Institutul Național de Statistică (INS) a anunțat luni că ponderea întreprinderilor inovatoare în totalul de 26.986 întreprinderi a scăzut cu 1,9 puncte procentuale în perioada 2020-2022, comparativ cu anii 2018-2020.
În intervalul menţionat, aproximativ 2.380 de întreprinderi au desfăşurat activităţi inovative.
Întreprinderile inovatoare pentru produse noi au predominat între 2020-2022
Conform datelor de la INS, în perioada 2020-2022 s-au înregistrat de aproximativ trei ori mai multe “întreprinderi inovatoare pentru produse noi” decât “întreprinderile inovatoare pentru piață”. Întreprinderile ce se axează mai mult pe dezvoltarea de noi produse au o cifră de afaceri cu aproximativ un punct procentual mai mare decât cele care se concentrează pe procese de afaceri. De asemenea, aproximativ un sfert din totalul angajaților lucrează în cadrul unei întreprinderi inovatoare.
Conform cercetărilor statistice din sectorul de afaceri privind inovarea în perioada 2020-2022, s-a constatat că din totalul de 26.986 de întreprinderi, 2.380 au fost implicate în activităţi inovatoare, iar dintre acestea, 2.297 au fost inovatori de succes care au implementat cel puţin o inovaţie la nivel de produs sau proces de afaceri.
Unul dintre cei mai importanți indicatori care măsoară activitatea inovatoare este raportul între numărul de întreprinderi inovatoare și numărul total de întreprinderi în populația statistică. În perioada 2020-2022, acest indicator a arătat că doar 8,8% din toate întreprinderile au fost considerate inovatoare, în timp ce celelalte 91,2% au fost clasificate ca non-inovatoare.
Întreprinderile inovatoare pentru produse și procese reprezintă 8,8% din total
Din totalul întreprinderilor, 4,1% au introdus sau implementat numai noi produse sau produse îmbunătățite semnificativ, iar 1,3% dintre acestea au implementat numai procese de afaceri noi sau îmbunătățite semnificativ. În același timp, 3,1% dintre întreprinderile inovatoare au avut atât inovații de produse cât și inovații de procese de afaceri.
Dacă se clasifică întreprinderile inovatoare după fiecare tip de inovație, din totalul întreprinderilor, 7,2% au fost locuri de muncă cu cel puțin o nouă inovație de produs și 4,4% cu cel puțin o nouă inovație în procesele lor de afaceri. Din totalul întreprinderilor, 1.0% erau locuri de muncă cu activități inovatoare neterminante sau abandonate.
Dinamica sectorului serviciilor este dominată de companiile inovatoare, reprezentând 9,3% din totalul întreprinderilor din acest domeniu. În același timp, sectorul industrial are o pondere de 8,3% în totalul întreprinderilor din industrie.
Industria prelucrătoare domină inovația industrială
Industria prelucrătoare reprezintă 95,3% din întreprinderile inovatoare din sectorul industrial, în timp ce restul activităților, cum ar fi distribuția și gestionarea deșeurilor, ocupă un procent mult mai mic. Producția și furnizarea de energie electrică și termică, gaze, apă caldă și aer condiționat reprezintă doar 0,9%, iar industria extractivă doar 0,2%. Este clar că industria prelucrătoare este motorul principal al acestui sector economic.
În sectorul serviciilor, cele mai multe întreprinderi inovatoare se găsesc în comerţul cu ridicata, care reprezintă 35,8% din totalul întreprinderilor din sector. Alte sectoare importante sunt informaţiile şi comunicaţiile (23,2%), activităţile profesionale, ştiinţifice şi tehnice (19,3%), transporturile şi depozitarea (13,1%) şi intermedieri financiare şi asigurările (8,6%).
Întreprinderile mari și sectoarele cercetare-dezvoltare, asigurări, și producția farmaceutică au înregistrat cele mai mari niveluri de inovație
În perioada 2020-2022, sectoarele economice care au înregistrat cele mai mari niveluri de inovație, în funcție de ponderea lor în totalul întreprinderilor din domeniul lor, au fost: cercetarea-dezvoltarea cu 53,7%, activitățile de asigurări, reasigurări și fonduri de pensii (cu excepția celor din sistemul public al asigurărilor sociale) cu 38,9% și producția de medicamente de bază și preparate farmaceutice cu 35%.
După numărul de angajați, se poate observa că întreprinderile mai mari sunt cele mai inovatoare, cu 20,6%, urmate de cele mijlocii cu 11,3% și cele mici cu 7,6%. Această tendință se păstrează și în sectoarele industriale și de servicii.
