Horia Moculescu a vorbit despre muzica românească, despre concursurile muzicale, despre marile scene și marile voci. Artistul crede că „s-a perpetuat lipsa de respect față de creatorii noi” și vorbește despre de unde pleacă răul în muzică”.
Artistul are o febrilă activitate muzicală. „Pe data de 1 iunie sunt la Focșani, sunt cetățean de onoare acolo și sunt președintele juriului la Festivalul de acolo de 44 ani. La sfârșitul lui iunie plec la Ursulețul de aur, la Baia Mare și în iulie sunt la Sibiu la un concert de divertisment”, a spus Horia Moculescu la București FM.
„Noi venim după perioada aia lungă de 50 de ani, iar cei 30 de ani care au venit după, nu zic că nu au fost suficienți. A fost suficient de mare această perioadă, încât dacă eram deștepți să profităm de ea. S-a perpetuat lipsa de respect față de creatorii noi. Știi ce eram noi compozitorii, înainte, în nomenclator? Eram muzicieni cooperatiști. Nu de aici pleacă răul muzicii ușoare româneaști, sub nicio formă. Răul muzicii ușoare românești pleacă de la difuzare”, a evidențiat artistul.
Singurul care are o emisiune eminamente românească
„Dacă stai să te gândești, că în România sunt peste 250 sau 350 de posturi de radio particulare. Eu, la Radio România Cultural, sunt singurul care am o emisiune eminamente românească, de 2 ore, de la 22:00 la 00:00 în fiecare săptămână la Radio România Cultural, de 8 ani de zile””, a mai adăugat Moculescu.
Recent, Horia Moculescu a vorbit în exclusivitate pe Viva despre Nemo, câștigătorul Eurovision 2024, și de ce i-a trimis o scrisoare șefului TVR. Muzicianul s-a declarat extrem de fericit că România nu a participat în acest an. În urmă cu doi ani, România a fost descalificată, pe motiv de fraudă. „Armenia și Franța au avut piese bune. Dar eu sunt foarte fericit că nu am participat și i-am trimis o scrisoare lui Dan Turturică și l-am rugat să inițieze un referendum, să știm dacă mai participăm la această oroare. De ce? Pentru că acum doi ani de zile, directorul competiției Eurovision și-a permis să anuleze voturile noastre pe motiv că sunt frauduloase. Și, ce au făcut? Au votat ei din partea lor, pentru noi”, a declarat Horia Moculescu.
Compozitorul este de părere că nu mai este cazul ca România să mai participe în acest concurs, cât timp există conducerea care a descalificat România, în urmă cu doi ani de zile. Anul acesta, conducerea TVR nu a mai dorit ca România să mai participe la această competiție europeană.
Horia Moculescu are origini italiene după mamă
Artistul mărturisea într-un interviu că acordeonul îi fusese trimis de tatăl său, de pe front, în 1943 şi a învăţat singur să cânte la acest instrument. Mai târziu, acest lucru i-a folosit la studiul pianului, având norocul de a învăţa să cânte la pian cu profesori foarte buni.
Nu s-a putut înscrie la cursurile universitare ale Conservatorului din Bucureşti, întrucât avea origini italiene după mamă, iar tatăl fusese ofiţer în armata română interbelică. A urmat cursurile Facultăţii de Mine din Petroşani, unde a cântat cu orchestra facultăţii, conform site-ului www.cinemagia.ro.
Ulterior s-a dedicat exclusiv muzicii, cântând ca pianist în Bucureşti şi pe litoralul Mării Negre. În această perioadă a început să compună melodii de muzică uşoară. Piesa lui de debut a fost ”Salcia”, lansată în 1973, interpretată de Mihaela Mihai şi, mai târziu, de regretata Angela Ciochină.
A compus peste 500 de melodii, colaborând cu cei mai talentaţi interpreţi români: Margareta Pâslaru (”Balanţa inimii”, ”Ce bine e să ştii să citeşti”, ”Azi nu voi putea dormi”, ”Cere-mi”, ”Cine ştie”, ”La mulţi ani”, ”Până ieri”), Mihaela Mihai (”Salcia”, ”Revederea”), Marina Voica (”Dor”), Aurelian Andreescu (”Cântec de leagăn”), Adrian Daminescu (”Ascultă-ţi copiii care plâng”, ”E numai un joc”), Gabriel Cotabiţă (”Prima iubire şi ultima”), Corina Chiriac (”Păi de ce?”, ”Inima ta”, ”Fir de busuioc”, ”Pentru tot ce-a fost”, ”Să nu mă întrebi”, ”Pe tine n-am să te pot uita niciodată”), Mirabela Dauer (”Nu mai vreau”). