Scandalul Nordis parcă nu se mai sfârsește. După primele nereguli descoperite de publicația Recorder, acum se pare că publicația a găsit dovezi prin care statul i-a “ocolit”.
Inspectoratul de Stat în Construcții a “ocolit” Nordis
În cazul proiectului imobiliar Nordis de la Mamaia, Inspectoratul de Stat în Construcții (ISC) și alte autorități locale par să fi închis ochii la neregulile grave, punând în pericol siguranța și respectarea legislației.
Conform unui reportaj al Recorder, Nordis a obținut autorizații pentru clădiri de 9 etaje, dar a construit, în realitate, imobile cu 12 etaje. Astfel, a ridicat trei etaje fără autorizație, ceea ce ar fi trebuit să fie oprit de autoritățile competente, dar acestea nu au intervenit, iar ISC nu a efectuat controale, în ciuda sesizărilor.
Primăria Năvodari și ISC au fost sesizate în 2021 cu privire la această încălcare a regimului de înălțime, dar au evitat să acționeze. În loc să suspende lucrările și să solicite desființarea etajelor ilegale, instituțiile implicate au permis continuarea construcțiilor.
Mai mult, Inspectoratul de Stat în Construcții a motivat că nu poate face controale din cauza numărului insuficient de inspectori, iar autoritățile locale au oferit răspunsuri contradictorii și mincinoase, susținând că lucrările sunt conforme cu autorizațiile.
Deși autoritățile au avut la dispoziție sesizări și dovezi clare, ISC a evitat să intervină și să ia măsuri legale. În 2022, un control al ISC în zona Mamaia-Năvodari a ocolit în mod inexplicabil proiectul Nordis, iar acest lucru a fost semnalat de surse interne din cadrul Inspectoratului, care au indicat că au existat presiuni și protejare a intereselor firmei.
“Inspectorii știau de cel puțin doi ani de zile că cei de la Nordis aveau două etaje în plus, dar nu aveau voie să se ducă peste Nordis. Așa spuneau inspectorii, că li s-a sugerat că trebuie să stea deoparte”, a declarat, sub protecția anonimatului, o sursă cu vechime din Inspectoratul de Stat în Construcții, potrivit sursei citate.
“Au fost aduși inspectori din țară și au luat la pas fiecare stradă din Mamaia, au intrat peste tot unde se construia. S-au dat vreo 300 de amenzi, au fost controlați toți dezvoltatorii, dar cu excepția a două firme, unde exista un interes. Una dintre aceste firme necontrolate era Nordis Management”, a continaut sursa.
Mai mult, primăria condusă de Florin Chelaru a eliberat autorizații pentru supraetajarea ilegală a clădirilor Nordis, iar noi autorizații au permis adăugarea unui etaj suplimentar, ridicând întrebări serioase despre legalitatea acestora.
Acest caz ridică semne de întrebare legate de corupție și protecție politică, fiind evident că autoritățile implicate nu au acționat conform legii, punând în pericol atât siguranța cetățenilor, cât și integritatea procesului de dezvoltare imobiliară.
CITEȘTE ȘI – Urmează țeapa “apartamente în Dubai” după escrocheria Nordis? Dana Budeanu zice că da!