În Marea Neagră au fost identificate recent 26 de specii invazive, conform ultimelor date ştiinţifice. Nouă dintre acestea sunt crustacee, iar restul fac parte din zoobentos, a declarat Prof. Valentina Todorova de la Institutul de Oceanologie din cadrul Academiei Bulgare de Ştiinţe.
Aceasta, alături de Prof. Asoc. Kremena Stefanova, a prezentat un raport cu privire la starea ecosistemului marin de-a lungul coastei bulgare, potrivit Agerpres.ro.
Două specii invazive au un impact puternic asupra biodiversităţii locale

Speciile invazive pot reprezenta un risc pentru biodiversitate, potrivit Kremenei Todorova. Aceasta a amintit că estimările prezenței acestor specii în habitatul marin de-a lungul anilor variază între 41 şi 293 de specii. Dar, conform ultimelor date, numărul speciilor marine invazive din zona de coastă a Bulgariei la Marea Neagră este de 26.
Două dintre speciile invazive au un impact puternic asupra biodiversităţii locale şi a lanţului trofic din Marea Neagră. Este vorba despre Rapana venosa (rapana cu venatură) şi Mnemiopsis leidyi (o specie de meduză).
Melcul marin rapana a fost introdus în Marea Neagră în anii 1940. În aproximativ 15 ani, această specie de moluscă prădătoare a devenit foarte răspândită de-a lungul coastei. Apariţia acestor melci este corelată cu dispariţia stridiilor comestibile şi cu declinul puternic al populaţiilor de urechi de mare negre (abalone – specie de melci marini) şi de scoici.
În prezent, distribuţia rapanelor de-a lungul coastei bulgare este limitată până la adâncimea de circa 45 de metri, cea mai abundentă populaţie fiind prezentă la o adâncime cuprinsă între 10 şi 20 de metri.
Alte specii sunt considerate resurse de hrană pentru unele specii de pești
Specia de meduză carnivoră Mnemiopsis leydi, care se hrăneşte cu zooplankton, a fost indentificată pentru prima oară în Marea Neagră la începutul anilor 1980.
Este foarte adaptabilă, stabilind populaţii numeroase, şi are un impact în special asupra speciilor de peşti care se hrănesc cu zooplankton și cu care intră în competiţie pentru hrană.
După 1995 a fost introdusă o altă specie de meduze ctenophore, Beroe ovata, de asemenea carnivoră. Alte specii străine de zooplankton au fost identificate în Marea Neagră, însă acestea pot fi considerate drept resursă de hrană pentru unele specii de peşti.