Veteranii de război, invalizii și văduvele acestora primesc o indemnizaţie lunară mai mare. Din acest an, suma a fost majorată cu aproximativ 13,8%. Indemnizații de 3.500 de lei primesc doar persoanele care respectă anumite condiții impuse de legiuitor.
Scopul acestei măsuri legislative este de a oferi o nouă formă de recunoștință din partea statului român față de cei care și-au dedicat viața serviciului în slujba țării, constituind și o reparație morală și materială pentru asigurarea unui venit decent pentru invalizi, veterani și văduvele de război.
Indemnizația este neimpozabilă și reprezintă 50% din câștigul salarial mediu brut pe țară, care în prezent este 7000 de lei, conform INS. Astfel, veteranii de război, invalizii și văduvele acestora primesc o indemnizaţie lunară, în valoare de 3.500 de lei, după ce preşedintele Klaus Iohannis a promulgat legea în noiembrie, anul trecut.
„Invalizilor de război, veteranilor de război şi văduvelor de război li se acordă, lunar, o indemnizaţie de gratitudine, neimpozabilă, în valoare de 50% din câştigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat aferent anului pentru care se face plata”, se arată în legea promulgată de şeful statului.
Condiții pentru a primi indemnizația de 3.500 de lei
Văduvele veteranilor de război beneficiază de această indemnizaţie doar dacă respectă anumite condiții. Văduva de război este soția supraviețuitoare a celui decedat pe front, în prizonierat sau ca urmare a rănilor ori bolilor contactate pe front sau în prizonierat.
Potrivit legii, veteranii de război beneficiază de indemnizație și de sporul lunar, proporțional cu timpul cât au luptat în război și de rentă, în cazul în care au fost decorați. De aceleași drepturi beneficiază și văduvele de război care nu s-au recăsătorit, cu excepția sporului lunar.
Astfel, văduvele de veterani de război care nu s-au recăsătorit beneficiază de 100% din indemnizația de veteran de război, dacă soții acestora înaintea decesului nu au fost decorați cu ordine sau medalii de război ori cu Medalia „Crucea comemorativă a celui de-al doilea război mondial 1941-1945”.
Alte facilități de care beneficiază văduvele de război
Pe lângă indemnizația de văduvă de război, soția supraviețuitoare beneficiază și de alte facilități, printre care:
– Scutire de la plata impozitelor și taxelor locale;
– Asistența medicală gratuită în toate instituțiile medicale civile de stat sau militare;
– Bilete de tratament gratuite;
– Gratuități pe mijloacele de transport în comun;
– 12 călătorii gratuite, dus-întors, sau 24 de călătorii simple pe calea ferată;
– Ajutor anual pentru acoperirea unei părți din costul chiriei, energiei termice și energiei electrice. Ajutorul anual se asigură prin instituțiile care efectuează plata indemnizațiilor de veteran de război, din fondurile puse la dispoziție în acest scop de la bugetul de stat.
Documente necesare pentru primirea indemnizației pentru văduvele de război
Pentru obținerea drepturilor cuvenite în calitate de văduvă de veteran de război, potrivit Just.ro, este nevoie de următoarele documente:
– Cerere pentru indemnizaţie de văduvă de veteran de război
– Dovadă că soțul avea calitatea de veteran de război la data decesului
– Legitimația veteranului de război decedat
– Talonul de pensie al veteranului (indemnizație)
– Talonul de pensie al văduvei
– Certificatul de deces al veteranului
– Certificat de naștere
– Certificat de căsătorie
– Act de identitate
– Declarație pe proprie răspundere a văduvei că nu s-a recăsătorit.