Îmbrătrânim prematur dacă locuim în orașe poluate? Specialiștii sunt de părere că aerul poluat reprezintă unul dintre principalii factori de risc ce duc la îmbătrânirea prematură a pielii. Din fericire, există lucruri pe care le putem face pentru a ne proteja pielea și a încetini procesul de îmbătrânire.
Se pare că îmbătrânim prematur dacă locuim în orașe poluate, față de oamenii care trăiesc departe de noxe, aglomerație și praf.
“Poluarea poate accelera procesul de îmbătrânire prematură a pielii, din cauza expunerii zilnice la particulele fine, gazele toxice și radicalii liberi. Aceste elemente pot deteriora fibrele de colagen și elastină de la nivelul pielii, ceea ce duce la pierderii elasticității, apariția ridurilor și a petelor pigmentare.
Pentru a preveni aceste probleme, este recomandată folosirea zilnică a produselor cu filtru UV cu spectru larg, curățarea regulată a pielii pentru a elimina impuritățile, folosirea produselor de îngrijire a pielii bogate în antioxidanți pentru a neutraliza radicalii liberi. De asemenea, este important să realizăm periodic tratamente profesionale, în clinicile de specialitate, pentru curățarea, detofixierea și hidratarea profundă a tenului”, declară medicul chirurg estetician Iancu Morad.
Cum afectează aerul poluat pielea și de ce îmbătrânim prematur în orașele mari
Radiațiile ultraviolete și radicalii liberi
Aerul poluat din mediile urbane conține particule fine care pot agrava efectele radiațiilor ultraviolete asupra pielii. Acestea conduc la producerea de radicali liberi, care duc la deteriorarea fibrelor de colagen și elastină, esențiale pentru menținerea elasticității și fermității pielii.
Apariția petelor pigmentare
Expunerea constantă la aerul poluat poate agrava hiperpigmentarea pielii, ducând la apariția petelor pigmentare și a decolorărilor.
Inflamație la nivelul tenului
Particulele poluante pot provoca inflamații în straturile pielii, ceea ce duce la apariția roșeții, la sensibilizarea tenului și pierderea fermității pielii.
Apariția prematută a ridurilor și liniilor fine
Așa cum spuneam, factorii poluanți pot afecta producția de colagen și elastină, conducând la apariția prematură a ridurilor și liniilor fine
Ce putem face să nu îmbătrânim prematur și să avem pielea netedă mai mult timp
“Curățarea zilnică a tenului este esențială pentru a elimina particulele de praf, impuritățile și excesul de sebum care pot obstrucționa porii și pot accelera îmbătrânirea pielii. Utilizarea zilnică a unui produs cu factor de protecție solară (SPF) este crucială pentru a proteja pielea împotriva radiațiilor ultraviolete și pentru a preveni hiperpigmentarea și îmbătrânirea prematură.
În plus, vizitele regulate la un medic estetician cu experiență pentru proceduri minim invazive precum Dermapen, mezoterapie, Skin Booster, M-Rejuvenation, botox sau chiar peeling-uri chimice ajută la hidratarea profundă a pielii, îmbunătățirea texturii acesteia, prevenirea ridurilor, reducerea petelor pigmentare și stimularea producției de colagen”, explică medicul chirurg estetician Iancu Morad.
Citește și: 5 sfaturi despre cum să previi burnout-ul
Ce tratamente facem la medicul estetician pentru un ten întinerit, fără probleme
“Cu Dermapen/mezoterapie obținem un efect de rejuvenare asupra fibrelor de colagen și elastină. Printr-un dispozitiv cu microace fine, introducem în piele un cocktail de vitamine, oligoelemente și acid hialuronic. Tratamentul este recomandat inclusiv pentru zone sensibile la nivel facial, în jurul ochilor, pentru conturul nasului sau al buzelor.
Skin Booster este o procedură proprie care constă în microinjecții, în straturile adânci ale pielii, cu un cocktail de vitamine, oligoelemente, peptide și acid hialuronic. Acest cocktail este inserat în straturile profunde ale pielii pentru a o ajuta din interior să se refacă și să devină intens hidratată, întinerită, mai fermă și netedă.
M-Rejuvenation este un tratament minim-invaziv care reîntinerește trăsăturile feței, având efect ce durează mai mult de un an de zile. Procedura constă în injectarea, prin anumite tehnici și într-o ordine anume, a unui cocktail de substanțe personalizat în funcție de tipologia și nevoile tenului fiecărui pacient.
Tratamentul cu toxină botulinică (Botox) este, de mai bine de două decenii, cea mai cerută și utilizată metodă antiaging la nivel mondial. Substanța injectată în zone cheie ale feței diminuează ridurile până la dispariție și, pe durata a câtorva luni, cât ține efectul, previne apariția altor riduri.
Citește și: Premenopauza: cum putem reface echilibrul hormonal
Peeling-ul chimic medical este un tratament nechirurgical care constă într-o exfoliere controlată la nivelul pielii, prin care obținem un aspect întinerit al pielii, un ten fără imperfecțiuni. Există trei feluri de peeling chimic: ușor, mediu și adânc. Cel potrivit este ales de medic, în funcție de tipul și de adâncimea ridurilor, cicatricilor sau a petelor. Acest tratament se recomandă pentru atenuarea leziunilor pigmentare, minimizarea porilor, atenuarea ridurilor și liniilor fine, pentru un aspect radiant și întinerit al pielii”, încheie medicul chirurg estetician Iancu Morad.