Un incident scandalos s-a petrecut în orașul italian Florența. Celebrul coridor Varsari, care face legătură între Palatul Ufizzi și Grădinile Boboli a fost vandalizat, de către persoane momentan necunoscute.
Aceste persoane deocamdată necunoscute au inscripționat cu vopsea coloanele coridorului.
Pasarela aeriană proiectată de Giorgio Vasari a fost comandată de ducele Cosimo de Medici în 1565, pentru a permite marilor ducese să se deplaseze în siguranță de la Palatul Pitti la sediul guvernului din Palazzo Vecchio. Este cel mai recent incident de acest fel din această vară, din Italia, când mai multe opere arhitectonice și vestigii istorice, cum ar fi Coloseumul, au fost vandalizate de turiști.
Incidentele de vandalism cultural continuă în Italia, după cum titrează presa din această țară. Cu acest nefericit prilej, mass media oficializează o nouă (și tottuși veche) pată pe istoria artei omenirii și nu numai: vandalismul cultural.
Agenda de știri italiană ANSA a relatat că Carabinierii au găsit doi turiști germani, care se aflau în vacanță în Florența, suspectați că au scris numele unui club de fotbal german pe coloane. Investigația continuă, iar nimeni nu a fost reținut. “Acțiuni ca acestea nu trebuie să rămână nepedepsite”, a declarat ministrul într-un comunicat. “Acum, lăsăm justiția să-și urmeze cursul”.
Caz de vandalism: O pedeapsă cu închisoarea de până la trei ani
Sangiuliano a spus că vandalii “trebuie să înțeleagă că și o zgârietură mică va fi pedepsită de acum înainte.”
Potrivit legii italiene, cineva găsit vinovat de “distrugere gravă”, care ar putea fi aplicabilă într-un caz de vandalism, risca o pedeapsă cu închisoarea de până la trei ani.
Poliția italiană a examinat înregistrările video pentru a identifica persoanele responsabile de graffiti-ul de pe Coridorul Vasarian, care a apărut peste noapte pe partea care dă spre râul Arno a coridorului lung de aproape un kilometru.
“Acesta este clar un act premeditat, nu un impuls alcoolic”, a declarat directorul Uffizi, Eike Schmidt, într-un comunicat. Acesta a cerut sancțiuni dure împotriva celor responsabili, afirmând că în SUA, astfel de cazuri ar putea atrage o pedeapsă cu închisoarea de cinci ani.
Vară a actelor de vandalism de mare amploare
“Să ne oprim cu pedepsele simbolice și circumstanțele atenuante imaginate. Avem nevoie de pumnul tare al legii”, a spus Schmidt.
Liderii politici și culturali au condamnat graffiti-ul, cel mai recent într-o vară a actelor de vandalism de mare amploare care vizează monumente italiene, inclusiv Colosseumul din Roma și Galeria Vittorio Emmanuele II din Milano.
Seria continuă de incidente de vandalism din Italia a continuat la începutul acestei luni, după ce un grup de turiști tineri din Germania au fost acuzați că au distrus o statuie valoroasă italiană din secolul al XIX-lea, după ce înregistrările de supraveghere i-au surprins răsturnând figura în timp ce pozați.
Primarul Florenței, Dario Nardella, a promis o anchetă completă pentru identificarea celor responsabili de “actul jenant de vandalism” de la Coridorul Vasarian.