În ultimele 24 de ore, salvatorii din cadrul Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU) au emis 32 mesaje de avertizare prin RO-ALERT, au gestionat 1.577 situaţii de urgenţă și au asistat medical peste 1.300 de persoane, potrivit unui comunicat de presă, preluat de Agerpres.
Reprezentanții IGSU precizează că cele mai numeroase misiuni au fost derulate în zona Bucureşti-Ilfov şi în judeţele Cluj, Argeş, Mureş, Galaţi, Dolj și Arad.
„O pondere de 85% din totalul intervenţiilor a constat în acordarea asistenţei medicale de către echipajele SMURD, 1.338 de persoane aflate în dificultate primind ajutor”, se mai menționează în comunicat.
Salvatorii IGSU au gestionat 173 de misiuni pentru protecția comunităților
În perioada de referinţă, la nivel naţional, echipajele operative au acţionat pentru localizarea şi stingerea celor 55 de incendii înregistrate la nivel naţional şi au gestionat cu promptitudine 173 de misiuni pentru protecţia comunităţilor.
„De asemenea, în ultimele 24 de ore au fost transmise 32 de mesaje de avertizare a populaţiei prin sistemul RO-ALERT, dintre care 31 de mesaje privind prezenţa animalelor periculoase (urşi), în judeţele Alba (1), Argeş (2), Bistriţa-Năsăud (1), Braşov (10), Buzău (3), Covasna (3), Dolj (1), Harghita (4), Mureş (1), Prahova (4) şi Sibiu (1)”, arată sursa citată.
Concomitent cu misiunile desfăşurate, pompierii acţionează în sprijinul autorităţilor din zonele de graniţă şi implicit a cetăţenilor ucraineni veniţi în România.
Pentru gestionarea afluxului de persoane care au intrat, joi, pe teritoriul României la graniţa cu Ucraina şi Republica Moldova, IGSU a angrenat un număr de 143 de pompieri şi 91 de mijloace tehnice.
„În continuare, pompierii militari rămân mobilizaţi, 24 de ore din 24, pentru gestionarea operativă a situaţiilor de urgenţă şi acordarea primului ajutor medical specializat persoanelor aflate în dificultate”, precizează IGSU.
Informaţii despre modul de comportare în cazul producerii unor situaţii de urgenţă pot fi obţinute prin accesarea platformei naţionale de pregătire în situaţii de urgenţă FiiPregătit şi din aplicaţia de mobil DSU. Aceasta din urmă poate fi descărcată gratuit din App Store şi Google Play.