Părinții care își duc copiii la meditații vor putea beneficia impozite mai mici, conform unei măsuri propuse de Guvern. Începând de anul viitor, această facilitate fiscală va fi accesibilă părinților care pot prezenta un bon fiscal sau o chitanță de la profesorii care au oferit orele suplimentare.
Impozite mai mici pentru părinții ai căror copii fac meditații, o măsură criticată
Deși măsura intenționează să încurajeze profesorii să-și declare veniturile suplimentare și să contribuie la bugetul de stat, părinții nu sunt pe deplin convinși de eficacitatea acesteia.
Criticile lor se concentrează pe două aspecte principale: mărimea redusă a deducerii fiscale și necesitatea fundamentală de a elimina nevoia de meditații.
Este lăudabil că profesorii își vor declara veniturile, odată cu intrarea în vigoare a noilor reguli, însă deducerea la impozit este mult prea mică. Aceasta variază între 170 și 200 de lei pe an. Așadar, suma este nesemnificativă în comparație cu zecile de mii de lei pe care părinții le plătesc anual pentru meditațiile copiilor lor
De ce e nevoie de meditații, dacă elevii merg la școală
Părinții subliniază că problema principală nu este deducerea fiscală, ci faptul că elevii sunt nevoiți să recurgă la meditații din cauza unui sistem educațional deficitar.
Mai important ar fi ca Guvernul să elimine sistemul de educație paralel și să se asigure că orele de la școală sunt suficiente pentru o pregătire adecvată a elevilor susțin cei mai mulți dintre părinți.
Măsura guvernului urmărește colectarea unor sume mai mari la bugetul de stat
Guvernanții speră ca această măsură să ajute la reducerea deficitului bugetar, prin creșterea numărului de profesori care își declară veniturile din meditații. De asemenea, prin încurajarea transparenței financiare, se așteaptă ca mai mulți bani să fie adunați la buget.
Dovada scrisă pe care profesorii trebuie să o ofere părinților
Părinții vor putea beneficia de aceste deduceri doar dacă prezintă chitanța de la meditații, demonstrând astfel că au plătit pentru orele suplimentare ale copiilor lor, notează Antena3.
Măsura face parte dintr-un pachet bugetar fiscal care urmează să fie prezentat Comisiei Europene în această toamnă și va intra în vigoare la începutul anului viitor.
Măsura propusă nu reușește să abordeze problemele fundamentale ale sistemului educațional. Părinții subliniază necesitatea unor reforme mai ample, care să elimine dependența de meditații și să asigure o educație de calitate în cadrul școlii. Rămâne de văzut dacă această deducere fiscală va avea efectul dorit sau va rămâne doar o soluție temporară și insuficientă.