Analiștii americani remarcă faptul că, după alegerile prezidențiale, începe lupta anti-woke în America. Și aceasta s-ar putea propaga la nivelul întregii societăți. Pentru început, viziunea lui Donald Trump pentru educație se învârte în jurul unui singur obiectiv: să elibereze școlile americane de îndoctrinare.
Președintele ales vrea să interzică lecțiile la clasă despre identitatea de gen și rasismul structural. El vrea să desființeze birourile pentru diversitate și incluziune. De asemenea, Trump vrea să-i țină pe sportivii transgender departe de „sporturile fetelor”, după cum evidenţiază AP.
De-a lungul campaniei sale, republicanul a descris școlile ca pe un câmp de luptă politic care trebuie recâștigat din stânga. Acum că a câștigat Casa Albă, intenționează să folosească banii federali ca pârghie pentru a-și promova viziunea asupra educației în întreaga țară.
Planul educațional al lui Trump se angajează să reducă finanțarea pentru școlile care îl sfidează pe o multitudine de probleme.
Deși toată lumea știe deja ce inseamă curentul woke, într-o formă sau alta, ce este – pe extrem de scurt – acest woke despre care se vorbește atât de mult în ultimii ani? „Termenul prelucrează verbul englezesc pentru „trezire“ (to wake) și invită la un soi de reformă social-politică, de natură să restabilească „normalitatea“ adevărată a vieții publice”, spune scriitorul Andrei Pleșu.
Școlile woke rămân fără bani?
În prima sa zi de mandat, Trump a spus în repetate rânduri că va reduce bani pentru „orice școală care promovează teoria rasială critică, nebunia transgender și alte conținuturi rasiale, sexuale sau politice nepotrivite asupra copiilor noștri”. În campania electorală, Trump a spus că „nu va da nici un ban” școlilor cu cerințe de vaccin sau mască.
Oponenții lui Trump spun că viziunea lui despre școlile Americii este deformată de politică – că tipul de îndoctrinare liberală pe care îl critică este o ficțiune. Ei spun că propunerile sale vor submina educația publică și vor afecta elevii care au cel mai mult nevoie de serviciile școlilor.
„Este o informație bazată pe frică, fără fapte și aș numi-o propagandă”, a spus Wil Del Pilar, vicepreședinte senior pentru Education Trust, o organizație de cercetare și advocacy. „Nu există nicio dovadă că elevii sunt învățați să-și pună la îndoială sexualitatea în școli. Nu există nicio dovadă că sistemul nostru de învățământ american este plin de maniaci”. Platforma lui Trump solicită „preferințe masive de finanțare” pentru statele și școlile care adoptă programe de alegere universală a școlii și permit părinților să aleagă directorii de școli.
Poate cea mai ambițioasă promisiune a lui Trump este de a închide în întregime Departamentul de Educație al SUA, un obiectiv al politicienilor conservatori de zeci de ani, spunând că a fost infiltrat de „radicali”.
Între bani și anti-woke
Școlile publice din America obțin aproximativ 14% din veniturile lor de la guvernul federal, în principal din programele care vizează elevii cu venituri mici și educația specială. Marea majoritate a banilor școlilor provin din taxele locale și guvernele de stat, potrivit AP.
Colegiile se bazează mai mult pe banii federali, în special pe granturile și împrumuturile pe care guvernul le oferă studenților pentru a plăti școlarizarea.
Cel mai puternic instrument al lui Trump pentru a pune banii școlilor în joc este autoritatea sa de a aplica drepturile civile. Departamentul de Educație are puterea de a reduce finanțarea federală pentru școlile și colegiile care nu respectă legile privind drepturile civile.
Președintele nu poate revoca imediat bani dintr-un număr mare de districte, dar dacă le țintește pe câteva prin anchete privind drepturile civile, este posibil ca altele să se încadreze, a spus Bob Eitel, președintele Institutului conservator pentru Apărarea Libertății și un oficial al educației în timpul primului mandat al lui Trump. Această autoritate ar putea fi folosită pentru a urmări școlile și colegiile care au birouri pentru diversitate și incluziune sau pe cei acuzați de antisemitism, a spus Eitel.
Se întrevede o nouă universitate
De asemenea, Trump a făcut aluzie la o potențială legislație pentru a-și îndeplini unele dintre promisiuni, inclusiv amendarea universităților din cauza inițiativelor de diversitate.
Pentru a determina colegiile să închidă programele de diversitate – despre care Trump spune că reprezintă o discriminare – el a spus că „va avansa o măsură pentru a-i amenda”.
Platforma sa solicită, de asemenea, o nouă universitate online, gratuită, numită Academia Americană, care să fie plătită prin „impozitare, amendare și chemare în judecată a dotărilor universitare private excesiv de mari”. În timpul primului său mandat, Trump a amenințat ocazional că va tăia bani de la școlile care l-au sfidat, inclusiv de la cele care s-au redeschis încet în timpul pandemiei de COVID-19 și de la colegiile pe care le-a acuzat că limitează libertatea de exprimare. Universitățile americane speră că relația lor cu administrația nu va fi la fel de antagonistă precum sugerează retorica lui Trump.
„Educația a fost o țintă ușoară în timpul sezonului de campanie”, a spus Peter McDonough, consilier general al Consiliului American pentru Educație, o asociație a președinților de universități. „Dar un parteneriat între învățământul superior și administrație va fi mai bun pentru țară decât un atac asupra educației.”
Potrivit unora dintre analiști și reprezentanți ai mediilor universitare americane, amenințările lui Trump cu pedepse severe par să contrazică un alt pilon al educației sale – extragerea guvernului federal din școli. Trump a spus că va returna „toate lucrările și nevoile educaționale înapoi statelor”.
Citiți și: Discursul lui Joe Biden după victoria lui Donald Trump la alegerile din SUA /VIDEO