Un album unicat, în ediție limitată, conține imagini superbe cu Munții Făgăraș, realizate de 25 fotografi români, membri ai Forona – Asociația Fotografilor de Natură din România.
„Munții Făgăraș se remarcă prin frumusețea lor și prin faptul că au o natură deosebită. Vorbim aici de pădurile virgine pe care le mai avem în Munții Făgăraș, vorbim aici de viața pe care o cuprind și ne referim aici la populațiile sănătoase de râși, urși, lincșoi și multe alte specii. Și încă ceva, oamenii acestor munți. Acest album cuprinde o serie de întâlniri pe care le-am avea oricare dintre noi atunci când mergem în Munții Făgăraș.
Este nevoie să conștientizăm ceea ce avem noi, este nevoie să ne bucurăm de ceea ce avem noi și este nevoie să protejăm ceea ce avem”, este de părere Victoria Donose, reprezentanta Fundației Conservation Carpathia. Albumul a fost lansat de către cei de la Fundație și cuprinde 140 de imagini unice. Cuprinde doar 2.000 de exemplare și a fost realizat în cadrul proiectului „Crearea unei zone de natură sălbatică în sudul Munților Carpați România”, cu sprijinul financiar al Comisiei Europene.
Întâlniri memorabile prin Munții Făgăraș
Albumul numit „Întâlniri memorabile prin Munții Făgăraș” va fi distribuit gratuit pentru a promova Munții Făgăraș. „Însă la finalul acestui an ne propunem să mai scoatem o ediție care să fie accesibilă pentru oricine își dorește din țară sau din străinătate. Pentru că acest album este o carte de vizită, o carte de vizită pentru România, pentru natura României și pentru oamenii din România”, mai menționează Victoria Donose.
Lansarea albumului a prilejuit deschiderea la Muzeul Satului Dimitrie Gusti din București, a unei expoziții cu același titlu, ce poate fi vizitată până în 1 noiembrie. La finalul fiecărui album se găsește un set de cărți poștale cu instantanee din această lume parțial necunoscută. Astfel, aceste ilustrate pot fi oferite mai departe, ca o invitație spre noi întâlniri prin Munții Făgăraș.
Albumul include poveștile unor oameni care păstrează tradiții românești vii, cum ar fi Angela Lungociu, care administrează vâltorile din Lisa și care a primit titlul onorific Tezaur Uman Viu, acordat celor care păstrează și transmit, prin talent și efort, un element de patrimoniu cultural imaterial, în forma și cu mijloacele tradiționale nealterate. Poveștile din album includ și mărturiile unui opincar tânăr care duce meșteșugul mai departe, ale unei bibliotecare care are obiceiul de a ține șezători pentru copii în Avrig, ale unei femei rapsod cu cântece moștenite din părinți, ale unui primar care protejează fagii seculari din preajma comunității sale, ale producătorilor locali, dar și ale antreprenorilor care au pus în mișcare afaceri sustenabile în satele lor.
Păduri virgine în Munții Făgăraș
Vlad Dumitrescu semnează fotografiile oamenilor din comunitate, iar curatorul imaginilor este Dan Dinu, regizorul documentarului apreciat „România Sălbatică”. „România încă are păduri virgine pe care este esențial să le protejăm. Noi nu avem cum să fim ingineri mai buni decât pădurea, este cel mai mare generator de mediu. Lemnul reprezintă doar 30% din funcția pădurii, restul reprezintă funcții de protecție pentru noi care ne susțin pe termen lung”, spune Mihai Zotta, director conservare Fundația Conservation Carpathia.
În Munții Făgăraș există 7.000 de hectare de păduri virgine. Peste 1.100 din pădurile protejate acum de Fundație au fost incluse în Catalogul Național al pădurilor virgine și cvasi-virgine, dar nu este de ajuns pentru a le asigura viitorul.
După aproape 15 ani de eforturi de conservare, peste 27.000 hectare de păduri și pășuni alpine din Munții Făgăraș, Piatra Craiului și Leaota sunt protejate de Fundația Conservation Carpathia. De îndată ce statul român va crea Parcul Național Munţii Făgăraș, asumându-și responsabilitatea să protejeze în perpetuitate aceste păduri și pășuni alpine, Fundația îi va dona proprietățile sale.
Frumusețea unică a acestor munți oglindită în National Geographic
Munții Făgăraș sunt în centrul unui articol publicat recent de National Geographic, una dintre cele mai prestigioase publicații de știință și mediu din lume. Jurnalista britanică Isabella Tree, cunoscută pentru bestsellerul său despre conservarea naturii, explorează frumusețea unică a acestor munți și evidențiază provocările comunităților locale, care se străduiesc să se adapteze schimbărilor socio-economice rapide. Însoțit de fotografiile captivante ale fotojurnalistului olandez Jasper Doest, articolul scoate în evidență nu doar peisajele spectaculoase, ci și modul în care un parc național ar putea oferi soluții durabile pentru aceste comunități locale, aflate în fața unor provocări economice majore. Reportajul integral îl puteți citi aici.
„Munții Făgăraș reprezintă una dintre ultimele șanse ale Europei de a crea un parc național de amploare, comparabil cu cele mai mari parcuri din lume. Acesta este un loc în care biodiversitatea prosperă, iar conservarea acestui ecosistem unic este vitală pentru viitor”, se arată în articol.
Articolul apare și în ediția tipărită National Geographic Magazine, revistă cu o distribuție de 1,5 milioane de exemplare, dar și pe NatGeo.com, portal cu o audiență de 27 milioane cititori lunar.
Citiți și: Spectaculos și dificil: Se refac refugiile montane din Munții Făgăraș