back to top
spot_img

Inteligența artificială de la Google este olimpică la matematică

Inteligența artificială de la Google se poate bate de la egal la egal cu olimpicii la matematică.

Un nou sistem de inteligență artificială dezvoltat de Google DeepMind, unul dintre cele mai importante laboratoare de inteligență artificială din lume, poate rezolva probleme complexe de geometrie la un nivel comparabil cu cel al unui om medaliat cu aur la Olimpiada Internațională de Matematică.

Sistemul, denumit AlphaGeometry, combină două abordări diferite: un model de limbaj neuronal care generează idei intuitive și un motor de deducție simbolică care le verifică cu ajutorul logicii și al regulilor formale. Modelul lingvistic se bazează pe aceeași tehnologie care alimentează motorul de căutare și sistemele de înțelegere a limbajului natural ale Google. Motorul de deducție este inspirat de o metodă elaborată de matematicianul chinez Wen-Tsün Wu în 1978.

Avansul tehnologic în domeniul inteligenței artificiale în ultimii ani a fost remarcabil, cu progrese semnificative în capacitățile acestor sisteme de a învăța și de a efectua sarcini complexe. Inteligența artificială a evoluat de la simpli algoritmi de recunoaștere a imaginilor la sisteme sofisticate capabile să înțeleagă și să răspundă la comenzi vocale, să conducă vehicule autonome și să rezolve probleme de inteligență artificială.

Un exemplu impresionant al progresului în domeniul inteligenței artificiale este capacitatea unor sisteme de a obține rezultate comparabile cu ale unui medaliat cu aur la olimpiadă. Prin utilizarea unor tehnici de învățare profundă și algoritmi avansați, aceste sisteme pot analiza și rezolva probleme complexe dintr-o varietate de domenii, inclusiv matematică, informatică, științe și inginerie.

Sigur, este important să subliniem că performanța unei inteligențe artificiale nu înlocuiește neapărat performanța umană. Totuși, aceste realizări demonstrează potențialul impresionant al tehnologiei de a rezolva probleme complexe și de a aduce beneficii semnificative într-o varietate de domenii, de la medicină și cercetare științifică la inginerie și economie.

AlphaGeometry de la Google a rezolvat corect 25 din 30 de probleme de geometrie

Cercetătorii au testat AlphaGeometry pe 30 de probleme de geometrie din cadrul Olimpiadei de Matematică, considerate dificile chiar și pentru matematicienii experți. Sistemul a rezolvat 25 de probleme în limita de timp standard de 4 ore și jumătate, egalând scorul mediu al medaliaților cu aur umani la aceleași probleme. Cel mai bun sistem anterior, bazat pe metoda lui Wu, a rezolvat doar 10 probleme, potrivit Descopera.ro

Matematica, și în special geometria, reprezintă o provocare de lungă durată pentru cercetătorii în domeniul inteligenței artificiale, deoarece necesită atât creativitate, cât și rigiditate. Spre deosebire de modelele de inteligență artificială bazate pe text, care pot fi antrenate pe cantități masive de date de pe internet, există relativ puține date disponibile pentru matematică, care este mai mult simbolică și specifică unui domeniu. În plus, rezolvarea problemelor de matematică necesită un raționament logic, lucru la care majoritatea modelelor actuale de inteligență artificială nu se pricep foarte bine.

6 februarie 2024 artificială

Pot fi descoperite noi teoreme în matematică

Pentru a depăși aceste provocări, cercetătorii de la Google au dezvoltat o abordare neuro-simbolică nouă care valorifică punctele forte atât ale rețelelor neuronale, cât și ale sistemelor simbolice. Rețelele neuronale sunt bune la recunoașterea modelelor și la prezicerea pașilor următori, dar fac adesea greșeli sau le lipsesc explicațiile. Sistemele simbolice, pe de altă parte, se bazează pe o logică formală și pe reguli stricte, ceea ce le permite să corecteze și să justifice deciziile rețelei neuronale.

Cercetătorii au arătat, de asemenea, că AlphaGeometry poate descoperi noi teoreme care nu sunt menționate în mod explicit în enunțul problemei. De exemplu, sistemul a reușit să demonstreze o teoremă despre bisectoarea unghiului unui triunghi, care nu a fost dată ca premisă sau obiectiv în problemă.

Cercetătorii de la Google speră că sistemul lor, pe care l-au pus la dispoziția publicului, va inspira alte cercetări și aplicații în matematică, știință și inteligență artificială. De asemenea, ei recunosc limitele și provocările muncii lor, cum ar fi necesitatea unor dovezi mai ușor de citit de către oameni, scalabilitatea la probleme mai complexe și implicațiile etice ale sistemelor de inteligență artificială în matematică.

Citește și: Gafă virală pe Internet: Cu cine l-a confundat președintele Joe Biden pe liderul Franței

author avatar
Adrian Șomai

Lasă un răspuns

Alte stiri

Te-ar putea interesa și...