Rata anuală a inflației a scăzut în luna martie sub pragul de cinci la sută, până la 4,86%, arată datele furnizate de Institutul Național de Statistică (INS). Procentul amintit marchează o scădere ușoară față de luna februarie când inflația a fost de puțin peste cinci procente (5,02).
Dacă ne raportăm la indicele prețurilor de consum, pentru luna martie a acestui an comparativ cu luna februarie, acesta a fost de 100,27%.
Inflația a scăzut în luna martie sub pragul de cinci la sută
Comparativ cu luna decembrie 2024, inflația în luna martie a fost de 2,1%, mai arată datele publicate de Institutul Național de Statistică. În martie 2025, comparativ cu aceeași lună a anului precedent, s-au înregistrat următoarele creșteri de prețuri:
- Mărfurile alimentare: +5,10%;
- Mărfurile nealimentare: +3,84%;
- Serviciile: +6,99%.
Cu o creștere a prețului de peste 12 procente într-un singur an, margarina se numără printre produsele alimentare care s-a scumpit cel mai mult. Creșteri de prețuri semnificative, de 12,73% au fost înregistrate și în dreptul citricelor și a altor fructe meridionale.

Inflația a determinat creșterea prețurilor pentru servicii
Țigările s-au scumpit, de asemenea, cu 8,15% față de anul precedent, De asemenea și în sectorul serviciilor s-au înregistrat scumpiri, după cum indică datele prezentate de Institutul Național de Statistică:
- Serviciile de igienă și cosmetică: +14,78%;
- Serviciile de apă, canal, salubritate: +12,43%;
„Rata anuală a inflației în luna martie 2025 comparativ cu luna martie 2024, calculată pe baza indicelui armonizat al prețurilor de consum (IAPC), a fost 5,1%.”, conform datelor INS. Idicatorul este important pentru comparațiile la nivelul european și indică o diferență ușoară față de inflația calculată în baza indicelui național.

O ușoară tendință de stabilitate
Comparativ cu perioada aprilie 2023-martie 2024, rata medie a modificării prețurilor de consum calculate în intervalul aprilie 2024-martie 2025 a fost de 5,1%, potrivit metodologiei naționale și de 5,4%. Procentele amintit indică o ușoară tendință de stabilitate privind inflație, chiar dacă datele prezentate de INS sunt peste ținta Băncii Naționale a României, menționează publicația Libertatea.