Indienii au ajuns pe orbita Soarelui! Sonda Aditya-L1, lansată în septembrie, transportă o serie de instrumente pentru a măsura şi observa straturile cele mai exterioare ale Soarelui. Cum a ajuns India la un asemenea „succes spațial”.
Ministrul indian al Ştiinţei şi Tehnologiei, Jitendra Singh, a declarat pe reţelele de socializare că sonda a ajuns pe orbita sa finală “pentru a desluşi misterele legăturii dintre Soare şi Pământ”.
Statele Unite şi Agenţia Spaţială Europeană (ESA) au trimis numeroase sonde în centrul sistemului solar începând cu programul Pioneer al NASA din anii 1960.
Premierul Narendra Modi a salutat evenimentul ca pe o altă “piatră de hotar” în programul spaţial al Indiei.

Indienii vor continua să exploreze
“Aceasta este o dovadă a dedicării neobosite a oamenilor noştri de ştiinţă”, a declarat el pe reţelele de socializare, adăugând: “Vom continua să explorăm noi frontiere ştiinţifice în beneficiul omenirii”.
Aditya, numită după o divinitate hindusă a Soarelui, a parcurs 1,5 milioane de kilometri de la Pământ, doar 1% din distanţa care separă planeta noastră de steaua sistemului solar. Acum se află într-un punct în care forţele gravitaţionale ale celor două corpuri cereşti se anulează reciproc, ceea ce îi permite să rămână pe o orbită stabilă în jurul Soarelui.
Orbiterul, care se pare că a costat 48 de milioane de dolari, va studia ejecţiile de masă coronală, un fenomen periodic care se traduce prin descărcări uriaşe de plasmă şi energie magnetică din atmosfera Soarelui.
Indienii vor să studieze cel mai mare obiect al Sistemului Solar
La doar câteva zile după ce țara a făcut istorie, devenind prima care a aselenizat la Polul Sud al Lunii, India a lansat astăzi Aditya-L1, prima misiune către soare.
Prima misiune spațială a Indiei pentru a studia cel mai mare obiect al Sistemului Solar poartă numele Surya – zeul hindus al Soarelui, cunoscut și sub numele de Aditya. Și L1 reprezintă punctul Lagrange 1 – locul exact între Soare și Pământ unde va fi amplasată nava spațială indiană.
Potrivit Agenției Spațiale Europene, un punct Lagrange este un loc în care forțele gravitaționale a două obiecte mari – cum ar fi Soarele și Pământul – se anulează reciproc, permițând unei nave spațiale să „planeze”. Odată ce Aditya-L1 ajunge în acest „loc de parcare”, ar putea să orbiteze în jurul Soarelui la aceeași viteză cu Pământul. Acest lucru înseamnă, de asemenea, că satelitul va avea nevoie de foarte puțin combustibil pentru a funcționa.
Indienii aduc beneficii comunității științifice
Câteva mii de oameni s-au adunat în galeria de vizionare amenajată de Agenția Indiană de Cercetare Spațială (Isro) lângă locul de lansare pentru a urmări lansarea. Evenimentul a fost transmis în direct și de televiziunea națională.
După o oră și patru minute de zbor, Isro a declarat că „misiunea este reușită”. „Acum își va continua călătoria – este o călătorie foarte lungă de 135 de zile, să-i dorim mult noroc”, a spus șeful Isro, Sreedhara Panicker Somanath. Directorul de proiect, Nigar Shaji, a declarat că odată ce Aditya-L1 va ajunge la destinație, va aduce beneficii nu numai Indiei, ci și comunității științifice globale.
Aditya-L1 va călători acum de mai multe ori în jurul Pământului înainte de a fi lansat spre L1. Din această poziție va putea să privească Soarele în mod constant – chiar și atunci când acesta este ascuns în timpul unei eclipse – și să efectueze studii științifice. Isro nu a spus cât ar costa misiunea, dar rapoartele din presa indiană o calculează la 3,78 miliarde de rupii (46 de milioane de dolari; 36 de milioane de lire sterline).
