Evenimentul Immersive Bucharest prezintă expoziții special prelungite pentru public, până pe 30 iunie. Totodată se lansează o nouă expozitie, care va aduce în prim-plan renumite capodopere ale Renașterii italiene.
La cererea publicului, organizatorii anunță prelungirea expozitiilor „Being Van Gogh” și „From Monet to Kandinsky” din cadrul evenimentului „Immersive Bucharest” cu două săptămâni, până pe data de 30 iunie 2024. Totodată se lansează o nouă expozitie intitulată „Renaissance”, care va aduce în prim-plan cele mai renumite capodopere ale renașterii italiene. Titul se desfășoară la Biblioteca Națională a României.
Expoziția „Immersive Bucharest” rămâne deschisă până la sfârșitul lunii iunie, oferindu-le vizitatorilor mai mult timp pentru a explora și a descoperi aspecte fascinante ale acestor expozitii.
Cele trei expozitii vor rula una dupa alta în perioada 14 – 30 iunie 2024. Biletul permite accesul o singură dată pentru toate cele trei expoziții, oferind publicului o ultimă șansă de a se bucura de această experiență de neuitat, expozițiile urmând să se mute în alt oraș din Europa. Noua expoziție multimedia„Renaissance” va debuta în aceeași locație, oferind o incursiune fascinantă în lumea Renașterii Italiene. Această expoziție prezintă lucrări a cinci artiști extraordinari, titani ai Renașterii – Botticelli, Leonardo da Vinci, Michelangelo, Raphael și Titian – a căror moștenire artistică continuă să fie apreciată și studiată la nivel mondial.

Vocea lui Marius Manole la „Immersive Bucharest”
„Being Van Gogh” oferă o perspectivă unică de 360 de grade asupra a peste 300 din lucrările celebrului pictor olandez, una din cele mai influente figuri din istoria artei. Dincolo de experiența multimedia, pășim în lumea lui interioară și descoperim visurile, speranțele și temerile artistului, prin vocea actorului Marius Manole.
“The Revolutionary Art: From Monet to Kandinsky” este o călătorie imersivă prin lumea modernismului, oferind o privire intimă asupra gândirii și creativității lui Claude Monet, Georges Seurat, Paul Cézanne, Vincent Van Gogh, Edward Munch, Juan Gris, Robert Delaunay, Paul Klee și Vasili Kandinsky. Fiecare capodoperă prezentă în spectacolul imersiv reflectă schimbările radicale în percepția și exprimarea artistică, într-o epocă de tranziție și dezbateri estetice intense.
Cele două expoziții se completează cu un proiect artistic în care inteligența artificială și arta pictorilor moderniști compun, în premieră, într-o cameră a oglinzilor, imagini semnificative pentru publicul românesc.
Renașterea Italiană este adusă la viață într-un format multimedia modern, combinând proiecții HD, grafică animată și sunet de înalta calitate. Vizitatorii vor putea admira capodoperele acestor mari artiști într-un mod captivant și inovator, datorită tehnologiilor avansate care oferă o experiență vizuală și auditivă de neegalat. Expoziția„Renaissance” este structurată în cinci secțiuni, fiecare dedicată artei unuia dintre cei cinci maeștri renașcentisti.
Cei cinci „faimoși” la Immersive Bucharest
Primul este Botticelli, creatorul care a făcut trecerea de la stilul de pictură gotic medieval la realismul umanist emergent, cunoscut pentru detaliile sale decorative și cunoștințele despre anatomia umană și perspectivă. Urmează Leonardo da Vinci – cel dintâi exemplu primordial al termenului de „om al Renașterii”, renumit pentru picturile sale iconice și pentru vasta sa cunoaștere în multiple domenii.
Apoi Michelangelo – un geniu polimat, recunoscut pentru operele sale monumentale precum picturile din Capela Sixtină, sculptura David și Pietà. Este urmat de Raphael – maestru al tehnicilor artei Renașterii Înalte, cunoscut pentru claritatea, culoarea bogată și compozițiile sale grandioase. Și, în cele din urmă Titian: Unul dintre cei mai mari pictori ai Renașterii, care a combinat ideile Renașterii Înalte și manierismului pentru a dezvolta un stil inovator.
Evenimentul „Immersive Bucharest” a captivat publicul oferind o experiență unică prin proiecții spectaculoase și sunet de ultimă generație. Această expoziție le-a oferit vizitatorilor oportunitatea de a viziona două expoziții imersive remarcabile: „Being Van Gogh” și „From Monet to Kandinsky”.

„Camera infinită” rămâne deschisă la Immersive Bucharest
Imaginile capodoperelor sunt proiectate pe ecrane mari, amplasate într-un mod artistic inedit într-o sală multimedia uriașă de peste 750 mp, creând un spectacol uimitor care cufundă vizitatorii în lumea extraordinară a picturilor. Proiecțiile prind viață și se mișcă în ritmul muzicii, captând privitorii într-o armonie de culori și sunete.
„Camera infinită” rămâne și ea deschisă publicului oferind în continuare experiența captivantă a spațiului infinit si explorând legăturile dintre arta tradițională și cea contemporană generată de inteligența artificială, unde imagini actuale ale României sunt “pictate” de pensula lui Vincent van Gogh sau Claude Monet. Biletele pentru cele trei expoziții sunt disponibile pe More.com și la casa de bilete de la Biblioteca Natională. Programul de vizitare va fi zilnic între orele 11.00 și 20.00. Ultima intrare la ora 19.00
Prețurile biletelor de acces sunt următoarele: Luni-Vineri 11:00-20:00 preț 70 lei; Sâmbătă-Duminică 11:00-20:00 preț 90 lei; Sâmbătă -Duminică VIP 11:00-20:00 preț 150 lei; Grup elevi sau studenți de luni până vineri minim 10 persoane – preț 45 lei/pers; Elevi/Studenți/Pensionari (în baza documentului doveditor)- preț 50 lei.
Digitalizarea a schimbat modul în care oamenii se raportează la artă, iar muzeele, curatorii și artiștii înțeleg această revoluție. Operele de artă „concurează” acum cu imaginile generate în câteva secunde de inteligența artificială și cu videoclipurile.
Ce e arta imersivă
Expozițiile imersive mută focusul de pe lucrările propriu-zise de artă pe experiența publicului. Unele opere sunt construite în așa fel încât prezența vizitatorilor controlează actul artistic, în timp ce altele transpun publicul în mijlocul artei. Există două tipuri de creații imersive: cele care reproduc opere celebre și cele care sunt lucrări originale ale artiștilor.
Creațiile imersive folosesc tehnologii de realitate virtuală, holograme, efecte sonore și vizuale, inteligență artificială, proiecții digitale pentru a crea impresia de pătrundere în artă.
Unele dintre cele mai cunoscute creații de artă imersivă sunt și care au debutat la Paris, la Atelier des Lumières, dar pot fi vizitate în zeci de orașe diferite din America, Europa și regiunea Asia-Pacific. Expozițiile sunt construite din proiecții video, asemănătoare proiecțiilor cinematografice, acompaniate de sunet și parfumuri subtile de lămâie și nucșoară. Ele se întind pe tavan, pereți și podea, dând impresia că vizitatorii se plimbă prin tablourile celebrilor pictori.
Caracterul neobișnuit, interactivitatea și unicitatea creațiilor imersive le-au adus popularitatea și în România, unde au început să fie organizate din ce în ce mai des expoziții de artă imersivă.
Citiți și: Exclusiv. De ce am văzut doar 299 de genți la Art Safari Stars Editions /Galerie Foto