Înlocuirea RENAR și ASRO cu ANAS este pregătită de Guvern, urmând să ia naștere o agenție bugetară uriașă. Practic, statul înlocuiește organismele independente de acreditare, pe care nu le-a finanțat, în ciuda obligațiilor sale, înființând o nouă agenție a cărei finanțare se va realiza din bugetul statului. În plus, dorința arzătoare a unor politicieni de a impune o nouă structură pe care să o controleze poate conduce la un blocaj în acreditare și standardizare, fiind afectate domenii esențiale pentru siguranța națională.
Înlocuire RENAR și ASRO cu ANAS, pregătită prin HG
Surse guvernamentale au dezvăluit, pentru Oficiul de Știri, că Executivul pregătește înlocuirea dintre Asociația de Acreditare din România (RENAR) și Asociația de Standardizare din România (ASRO), cele două organisme urmând să fie înlocuite de Agenția Națională de Acreditare și Standardizare (ANAS).
Agenția de stat ar urma să devină unicul organism pentru acreditare și standardizare din România.
Potrivit informațiilor noastre, un proiect de hotărâre de guvern în acest sens s-ar afla deja pe masa Executivului.
Proiectul de hotărâre este redactat de Ministerul Economiei, Digitalizării, Antreprenoriatului și Turismului.
Prin această HG, ANAS va fi unicul organism de acreditare și standardizare care este recunoscut de statul roman, ceea ce se traduce printr-o dispariție a RENAR și a ASRO.
Proiectul de HG a fost elaborat fără o dezbatere prealabilă sau măcar o discuție cu cele două organisme existente, de care statul român s-a folosit, fără a investi bani, dar obținând mari beneficii.
De exemplu, înființarea organismelor independente de acreditare și standardizare a fost condiție de preaderare a României la Uniunea Europeană.
Toate statele membre ale blocului comunitar au astfel de organisme independente, însă, acum, Guvernul României vrea să-și înființeze o agenție de stat care să preia acest rol.
Potrivit acelorași surse, înființarea mastodontului bugetar ar veni în urma demersurilor și a insistențelor secretarului de stat Flavius Constantin Nedelcea, din cadrul Ministerului Economiei.
Mai mult, într-o ședință publică, Nedelcea i-ar fi amenințat pe reprezentanții RENAR că va desființa această entitate.
Tot potrivit unor informații obținute de Oficiul de Știri, în ciuda recomandărilor transmise de către Comisia Europeană, Guvernul României nu ar fi acordat suport financiar celor două organisme de acreditare și standardizare independente existente.
În schimb, statul român urmărește acum politizarea într-un domeniu esențial pentru parcursul nostru în cadrul UE.
RENAR și ASRO sunt recunoscute la nivelul UE și internațional.
În UE, Regulamentul (CE) nr. 765/2008 reglementează modul de organizare, funcționarea și principiile acreditării.
Prevederile acestui regulament se aplică direct, în toate elementele sale, obligatoriu, de către toate statele membre.
În fiecare stat membru funcționează un singur organism național de acreditare.
Ministerul Economiei nu are competența de a evalua modul în care RENAR îndeplinește cerințele Regulamentului (CE) nr. 765/2008.
Competența RENAR, din acest punct de vedere, este recunoscută în urma evaluării de către EA — autoritatea instituită conform Regulamentului (CE) nr. 765/2008.
Conform prevederilor Regulamentului (CE) nr. 765/2008, statele membre trebuie să ia în considerare pe deplin rezultatele evaluării efectuate de către EA.
Astfel, în organizarea și funcționarea celor două organisme naționale, statul nu poate interveni.
Promovarea unui nou organism responsabil cu cele două activități ar presupune:
- Necesitatea angajării de personal competent (câteva sute);
- Construirea unui sistem conform cerințelor Reg. Nr. 765;
- solicitarea evaluării de către EA.
Numai după evaluarea cu succes de către EA, un nou organism poate funcționa.
În cazul cel mai favorabil, recunoașterea de către UE a noului organism ar putea fi obținută în 3-4 ani.
