Informații contraductorii între România și Ucraina. Cele două țări au versiuni diferite în legătură cu prăbușirea unor drone rusești pe teritoriul țării nostre. Mai exact, ucrainenii susțin că astfel de apărate s-au prăbușit și au explodat în România, în timpul atacului asupra portului Izmail de pe Dunăre. De partea cealaltă, autoritățile române infirmă această versiune și spun că „deși există riscul” unor astfel de incidente sau accidente, „nu este deocamdată cazul”.
Întreaga situația a apărut, după ce Oleg Nikolenko, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe de la Kiev, a declarat luni că una dintre dronele folosite de ruşi în atacul din cursul nopţii asupra portului ucrainean de la Dunăre Izmail ar fi căzut pe teritoriul României.
Ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, a infirmat informaţiile apărute în spaţiul public, cu privire la o aşa-zisă situaţie apărută în cursul nopţii de 3 spre 4 septembrie, în care drone ruseşti ar fi căzut pe teritoriul naţional al României.”
“Teroarea rachetelor ruseşti reprezintă o ameninţare uriaşă”
Şeful diplomaţiei de la Kiev, Dmitro Kuleba, susţine însă că are dovezi fotografice şi a sugerat că România ezită să recunoască din prudenţă şi din dorinţa de a nu escalada, pentru că altfel, ar trebui să dea un răspuns Moscovei.
„Aceasta este încă o confirmare a faptului că teroarea rachetelor ruseşti reprezintă o ameninţare uriaşă nu numai pentru securitatea Ucrainei, ci şi pentru securitatea ţărilor vecine, inclusiv a statelor membre NATO”, comentează purtătorul de cuvânt al MAE ucrainean.
”În niciun moment mijloacele de atac utilizate de Federaţia Rusă nu au generat ameninţări militare directe la adresa teritoriului naţional”
La rândul său, Angel Tîlvăr, ministrul român al Apărării, a infirmat ”în mod categoric informaţiile apărute în spaţiul public cu privire la o aşa-zisă situaţie apărută în cursul nopţii de 3 spre 4 septembrie, în care drone ruseşti ar fi căzut pe teritoriul naţional al României”. El a afirmat că Ministerul Apărării a monitorizat situaţia şi că ”în niciun moment mijloacele de atac utilizate de Federaţia Rusă nu au generat ameninţări militare directe la adresa teritoriului naţional sau apelor teritoriale ale României”.
”Infirm în mod categoric informaţiile apărute în spaţiul public cu privire la o aşa-zisă situaţie apărută în cursul nopţii de 3 spre 4 septembrie, în care drone ruseşti ar fi căzut pe teritoriul naţional al României.
Structurile cu responsabilităţi ale MApN au monitorizat în timp real situaţia generată de atacurile ruseşti executate cu drone, atât în cursul nopţii trecute, cât şi sâmbătă spre duminică, asupra infrastructurii portului Reni.
În niciun moment mijloacele de atac utilizate de Federaţia Rusă nu au generat ameninţări militare directe la adresa teritoriului naţional sau apelor teritoriale ale României”, a afirmat, luni, Angel Tîlvăr, pe Facebook.
El a adăugat că Ministerul Apărării Naţionale a luat măsuri de vigilenţă întărită în spaţiul naţional terestru, maritim şi aerian şi contribuie la consolidarea posturii de apărare şi descurajare pe flancul estic, conform planurilor naţionale şi aliate.
”Atacurile Federaţiei Ruse îndreptate împotriva obiectivelor şi infrastructurii civile din Ucraina sunt nejustificate şi în profundă contradicţie cu regulile dreptului internaţional umanitar”, a menţionat ministrul Apărării.
Porturile ucrainene de pe Dunăre, Reni şi Izmail, atacate succesiv în ultimele două nopţi şi situate în apropierea graniţei cu România, au permis Ucrainei să efectueze aproximativ un sfert din exporturile sale de cereale înainte ca Rusia să se retragă, în iulie, din acordul care asigura transportul securizat de cereale pe Marea Neagră.
De atunci, porturile dunărene au devenit principala rută de ieşire din Ucraina, cerealele fiind trimise pe barje către portul românesc Constanţa pentru a fi expediate mai departe.
CITIȚI ȘI: