Daniel Dăianu, președintele Consiliului Fiscal, și-a exprimat îngrijorare cu privire la faptul că există posibilitatea creșterii taxelor, iar această măsura va avea impact și asupra cetățenilor cu venituri mici. Marcel Boloș, ministrul Finanțelor Publice, a încercat să explice care sunt intențiile Guvernului și a găsit o scuză pentru deficitul bugetar.
Dăianu îl avertizează pe Boloș
Daniel Dăianu a subliniat că orice creștere a taxelor, în special a taxei pe valoarea adăugată (TVA), va duce la scumpiri care vor afecta mai mult categoriile defavorizate.
“Ori plătim toți, ori plătește o parte, ori plătește altă parte. Și sper să nu ajungem în situația să plătim toți – dar nu în mod egal -, să plătim taxa prin inflație – că se poate, e o măsură extremă dacă ajungi să umbli la TVA din nou – lovește în cei mai nevoiași. Cei care au bani mulți nu se sinchisesc. Este și va fi un război distribuțional, pentru că toți ar vrea să-și vadă veniturile neatinse, fiecare se simte special.”, a explicat președintele Consiliului Fiscal
Indiciul că vor crește taxele
Pe de altă parte, Marcel Boloș, ministrul Finanțelor, a clarificat că o creștere a TVA-ului nu este luată în calcul în cadrul reformei fiscale viitoare.
“Ce a spus domnul profesor cu privire la TVA este foarte adevărat, dar să nu o luați ca o măsură care va fi parte componentă din viitoarea reformă privind impozitele și taxele.”, a precizat Boloș.
Aceste declarații sugerează că, în absența creșterii TVA-ului, creșterea taxelor ar putea fi direcționată mai degrabă către categoriile cu venituri mai mari, ceea ce ar putea relansa discuțiile privind impozitarea progresivă, un subiect dezbătut de ani de zile în România.
Boloș se scuză pentru deficitul bugetar
În primul trimestru al anului, deficitul bugetar al României a ajuns deja la aproximativ 36 de miliarde de lei, echivalentul a 2,07% din PIB, în ciuda faptului că ținta Guvernului pentru întregul an este de 5%. Ministrul Finanțelor susține că această creștere se datorează cheltuielilor sporite cu investițiile.
Dăianu: “E o nerozie”
Replica fermă a președintelui Consiliului Fiscal, Daniel Dăianu, nu a întârziat să apară, caracterizând această abordare drept “o nerozie”.
“Această teză, care pentru profesionişti este surprinzătoare, ca să fiu elegant, pornită de la faptul că, dacă ai investiţii mari, investiţii publice mari, nu contează…, iertaţi-mă, dar aceasta este, iar nu vreau să fiu dur, este o nerozie. Pentru că, dacă vedem istoria ultimilor ani, şi vedem ponderea fondurilor europene ca sursă de finanţare a investiţiilor publice, observăm de pildă că anul trecut a fost în jur de 60%. Deci, cu o socoteală elementară, dacă scoţi fondurile europene care se văd pe ambele laturi ale bugetului, şi la venituri şi la cheltuieli, cu ce rămâi ? Rămâi cu acelaşi deficit bugetar. Altfel spus, ai un deficit bugetar care rezultă esenţialmente din ce? Din diferenţa între venituri, noi spunem permanente, şi cheltuieli numite permanente – se pot modifica, dar le spunem permanente pentru că nu te poţi juca totuşi cu un regim fiscal. El are nevoie de o anumită predictibilitate şi sunt cheltuieli de pieţe pe care nu poţi să le tai cum vrei”, a mai precizat Dăianu.
Dăianu: “Stânga nu știa ce face dreapta”
Daniel Dăianu estimează că deficitul va ajunge la 6% din cauza impactului semnificativ asupra bugetului generat de noua lege a pensiilor. Preşedintele Consiliului Fiscal și-a exprimat surprinderea față de absența unei analize de impact al reformelor sistemului de pensii și de salarizare, pentru că aceste reforme au un impact semnificativ asupra bugetului.
“Pe mine m-a mirat faptul că atunci când s-a evaluat orizontul de realizare a consolidării fiscale, părea că stânga nu știa ce face dreapta, deoarece nu s-a luat în considerare impactul reformei sistemului de pensii și al reformei sistemului de salarizare, care este semnificativ, asupra bugetului, prin cheltuieli suplimentare, și nici nu s-a luat în calcul traiectoria de realizare a consolidării bugetare. Este o situație surprinzătoare, dar așa este viața. Noi cunoaștem aceste aspecte, și alții le cunosc, inclusiv cei de la Comisie, care ne oferă sfaturi. Rămânem confruntați cu realitatea că deficitul nostru pare să fie blocat la 6% din PIB.”, a subliniat Daniel Dăianu, citat de Agerpres.
Declarațiile au fost făcute În cadrul evenimentului “Investiţii vs Deficit: Provocări şi riscuri în economie sub impactul datoriei şi deficitelor publice în creştere”, organizat de Profit.ro.