Indemnizația de merit în Educație este modalitatea legislativă prin care foști miniștri, secretari de stat, rectori și foști șefi de prin inspectoratele școlare au putut să-și dea , din pix, reciproc, un venit de aproximativ 7.000 de lei lunar, pe viață. Ministerul Educației refuză să facă publice listele cu beneficiarii indemnizației.
Indemnizația de merit în Educație, afacere între partidele politice
Foști miniștri ai Educației, parlamentari, secretari de stat, șefi de autorități de stat, rectori ai universităților de stat și particulare, foști oameni cu funcții de conducere în inspectoratele școlare se numără, potrivit informațiilor obținute de Oficiul de Știri, printre beneficiarii indemnizației de merit ce se acordă prin ordin de ministru al Educației, în baza Legii 118 din 2002 și a HG 859 din 2003.
În aceste condiții, poate nu este de mirare că Ministerul Educației și Cercetării (MEC) refuză să facă publică lista celor care beneficiază de această indemnizație.
Oficiul de Știri a solicitat MEC ordinele de ministru din ultimii doi ani, prin care au fost stabiliți noii beneficiari ai acestei indemnizații.
Iată ce ne-au răspuns reprezentanții ministerului de resort: “În conformitate cu prevederile art. 12, alin. (1), lit. d) din Legea nr. 544/2001 privind liberul acces la informaţiile de interes public și cunoscând faptul că ordinele de ministru prin care se aprobă acordarea indemnizației de merit conțin numele persoanelor, aceste acte sunt exceptate de la accesul liber al cetățenilor”.
În aceste condiții, am transmis o revenire către MEC, invocând transparența în cheltuirea banului public.
Până la ora publicării acestui articol, nu am primit un răspuns din partea ministerului.
Abordat astăzi, în legătură cu subiectul enunțat, ministrul Educației și Cercetării, Daniel David, le-a transmis jurnaliștilor ziarului online Oficiul de Știri că soluționarea acestei probleme va fi inclusă în lista proiectelor sale din luna mai a anului în curs.

“Întrebarea dumneavoastră a ajuns la mine și va face parte din proiectele mele pe luna mai. Dacă este o problemă – și, având în vedere că o expuneți public, cred că este – o vom soluționa”, ne-a declarat Daniel David.
Prin urmare, așteptăm ca ministerul să desecretizeze lista beneficiarilor de indemnizație de merit.
Din informațiile noastre, în acest moment sunt peste 200 de beneficiari ai unei astfel de indemnizații.
Potrivit legii în vigoare, se poate ajunge la un număr de 1.000 de beneficiari.
Indemnizația se acordă pe viață și are valoarea de trei salarii minime pe economie brute pe lună.
Un calcul matematic simplu arată că, în acest moment, MEC plătește peste 16.8 milioane de lei (peste 3,3 milioane de euro) pe an, pentru aceste indemnizații.
Indemnizațiile se acordă pe viață, iar beneficiarul nu trebuie să prezinte niciun document justificativ.

Interesant este că, anul trecut, ministrul de atunci al Educației, Ligia Deca, a modificat regulamentul intern al instituției pe care o conducea, astfel încât ordinele care stabileau noii beneficiari de indemnizație de merit din Educație să ajungă mai repede în arhiva ministerului, mai greu de accesat de către mass-media.
paul dobrescu are indemnizatie de merit???? pentru care merit?????? asta care a fost sef de sectie la Era Socialista si care are un cv ce porneste din 1997???? fostul comunist sadea NU merita indemnizatie de merit!!!