Care pot fi inamicii vârstei? Inamicul numărul unu este zahărul, iar fiecare gram își lasă amprenta asupra corpului, avertizează cercetătorii de la Universitatea California. Ceea ce mănânci poate influența îmbătrânirea.
Inamicul numărul unu este zahărul, iar fiecare gram își lasă amprenta asupra corpului, avertizează cercetătorii de la Universitatea California. Dacă renunți la cel puțin zece grame de zahăr pe zi, echivalentul a două lingurițe, îți poți inversa ceasul biologic cu aproape trei luni. Pe românește, vei fi mai tânăr. Dar cât zahăr conțin alimentele? În medie, o tabletă de ciocolată cu lapte are aproximativ 25 de grame de zahăr adăugat. Multe alimentele care ,aparent, sunt inofensive conțin cantități uriașe de zahăr.
Când un singur om e trist, toată lumea devine tristă. Iar suferința intensă te îmbătrânește, arată un studiu făcut de cercetătorii de la Universitatea din Columbia. Timp de aproape 30 de ani, oamenii de știință au măsurat cu cât te îmbătrânește biologic durerea sufletească. Au folosit probe de sânge de la 20.000 de persoane și au măsurat gradul de îmbătrânire prin markeri ADN.
Inamicii vârstei sunt mulți
Îmbătrânirea biologică este scăderea treptată a modului de funcționare a celulelor, țesuturilor și organelor tale, ceea ce duce la un risc mai mare de boli cronice. Oamenii de știință măsoară acest tip de îmbătrânire folosind markeri ADN cunoscuți sub numele de ceasuri epigenetice.
Inamicii vârstei – 4 alimente
Cele patru alimente procesate care duc la un ten tern și la îmbătrânire mai rapidă sunt chipsurile, untul, margarina și pâinea albă.
În timp ce consumul zilnic de suficientă vitamina D și calciu este esențial pentru sănătatea ta generală, dr. O’Connell, medic dermatolog, avertizează că excesul de lactate poate provoca un ten și mai gras și cu aspect unsuros. (Iar acest lucru nu înseamnă o piele hidratată, apropo, ci doar mai mult ulei care mai târziu poate astupa porii și provoca acnee!).
Robyn Newmark, expert în îngrijirea pielii și fondator și CEO al Newmark Beauty, spune că „margarina este un aliment pe care ar trebui să-l evitați dacă vreți să preveniți ridurile și pielea uscată”.
Margarina, notează ea, este „frecvent fabricată cu uleiuri parțial hidrogenate, una dintre cele mai răspândite grăsimi trans”. În timp ce grăsimile trans „contribuie la bolile de inimă”, ea avertizează, de asemenea, că acestea pot, de asemenea, să accelereze procesul de îmbătrânire a pielii.

Pâinea, unul dintre inamicii vârstei
Carbohidrații rafinați pot fi găsiți în multe alimente procesate populare, astfel încât este ușor să obțineți mulți dintre ei în dieta dumneavoastră fără să observați. Consumul acestui tip de alimente, explică dr. Nadir Qazi, DO, medic certificat, chirurg dermatolog poate „stimula producția de sebum”.
Sebumul este „substanța uleioasă și ceroasă pe care pielea dumneavoastră o produce în mod natural pentru a vă hidrata și proteja pielea”, notează el.
Prea mult sebum poate „face ca pielea să pară uleioasă, face ca porii să pară mai proeminenți și chiar să rețină pielea moartă în interiorul porilor, ceea ce duce la acnee și puncte negre”. Carbohidrații foarte rafinați, cum ar fi cei care se găsesc în produsele de patiserie și pâinea albă, sunt „prea ușor de digerat de către corpul nostru, creând o reacție în lanț ca la domino”, spune dr. Qazi.
Alimentele conservate cu cantități mari de sare ar trebui, de asemenea, să fie lăsate pe rafturile magazinelor, dacă obiectivul tău este să dai prioritate pielii strălucitoare, sănătoase și radiante.
Tonul poate provoca acnee!
„Alimentele sărate deshidratează organismul, ceea ce păcălește pielea să producă mai mult ulei pentru a compensa”, explică dr. O’Connell. „Alimentele conservate conțin ingrediente care se află pe lista de succes a celor mai rele alimente pentru pielea predispusă la acnee”, avertizează medicul.
Deși tonul este bogat în acizi grași omega 3, tonul conține mercur, care poate provoca acnee. În timp ce consumul de chipsuri, unt, margarină, pâine albă sau alți carbohidrați rafinați din când în când este în regulă, medicii notează că mâncatul acestora în fiecare zi sau de mai multe ori pe săptămână, fără a bea suficientă apă, poate face ravagii asupra tenului tău.
În loc de alimente cu sare, dr. Sethi sugerează să încercați să „asezonați alimentele cu lămâie, piper negru sau roșu și ierburi uscate”. De asemenea, trebuie să beți cel puțin 10 pahare de apă, zilnic.
Cârnații, salamurile, baconul și crenvurștii sunt câteva exemple de mezeluri care cauzează îmbătrânirea pielii. Aceste produse din carne procesată sunt adesea pline de sodiu, grăsimi saturate și aditivi, cum ar fi sulfiții, care pot afecta negativ aspectul și sănătatea pielii.

Grăsimile saturate pot provoca inflamații
Sodiul în exces poate duce la deshidratarea pielii, dându-i un aspect uscat și lipsit de strălucire, fiind unul dintre inamicii vârstei. De asemenea, grăsimile saturate pot provoca inflamații în organism ducând la pierdea colagenului și a elasticității pielii și contribuind la apariția ridurilor.
Consumul de carbohidrații rafinați, precum zahărul și făina albă, împreună cu proteinele, poate duce la formarea produșilor finali de glicație avansata (AGE). AGE-urile au fost asociate cu numeroase afecțiuni cronice, cum ar fi diabetul, bolile cardiovasculare și neurodegenerative, precum și cu procesul de îmbătrânire prematură. Ele pot afecta negativ structura și funcționarea celulelor, provocând inflamație și deteriorarea țesuturilor. Alimentele cu indice glicemic ridicat, cum ar fi pâinea albă sau produsele de patiserie procesate, pot determina creșteri bruște ale nivelului de zahăr din sânge, ducând la apariția inflamației cronice în organism. Iar inflamația cronică este asociată cu procesul de îmbătrânire și poate contribui la apariția unor afecțiuni precum diabetul de tip 2, bolile cardiovasculare și chiar cancerul, potrivit studiilor.