Locuitorii din Beijing sunt afectați de încetinirea economică și simt nevoia să facă economii în diferite aspecte ale vieții lor, cum ar fi gătitul acasă în loc să meargă la restaurant sau călătoriile mai ieftine. Cu toate astea, mulți dintre ei rămân optimiști cu privire la perspectivele pe termen lung pentru economia Chinei.
Pe măsură ce ne apropiem de sfârșitul anului, se pare că presiunea economică devine tot mai mare pentru companii și indivizi. Această presiune este resimțită într-o măsură mai mare decât acum trei ani, în timpul pandemiei. Acest lucru este observat atât de mine, cât și de prietenii mei. Acesta este punctul nostru de vedere general despre situația actuală.
Economia Chinei a încetinit în al doilea trimestru al anului
În al doilea trimestru al anului curent, economia Chinei a încetinit, înregistrând doar un avans de 4,7% în Produsul Intern Brut (PIB) față de anul precedent. Aceste date statistice oficiale, publicate luni, reprezintă o performanţă comparativ slabă pentru China, care obișnuia să înregistreze creșteri de peste 10% între 1980 si 2010. Chiar și așa, aceasta este o rezultat bun în contextul pandemiei de COVID-19 și restricțiilor impuse în acest sens. Pentru multe alte țări, acest avans ar fi fost extraordinar.
“Acum doi ani, în mod regulat mergeam la restaurant să mâncăm. Dar de atunci, pentru a economisi bani, preferăm să gătim acasă”, explică Zhao Qing, o angajată în domeniul finanțelor de 39 de ani. “În trecut, când aveam nevoie de haine noi, mergeam la marile magazine. Acum însă, caut mai mult pe internet sau merg la magazinele mici pentru a găsi opțiuni mai accesibile”, adaugă ea.
Sectorul imobiliar se confruntă cu o criză, iar şomajul printre tinerii absolvenţi de studii superioare este în creştere. Din cauza dificultăţilor în găsirea unui loc de muncă şi a închiderii magazinelor pe perioada pandemiei, consumul este în scădere.
Chinezii reduc cheltuielile mari și călătoriile externe din cauza costurilor ridicate și a incertitudinilor economice
“Din cauza costurilor mai ridicate, călătorim din ce în ce mai puțin în străinătate și ne concentrăm pe destinații mai apropiate cu mai puține opriri”, explică Li Xiaojing, o femeie de 43 de ani care lucrează în birou.
Desigur, nu trebuie să facem sacrificii extrem de mari. Yu Qi, angajat la o companie de asigurări, declară că “ultimele cheltuieli care ar trebui reduse sunt cele legate de timpul liber al copiilor”.
Toţi intervievaţii au afirmat că în ultima perioadă au evitat să facă investiţii mari, cum ar fi achiziţionarea de proprietăţi imobiliare. Se crede că economia va experimenta o perioadă de stagnare prelungită, ceea ce a creat un sentiment de pesimism generalizat. Ca urmare, mulţi oameni îşi gestionează banii mai atent şi fac economii.
Pe termen lung, majoritatea celor intervievaţi au rămas optimişti şi au încredere în potenţialul chinez pentru inovaţie. “Când eram tânără absolventă de facultate, creşterea era foarte rapidă şi fulminantă. Chiar dacă poate că acum există o perioadă de stagnare sau încetinire, nu este un lucru grav”, spune Li Xiaojing.