De la data aprobării noului OUG, RENAR și ASRO nu vor mai fi organismele naționale, nefiind recunoscute de Guvernul României.
Acest lucru s-ar traduce printr-un blocaj național în acreditare și standardizare, fiind afectate inclusiv domenii strategice, precum sănătatea, alimentația sau siguranța publică.
Firmele care au nevoie de acreditare sau standardizare vor apela la organisme din alte state europene.
Oficiul de Știri a solicitat un punct de vedere conducerii ASRO, legat de posibilitatea rămânerii organismului independent fără obiectul muncii.
“În data de 6 martie 2025, am aflat de pe site-ul Guvernului de un proiect de ordonanță aflat, în prima lectură, pe lista ședinței de Guvern din acea zi, și anume proiectul de OUG privind activitatea de acreditare a organismelor de evaluare a conformității și standardizare. Nu cunoaștem și nu am văzut vreun document în acest sens sau vreo notă de fundamentare ca să putem formula un punct de vedere asupra propunerii.
ASRO funcționează din 1998 ca organism național de standardizare, atunci când, tocmai din rațiunea separării celor două activități – standardizare și acreditare – în procesul de pregătire a aderării României la UE, IRS – Institutul Român de Standardizare a fost desființat. Fiind o activitate participativă, bazată pe implicarea părților interesate, standardizarea este un parteneriat public-privat care pune la dispoziția economiei naționale instrumentele necesare funcționării unei piețe competitive – standardele naționale”, ne-au transmis reprezentanții ASRO.
Am solicitat explicații și de la Ministerul Economiei, însă până la momentul publicării acestui material nu am primit niciun răspuns.
Vom publica punctul de vedere al ministerului de resort atunci când îl vom primi.
Ce este RENAR
RENAR, Organismul Național de Acreditare al României, este înființat din anul 1990, efectuează acreditare din anul 1998 și este membru fondator al EA (organismul UE, desemnat prin Regulamentul (CE) nr.765/2008, să coordoneze întreaga activitate de acreditare la nivel european). RENAR este recunoscut, de peste 20 de ani, la nivelul Uniunii Europene să efectueze acreditarea pentru respectarea cerințelor standardelor armonizate, ale căror referințe sunt publicate în Jurnalul Oficial al UE, ca urmare a evaluărilor sale cu succes efectuate de EA – European Cooperation for Accreditation.

RENAR a asigurat îndeplinirea de către România a cerințelor din domeniul evaluării conformității pentru aderarea Ia UE (Președintele RENAR a semnat Memorandumul de încheiere a negocierilor cu UE).
Ce este ASRO

Potrivit site-ului oficial al ASRO:
Organismul Naţional de Standardizare este o asociaţie, persoană juridică româna de drept privat, de interes public, fără scop lucrativ, neguvernamentală şi apolitică ce funcționează în baza prevederilor Legii nr. 163/2015 privind standardizarea naţională şi Ordonanţei Guvernului nr. 26/2000 cu privire la asociaţii şi fundaţii.
ASRO este platforma națională pentru elaborarea și adoptarea standardelor europene și internaționale.
La nivel european activitatea de standardizare este reglementată de Regulamentul 1025_2012
ASRO este membru cu drepturi depline la:
- CEN – Comitetul European de Standardizare (2006)
- CENELEC – Comitetul European pentru Standardizare în domeniul Electrotehnicii (01.02.2006)
- ETSI – Institutul European de Standardizare în domeniul Telecomunicaţiilor (2005) la Categoria NSO – Organisme naţionale de standardizare.
iar la nivel internaţional la:
- ISO – Organizatia Internaţională de Standardizare (1950)
- IEC – Comisia Electrotehnică Internaţională (1920)
Asociația de Standardizare din România (ASRO) a obținut certificarea sistemului de management al calității conform standardului SR EN ISO 9001: 2015 Sisteme de management al calității. Cerințe, ca rezultat al auditului realizat de Societatea Română pentru Asigurarea Calității (SRAC).