Ilie Bolojan, președintele interimar al României, a fost primit, joi, de președintele Franței, Emmanuel Macron, la Palatul Elysee, unde are loc Summitul de la Paris din cadrul „Coalition of the Willing” („Coaliția voluntarilor”) pentru securitatea Ucrainei.
Ilie Bolojan, primit la Palatul Elysee. Reuniune de importanță majoră pentru securitatea europeană
La eveniment participă lideri din 27 de țări europene, inclusiv șefii de guvern ai Germaniei și Regatului Unit, secretarul general al NATO, oficiali ai Uniunii Europene, vicepreședintele Turciei și reprezentanți ai Canadei și Australiei.
De asemenea, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, este prezent pentru a discuta măsurile de securitate și sprijinul internațional.
Garanții de securitate pentru Ucraina
Pe agenda reuniunii se află oferirea de garanții de securitate în cazul unei încetări a focului între Kiev și Moscova, informează dpa, EFE și Reuters. Discuțiile vizează consolidarea apărării europene și strategii pentru menținerea stabilității în regiune.
Convocați de președintele francez Emmanuel Macron la Palatul Elysee, la reuniune participă lideri din 27 de țări europene, inclusiv șefii de guvern ai Germaniei și Regatului Unit, șefii NATO și UE, precum și vicepreședintele Turciei și reprezentanți din Canada și Australia. De asemenea, va fi prezent și președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski.

Ilie Bolojan, primit la Palatul Elysee. Poziția României la Summitul de la Paris
În urma reuniunii Consiliului European de la Bruxelles, Ilie Bolojan a explicat că obiectivul principal al Summitului de la Paris este continuarea discuțiilor privind planul Europei pentru securitate și apărare.
„Cel puțin în perioada următoare, vor continua discuțiile legate de acest plan pe care Europa îl susține pentru a-și consolida apărarea, inclusiv pentru a susține ca, după încetarea focului în Ucraina, la care sperăm să se ajungă cât mai repede, să existe niște condiții asiguratorii, pentru a avea o securitate care să fie asigurată pentru Ucraina.” a declarat Bolojan.

Acesta a subliniat că România nu va trimite sub nicio formă trupe în Ucraina, însă va participa la discuțiile tehnice, esențiale pentru planificarea și strategia militară europeană.
„România va participa la aceste discuții, atât cele tehnice, care țin de zona militară, cât și la cele strategice. Aceste aspecte sunt esențiale pentru coordonarea planificărilor și strategiilor europene, mai ales în ceea ce privește tranzitul prin România și datele necesare Statului Major pentru a fi informat cu privire la măsurile ce se au în vedere. Am convenit acest lucru și asta este poziția noastră.” a mai pus el.
Summitul de la Paris, un pas înainte pentru apărarea Europei
Summitul de la Paris reprezintă un moment-cheie pentru strategia de apărare a Europei.
România își reafirmă sprijinul pentru stabilitatea regiunii și participă activ la discuțiile privind securitatea Ucrainei și viitorul apărării europene.