În intervalul de timp 2020-2022, aproximativ 66% din întreprinderile cu produse inovatoare au dezvoltat aceste inovaţii în cadrul propriei lor afaceri. De asemenea, 23,9% dintre întreprinderi au introdus produse în colaborare cu alte organizaţii, iar 22,2% au adaptat sau modificat bunurile sau serviciile dezvoltate iniţial de alte întreprinderi. În plus, 12,5% dintre inovaţiile din acest interval de timp au fost realizate în colaborare cu alte întreprinderi.
În perioada 2020-2022, întreprinderile mari și sectorul cercetare-dezvoltare au condus la inovație
Din totalul întreprinderilor inovatoare de procese de afaceri, 74,3% au dezvoltat inovaţiile proprii în cadrul companiei, în timp ce 25,8% au colaborat cu alte întreprinderi pentru a le crea. De asemenea, 15,8% au implementat inovaţiile prin adaptarea sau modificarea unor procese deja existente în alte întreprinderi iar 4,9% au folosit inovaţii de procese deja dezvoltate de către alte companii.

În 2022, cifra de afaceri a întreprinderilor inovatoare a fost de 370,69 miliarde de lei la preţuri curente, reprezentând 24,7% din cifra de afaceri totală a întreprinderilor. Tipurile de inovații utilizate în aceste întreprinderi au inclus atât inovații produse cât și procese de afaceri. Inovațiile la nivelul produselor au contribuit cu un procentaj mai mare – 4,9%, în timp ce inovațiile la nivelul proceselor au reprezentat 3,8% din cifra totală de afaceri.
În anul financiar anterior, 12,7% din cifra de afaceri a întreprinderilor a provenit din produse și procese inovatoare. Din totalul companiilor care au introdus produse noi sau reîmbunătățite pe piață, 16,4% provin din produsele intreprinderii și 5,2% reprezintă produsele vândute pe piață. Restul de 78,4% din cifra de afaceri aparține întreprinderilor care nu au operat schimbări la nivel de produs.
Din totalul de angajați din întreprinderi, 19,3% au lucrat într-o întreprindere inovatoare. Dintre aceștia, 5,4% s-au concentrat pe dezvoltarea de produse inovatoare, 3,3% au lucrat la implementarea de procese de afaceri inovative și 9,0% au avut succes în ambele aspecte în cadrul întreprinderilor inovatoare.
În 2022, întreprinderile inovatoare au investit 4,535 miliarde de lei în dezvoltare
În 2022, întreprinderile inovatoare au alocat un total de 4,535 miliarde de lei pentru activități inovatoare. Din această sumă, 78,8% au fost destinate cercetării interne-dezvoltarea, 12,8% acoperind alte cheltuieli legate de inovație (excluzând costurile de cercetare-dezvoltare) și 8,3% fiind alocate cercetării-dezvoltării externalizate (inclusiv întreprinderilor din grupul propriu).
În anii 2020-2022, aproape o cincime din întreprinderile inovatoare au folosit surse de finanțare publică pentru activitățile lor: 10,9% de la Guvern, 5,6% de la autorități locale sau regionale și 7,3% de la Uniunea Europeană. Este încurajator să vedem că aceste organizații recunosc importanța finanțării publice pentru a susține inovația în afaceri și ne dorim să continuăm să sprijinim inițiativele lor prin programele noastre.
În perioada 2020-2022, peste o treime din întreprinderile inovatoare au avut acorduri de cooperare în ceea ce privește dezvoltarea de noi produse și tehnologii. Din acestea, aproape jumătate au fost întreprinderi mari care s-au asociat cu altele pentru a face progrese în acest domeniu.
Partenerii principali ai întreprinderilor inovatoare sunt furnizorii și clienții din sectorul privat
Cei mai importanți parteneri ai întreprinderilor inovatoare sunt furnizorii de echipamente, materiale, componente sau software (12,2% din totalul întreprinderilor inovatoare) și clienții sau cumpărătorii din sectorul privat (10,5% din totalul întreprinderilor inovatoare). Aceeași ierarhie se menține la nivel de sector de activitate. În sectorul serviciilor s-au înregistrat mai multe cooperări decât în sectorul industrial (43,4% față de 29,2% din totalul întreprinderilor inovatoare). În funcție de dimensiunea întreprinderilor, cele mari au avut o pondere mai mare în cooperarea cu alte entități decât cele mici și mijlocii (48,2% față de 33,8%, respectiv 41,8% din totalul întreprinderilor inovatoare).
În perioada 2020-2022, cele mai mari proporții de întreprinderi inovatoare au fost înregistrate în regiunea București-Ilfov (16.4%) și regiunea Centru (9.8%). Pe de altă parte, cele mai mici proporții au fost în regiunea Sud-Vest Oltenia (2.7%) și regiunea Vest (4.5%).
CITIȚI ȘI: Marcel Ciolacu, anunț important pentru șoferi despre plafonarea RCA: “Voi interveni mereu”