Președintele interimar al României, Ilie Bolojan, a anunțat joi seară, 20 martie, că ședința CSAT va avea loc pe 28 sau pe 31 martie.
În ultima săptămână a lunii martie va avea loc o ședință a Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT), în cadrul căreia se va discuta despre transferul unor fabrici de armament și muniție din subordinea Ministerului Economiei către Ministerul Apărării Naționale (MAPN).
Întrebat, joi seară, când va avea loc şedinţa CSAT, Ilie Bolojan a afirmat: ”Sau pe 28, sau pe 31. Am semnat documentele exact înainte de plecare, dar este stabilită data. O să rog colegii care gestionează acest capitol să vă comunice data şi ordinea de zi, dar este până la finalul acestei luni”.
Ilie Bolojan a menționat că, înainte de ședință, va fi publicată ordinea de zi, subliniind că principalele teme vor viza aspecte legate de partea militară și de apărare.
Informații ședință CSAT
În ultima săptămână a lunii martie, va avea loc o ședință a Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT), în cadrul căreia va fi discutat transferul unor fabrici de armament și muniție de sub autoritatea Ministerului Economiei către Ministerul Apărării Naționale (MAPN).
Transferul acestor fabrici sub autoritatea MAPN se aliniază cu obiectivele strategice ale României, care, de la aderarea la NATO acum mai bine de 20 de ani, a întâmpinat dificultăți în modernizarea industriei de apărare.
În prezent, România produce muniție de calibru 152, însă standardele NATO impun utilizarea calibrelor de 155. Astfel, autoritățile române depun eforturi pentru accelerarea modernizării industriei de apărare, iar transferul fabricilor sub tutela MAPN ar putea sprijini acest proces.
Această decizie intervine în contextul în care Ilie Bolojan, liderul autorităților locale, a subliniat public necesitatea acestei schimbări și a considerat că momentul actual este favorabil pentru implementarea planului.
În cadrul aceleiași ședințe CSAT, vor fi discutate și aspecte legate de securitatea națională și europeană, cu un accent deosebit pe evoluțiile din Ucraina și pe creșterea cheltuielilor pentru apărare, dezvoltarea industriei europene de apărare, având ca scop stimularea economiilor naționale prin crearea de noi locuri de muncă și consolidarea cercetării și tehnologiei în domeniul apărării.
