În parteneriat cu Centrul Multifuncţional de Pregătire Schengen, Poliţia Română (IGPR) implementează un proiect important: pregătirea personalului specializat în identificarea și colectarea probelor digitale în cazuri de criminalitate cibernetică. Acest proiect va ajuta la combaterea eficientă a infracțiunilor informatice din România.
Proiect de 12 luni finanțat de Comisia Europeană pentru combaterea criminalității informatice și organizate
Proiectul este finanțat în parte de Comisia Europeană, în cadrul Programului Național 2021 – 2027 pentru Securitatea Internă, având o durată de 12 luni, respectiv iunie 2024 – iunie 2025.
Scopul acestui proiect este de a dezvolta o abordare strategică pentru combaterea criminalității informatice și altor forme de criminalitate organizată care utilizează tehnologia în moduri diferite. Prin această abordare, ne dorim să diminuăm numărul cazurilor de criminalitate legate de tehnologie prin luarea unor măsuri preventive și prin crearea unui cadru mai eficient pentru investigații și pedepsirea infractorilor.
Proiectul are un buget de 8.852.763 lei, inclusiv TVA. Dintre acestea, 7.967.486,70 lei reprezintă finanţarea europeană nerambursabilă (90%), iar 885.276,30 lei este cofinanţarea naţională asigurată de Inspectoratul General al Poliţiei Române şi Centrului Multifuncţional de Pregătire Schengen (10%).
Scopul acestui proiect este de a oferi formare pentru polițiștii din cadrul Direcției de Combatere a Criminalității Organizate în domeniul identificării probelor digitale în timpul operațiunilor și de a-i sensibiliza cu privire la cele mai recente tendințe care implică utilizarea tehnologiei.
Proiect european de formare pentru 75 de polițiști
Potrivit IGPR, formarea în domeniul criminalităţii informatice este crucială pentru securitatea naţională şi protecţia datelor personale şi instituţionale. Această abordare proactivă ajută la prevenirea infracţiunilor cibernetice şi îmbunătăţeşte nivelul de securitate în cadrul spaţiului european de libertate, securitate şi justiţie, conform obiectivelor UE menționate în comunicat.
Ca parte a proiectului, se vor achiziționa licențe pentru domeniul forensic digital, cu scopul de a efectua activități operative și a desfășura instruiri aplicate planificate la Centrul Multifuncțional de Pregătire Schengen.
Scopul principal al acestui proiect este de a oferi o pregătire avansată organelor de aplicare a legii în domeniul probelor digitale, în cadrul Centrului Multifuncțional de Pregătire Schengen. Participanții vor cuprinde 75 de polițiști din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române. De asemenea, această inițiativă va promova cooperarea și schimbul de bune practici între specialiștii în domeniul probelor digitale prin organizarea a două ateliere tehnice la care vor participa aproximativ 200 de persoane din diferite domenii legate de forensic digital.