Bilanțul tragic din Spania crește pe oră ce trece: 95 de morți până la această oră și zeci de dispăruți, printre care și 13 români, după furtuna care a lovit regiunea Valencia. Autorităţile române şi spaniole sunt în alertă maximă și încearcă să afle ce s-a întâmplat şi dacă românii dispăruți mai sunt în viaţă.
Spania: 95 de morți și zeci de dispăruți, printre care și români
În sudul şi estul Peninsulei Iberice a plouat în 24 de ore cât într-un an. Autorităţile anunţă că vremea extremă a făcut cel puţin 95 de morţi. Bilanţul ar putea creşte pentru că zeci de persoane încă nu au fost găsite, printre care și 13 români.
Imaginile surprinse de localnicii din Valencia şi din localităţile apropiate sunt înfricoşătoare. În imagini se văd oameni luaţi de viitură care imploră să fie salvaţi din valurile uriaşe, pline de noroi. Unii au reuşit să urce în copaci şi acolo au stat cu orele până a ajuns cineva la ei.
“Nu e nimic în jurul meu. E ca şi cum aş fi în mijlocul mării”, spune o femeie la Observator. Puhoaiele au luate pe sus sute de maşini şi le-au izbit ca pe nişte piese de lego. Iar vântul a bătut cu forţa unui uragan. Românii au fost martorii acestor fenomene extreme.
Apa a intrat în mii de locuinţe. “Subsolurile au fost toate inundate, casele pnă la jumătate de metru. Cantitatea de apă care şiroia pur şi simplu peste tot prin casă. Am trăit la un moment dat o închidere intr-un ceaun, un vas foarte mare, norii erau atât de denşi, încât ploaia era doar o completare”, a povestit un român.
“Trăim cu spaimă, ne sună alarmele de la Protecţia Civilă. Ţi se face pielea de găină. Extrem de mulţi dispăruţi. S-a produs dezastrul. senzaţia e urâtă, e înfricoşătoare”, a spus o româncă.
Ce este fenomenul DANA sau “gota fria”, care a devastat Spania
Dezastru în Spania din cauza inundaţiilor produse de fenomenul DANA (n.r. Depresiune Aislada en Niveles Altos). Autorităţile anunţă că cel puţin 64 de oameni, inclusiv mai mulţi copii, au murit. Au căzut peste 440 de litri pe metru pătrat în 24 de ore, iar unii oameni au fost salvaţi din case în ultima clipă. Cel puţin 155.000 de oameni au rămas fără curent electric.
Termenul „DANA” se referă la mase de aer rece care rămân izolate la altitudini mari, înconjurate de aer mai cald. Această situație generează instabilitate atmosferică puternică și poate duce la ploi torențiale, furtuni și, uneori, inundații severe.
A fost cea mai rea „gota fria” din acest secol, relatează El Pais. Regiunea Valencia şi, în general, coasta mediteraneeană a Spaniei se confruntă în mod regulat în timpul toamnei cu fenomenul meteorologic „gota fria” („picătura rece”), o depresiune izolată la mare altitudine care provoacă ploi bruşte şi extrem de violente, uneori timp de mai multe zile.
“Diferenta mare de temperatură dintre cele două mase de aer, plus apa caldă de pe Mediterana şi din vestul Oceanului Atlantic au făcut ca această furtună să fie extrem de puternică, să aducă nori foarte dezvoltaţi, ploi diluviale, grindină mare şi vânt cu putere de uragan”, spune Simona Căpşună, meteorolog.
Agenţia naţională de meteorologie AEMET a declarat cod roşu în Valencia, o regiune importantă pentru cultivarea citricelor, în condiţiile în care localităţi precum Turis şi Utiel au înregistrat 200 mm de precipitaţii. Pe lângă precipitaţiile abundente au fost semnalate rafale puternice de vânt şi grindină, conform AEMET, citată de DPA. „Grindina era de mărimea mingilor de golf”, a declarat Mercedes Gonzalez, o fermieră în vârstă de 46 de ani, pentru cotidianul El Pais. „Părea sfârşitul lumii”, a adăugat ea, citează Antena 3.
Mesajul Regelui Spaniei, Felipe al VI-lea
Regele Spaniei Felipe al VI-lea și-a exprimat tristeţea și îngrijorarea cu privire la situația extremă din Valencia, Castilla-La Mancha și Andaluzia. Într-un videoclip postat pe X, monarhul a spus că se află în contact cu edilii locali, precum și cu ministrul de interne al Spaniei:
„Primul lucru este să îmi exprim condoleanţele pentru pierderea atâtor vieți omenești. De asemenea, a avut loc o distrugere uriaşă în cazul infrastructurii și a bunurilor materiale ale foarte multor oameni. Există încă dificultăți de acces în unele zone, prin urmare nu există încă informații complete despre impact, despre amploarea situaţiei, inclusiv despre posibilele victime. În orice caz, mă liniștește că toate mijloacele disponibile sunt la dispoziție autorităților, serviciilor de urgență„.,a spus regele, vorbind de la Baza Aeriană Gando din Gran Canaria.
Premierul Pedro Sanchez a promis că va reconstrui infrastructura distrusă şi a declarat într-un discurs televizat: “Pentru cei care în acest moment încă îşi caută persoanele dragi, întreaga Spanie plânge alături de voi. Prioritatea noastră absolută este să vă ajutăm… Nu vă vom abandona”, a spus Sanchez.
Cetăţenii români pot solicita asistenţă consulară la numerele de telefon ale Consulatului României la Castellon de la Plana: +34 964.203.331; +34 964.216.008; +34 964.217.836; +34 964.203.234; +34 964.216.172; +34.964.212.446, apelurile fiind redirecţionate către Centrul de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanenţă.
Citește și: Peste 2.000 de blocuri din Capitală nu au apă caldă și căldură
Citeste si: Avion TAROM reținut la sol în Amsterdam. I s-a pus sechestru pe combustibil din cauza unor datorii
sursa foto: X/ Facebook