Turcia a blocat vineri accesul la rețeaua de socializare Instagram, fără a oferi nicio explicație oficială, în urma acuzațiilor de cenzură la adresa companiei americane de la un oficial turc de rang înalt.
Mulți utilizatori care locuiesc în Turcia s-au plâns pe platforma X că nu își pot reîmprospăta feedul Instagram, o problemă verificată de altfel de către jurnaliștii AFP. Autoritatea Turciei pentru Tehnologii Informaționale și Comunicații (BTK) a anunțat vineri pe site-ul său că platforma deținută de Meta a fost blocată.
Nu a oferit un motiv, dar un oficial BTK a declarat presei turce că i s-a cerut să se „retragă” din cauza „conținutului criminal” de pe Instagram.
Directorul de comunicații al președintelui, Fahrettin Altun, a acuzat miercuri Instagram de cenzură, declarând că „îi împiedică pe oameni să publice mesaje de condoleanțe pentru martirul Haniyeh”.

50 de milioane de turci au cont pe Instagram
Ismail Haniyeh, șeful politic al grupării islamiste palestiniene Hamas și un apropiat al președintelui turc Recep Tayyip Erdogan, a fost ucis miercuri la Teheran într-un atac pus pe seama Israelului. Erdogan a decretat o zi națională de doliu în memoria lui Haniyeh, care a jucat un rol cheie în discuțiile menite să pună capăt celor aproape 10 luni de război din Gaza.
„Aceasta este o încercare foarte clară și evidentă de cenzură”, a spus Altun la X. O sursă anonimă BTK a negat că această mișcare s-a datorat blocării postărilor de pe Instagram despre Haniyeh, spunând site-ului web Medyascope că este vorba despre „insulte la adresa lui Ataturk”, părintele fondator al Turciei moderne și „crime”, inclusiv „jocuri cu droguri (și) pedofilie”.
El a spus că platforma va fi blocată definitiv dacă nu rezolvă problema. Potrivit presei turce, 50 de milioane de turci au un cont de Instagram. Expertul în drept digital Yaman Akdeniz a spus că decizia a fost probabil luată fie de biroul președintelui, fie de un minister guvernamental.
El a spus că BTK trebuie să obțină decizia aprobată de un judecător și că este puțin probabil ca un judecător să o aprobe.
„Instagramul este blocat în Turcia. Viața s-a terminat”
„Cenzura impusă pe Instagram este arbitrară și nu poate fi nici explicată, nici justificată”, a spus el pe X. Decizia de a îngheța platforma la ora 03:00 vineri a stârnit derizorii pe alte rețele de socializare precum X.
„Instagramul este blocat în Turcia. Viața s-a terminat”, a scris utilizatorul „CringeOfMaster” alături de o poză cu un bărbat îndurerat. „Treba BTK nu este să întrerupă internetul, ci să-l facă să funcționeze mai repede”, a spus profesorul de IT Cem Say, menționând că Turcia se află pe locul „111 în lume pentru viteza internetului”.
Nu este prima dată când autoritățile turce blochează temporar accesul la site-urile de social media, în special în urma atacurilor. Wikipedia a fost blocată între aprilie 2017 și ianuarie 2020 din cauza a două articole care pretindeau o legătură între președinție și extremism.
Cine și-a suspendat Threads în Turcia
Deși guvernul lui Erdogan este acuzat în mod regulat că a îngăduit libertatea de exprimare, mișcarea de a opri Wikipedia a provocat șoc din cauza cantității uriașe de informații online care au devenit inaccesibile.
În aprilie, proprietarul Facebook Meta și-a suspendat rețeaua de socializare Threads din Turcia, în urma deciziei autorităților de acolo de a împiedica distribuirea de informații cu Instagram.
Atât regimul turc, cât și cel european susțin că urmăresc să restrângă postările online „dăunătoare”, să oprească răspândirea dezinformarii și să sporească transparența cu privire la modul în care Instagram și YouTube oferă conținut utilizatorilor lor. Regulile UE, cunoscute sub numele de Digital Services Act, includ, de asemenea, amenzi de până la 6% din veniturile unei companii pentru potențiale încălcări ale regulilor.

Turcia și reglementările online
Sunt multe în joc în legătură cu legea dezinformarii a Turciei”, a spus la un moment dat Alper Coşkun, membru senior la Carnegie Endowment for International Peace, un think tank din Washington. Erdogan și partidul său politic „nu ar trebui să cedeze intereselor politice pe termen scurt și să fie tentați să folosească această legislație pentru a suprima opiniile divergente”.
„Aceste platforme nu se potrivesc acestei națiuni. Vrem să închidem, să le controlăm prin introducerea (unei propuneri legislative) în parlament pe cât de repede posibil”, spune președintele țării Erdogan, în vara anului 2020. „Turcia va introduce reglementări pentru a controla platformele sociale din mediul online sau le va închide”, mai adăuga președintele.
„Suntem determinați să facem tot ceea ce este necesar pentru ca patformele sociale de media să aibă reprezentare juridică și fiscală în țara noastră. Vom implementa o interdicție de acces, pedepse juridice și fiscale după finalizarea reglementărilor”, declara Erdoğan.
Companiile care nu respectă legea pot fi sancționate
Guvernul de la Ankara are politici stricte în privința conținutului de pe platformele de social media, în special cum a fost pe durata unor perioade precum derularea de operațiuni militare sau pandemia. Autoritățile turce au criticat aspru platforma Twitter în 2020, pentru că a suspendat peste șapte mii de conturi ale susținătorilor lui Erdogan, anunțând că platforma are ceva împotriva Guvernului și că încearcă să reproiecteze mediul politic din Turcia.
În 2021, autoritatea turcă pentru tehnologiile informaţiei şi comunicaţiilor a impus interdicţii de publicitate platformelor Twitter, Periscope şi Pinterest, în baza legii privind social media.