Un incendiu s-a produs, marţi seară, în urma unei explozii care s-a produs la un transformator din curtea Spitalului „Nicolae Robănescu” din Bucureşti, transmite News.ro.
Peste 100 de persoane au fost evacuaţi și transferaţi la Spitalul „Marie Curie”, situat în imediata apropiere. Este vorba despre copii şi aparţinătorii acestora.
Alerta a fost dată la ora 22:10, iar mai multe echipaje de pompieri au fost trimise la faţa locului.
Premierul Marcel Ciolacu va merge miercuri la spitalul „Marie Curie”
UPDATE: Premierul Marcel Ciolacu va vizita, miercuri, Spitalul Clinic de Urgenţă pentru copii „Marie Sklodowska Curie, a anunțat Guvernul.
„Mulţumesc personalului medical şi unităţilor de intervenţie pentru promptitudinea şi profesionalismul de care au dat dovadă în această seară în cazul exploziei urmate de incendiu, de la Centrul Clinic de Recuperare Dr. Nicolae Robănescu”, a scris, marţi seară, pe Facebook, Marcel Ciolacu.
UPDATE: Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat, marţi seară, după incendiul de la spitalul „Nicolae Robănescu” că situaţia este sub control din punct de vedere medical, iar pacienţii vor rămâne la spitalul „Marie Curie”, unde au parte de toată îngrijirea de care au nevoie. Potrivit ministrului, în unitatea medicală erau mulţi copii cu diverse grade de handicap sau boli rare.
„Mă bucur că nu există nici un fel de victime. E totuşi ciudată această explozie a unui transformator care am înţeles că nu era vechi, ci relativ nou în momentul în care a fost realimentat zona, pentru că a fost o pană de curent acolo care a durat mai multe ore”, a mai afirmat ministrul.
Incendiul a fost lichidat. Nu există victime
UPDATE: Mai multe autospeciale ale pompierilor vor rămâne peste noapte în zona spitalului pentru a supraveghea situaţia şi pentru a interveni în cazul în care va fi nevoie.
„Ca urmare a evenimentului au fost afectate două autoturisme, transformatorul şi izolaţia de pe faţada clădirii spitalului”, a anunţat, marţi seară, ISU Bucureşti-Ilfov. Pompierii au precizat că mai multe autospeciale rămân peste noapte în preajma unităţii medicale.
„În continuare rămân la faţa locului pentru supraveghere: 2 autospeciale de stingere cu apă şi spumă, autospeciala cu azot şi o ambulanţă SMURD”, a mai transmis ISU Bucureşti-Ilfov.
UPDATE: ISU Bucureşti-Ilfov a anunţat că incendiul a fost stins, iar unitatea medicală nu mai este inundată cu fum.
„Exista riscul de extindere a incendiului la zidurile spitalului. S-a evacuat spitalul, au fost evacuate cadrele medicale şi pacienţii (…) În acest moment, incendiul este lichidat, centrul medical nu mai este inundat cu fum. Practic, pericolul a trecut”, a declarat Ana Covaşniuc din partea ISU Bucureşti-Ilfov.
UPDATE: „Pompierii militari bucureşteni intervin în aceste momente la Spitalul de Recuperare pentru copii dr. Nicolae Robănescu, locul unde s-a produs o explozie urmată de un incendiu la un post trafo din curtea spitalului, cu propagare la două autoturisme. Incendiul se manifestă cu flacără violentă şi degajări de fum”, a transmis Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă.
Sursa citată a precizat că pompierii militari efectuează operaţiunile de căutare-salvare în vederea evacuării posibilelor persoane surprinse în incendiu, informează News.ro.
„Până la acest moment nu sunt înregistrate victime, misiunea fiind în dinamică. Aproximativ 110 copii au fost evacuaţi de personalul centrului şi vor fi relocaţi la Spitalul Marie Curie”, a mai transmis sursa citată.
Cum s-a produs incidentul de la spitalul „Nicolae Robănescu”
În seara zilei de marți, 25 iulie, a avut loc o pană de curent în zona din jurul Spitalului de recuperare pentru copii „Nicolae Robănescu”, situație în care unitatea a fost alimentată de generator mai mult de o oră.
În momentul în care energia electrică a revenit în rețea, transformatorul a explodat, provocând incendierea a două mașini parcate în apropiere, precizează Hotnews.ro.
Personalul a luat imediat măsuri pentru oprirea instalațiilor de gaze din incinta spitalului și a procedat la evacuarea în siguranță a copiilor internați, a aparținătorilor acestora.
Operațiunea s-a desfășurat sub coordoarea directorului medical dr. Andrada Mirea, care era de gardă în momentul respectiv.