Inculpații puși sub control judiciar vor fi monitorizați cu brățări electronice, de la 1 octombrie, a anunțat Alina Gorghiu, ministrul Justiţiei, în şedinţa de Guvern de joi, care a adoptat ordonanţa de urgenţă pentru modificarea şi completarea Legii nr. 146/2021 privind monitorizarea electronică în cadrul unor proceduri judiciare şi execuţional penale.
Actul normativ crează cadrul legal aplicabil în cazurile de violenţă domestică, în situaţia ordinelor de protecţie emise pentru a proteja victimele. „Dar de la 1 octombrie vor putea fi monitorizaţi electronic şi inculpaţii faţă de care magistraţii dispun măsura controlului judiciar sau a controlului judiciar pe cauţiune”, a adăugat ea.
Inculpații sub control judiciar, monitorizați cu brățări electronice
„Pas important pentru combaterea fenomenului fugarilor, adoptat, astăzi, în şedinţa de Guvern. Azi s-a mai pus o piedică în calea persoanelor care înţeleg să se sustragă de la răspunderea penală pentru faptele lor. Legea 146 din 2021, iniţiativă liberală, a creat acest cadru legal care este aplicabil, în prezent, în cazurile de violenţă domestică, în situaţia ordinelor de protecţie emise pentru a proteja victimele.
Dar de la 1 octombrie vor putea fi monitorizaţi electronic şi inculpaţii faţă de care magistraţii dispun măsura controlului judiciar sau a controlului judiciar pe cauţiune. Şi aceeaşi măsură se va putea aplica şi pentru inculpaţii faţă de care instanţa de judecată a luat măsura arestului la domiciliu”, a scris Alina Gorghiu, joi pe Facebook.
Ea a mai spus că „pentru toţi aceştia va fi posibilă monitorizarea electronică prin purtarea brăţărilor electronice, «bijuterii judiciare» cu ajutorul cărora inculpaţii se vor conforma obligaţiilor stabilite de magistraţi.”
„Dacă vor încerca să plece din ţară, în ciuda obligaţiilor de a nu o face, se va emite o alertă care va fi urmată de o intervenţie rapidă a organelor abilitate. Este un mijloc modern de care va beneficia întreg sistemul judiciar şi prin el, noi, societatea!”, a conchis Gorghiu.
Câte brăţări are şi câte foloseşte Poliţia
Secretarul de stat în MAI, Bogdan Despescu, a explicat că de la începutul acestui an au fost montate 472 de brăţări electronice de supraveghere, în prezent fiind active 208.
De asemenea, 25 de persoane şi-au îndepărtat brăţara, iar 24 de persoane au fost reţinute, potrivit Agerpres.
Poliţia are în supraveghere 9.168 de persoane aflate sub control judiciar, din care 24 de persoane sub control judiciar pe cauţiune, la care se adaugă 1.288 de persoane plasate în arest la domiciliu. De la 1 octombrie, aceste persoane vor putea să fie monitorizate prin brăţările electronice.
Poliţia Română în dotare 5.266 de asemenea brăţări de supraveghere, urmând ca până la data de 1 octombrie să fie achiziţionate alte 6.000 de brăţări.