Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă (CNSU) a adoptat, vineri, măsuri de protecţie pentru populația din localitățile aflate în apropierea zonelor de conflict din Ucraina.
Este vorba de localitățile învecinate cu porturile dunărene ucrainene Reni și Ismail.
Hotărâre CNSU: Măsuri de protecţie a populaţiei în zone adiacente localităţilor Reni şi Ismail
De asemenea, CNSU va emite mesaje RO-Alert de către ISU, la notificarea MApN, privind riscul căderii unor ”elemente aparţinând mijloacelor de luptă utilizate în conflict”.
”Ministerul Apărării Naţionale edifică spaţii de protecţie a populaţiei la nivelul localităţilor Plauru şi Ceatalchioi, precum şi la nivelul altor localităţi cu un număr mic şi foarte mic de locuitori, stabilite la nivelul comitetelor judeţene pentru situaţii de urgenţă”, a mai decis CNSU, arată documentul.
”Se abilitează Ministerul Apărării Naţionale să evalueze şi să stabilească zonele de pe teritoriul României, adiacente zonelor de conflict Reni şi Ismail în care se instituie măsuri specifice de protecţie a populaţiei”, se arată în document.
În aceste zone, comitetele judeţene pentru situaţii de urgenţă dispun măsuri pentru informarea populaţiei, identificarea spaţiilor ce pot fi utilizate pentru adăpostire şi asigurarea permanenţei la sediile autorităţilor publice locale locurile de acţionare a mijloacelor de alarmare.
De asemenea, inspectoratele pentru situaţii de urgenţă din judeţele în care sunt stabilite astfel de zone ”asigură informarea populaţiei cu privire la modul de comportare şi acţiune, verificarea şi eliberarea tuturor spaţiilor cu destinaţie de adăposturi publice, precum identificarea altor spaţii ce pot fi folosite pentru protecţia populaţiei”.
”Ministerul Apărării Naţionale edifică spaţii de protecţie a populaţiei la nivelul localităţilor Plauru şi Ceatalchioi, precum şi la nivelul altor localităţi cu un număr mic şi foarte mic de locuitori, stabilite la nivelul comitetelor judeţene pentru situaţii de urgenţă”, se mai arată în hotărâre.
În cazul manifestării riscului de cădere a unor elemente aparţinând mijloacelor de luptă utilizate în conflict, Ministerul Apărării Naţionale notifică Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă cu privire la zona specifică potenţial a fi afectată, zonă pentru care Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă este abilitat să emită mesaje de avertizare şi alarmare a populaţiei prin sistemul Ro-Alert şi/sau mijloacele de alarmare de la nivelul autorităţilor publice locale.
În zonele fără acoperire GSM ori neacoperite de mijloace de alarmare, inspectoratele pentru situaţii de urgenţă dislocă echipaje care asigură avertizarea/alarmarea populaţiei, pe baza datelor transmise de dispecerate prin staţiile radio, prin sisteme mobile de avertizare sau comunicare.
Hotărârea este adoptată având în vedere contextul geopolitic şi de securitate determinat de conflictul militar generat de agresiunea Rusiei asupra Ucrainei care implică confruntări armate în imediată vecinătate a graniţelor României, confruntări ce pot genera riscuri pentru populaţia din localităţile din limitrofe acestor zone de conflict şi luând în considerare atacurile recente şi repetate efectuate asupra porturilor ucrainene Reni şi Ismail precum şi răspunsul apărării antiaeriene ucrainene care ”au determinat dispersarea mijloacelor utilizate pe suprafeţe mari”.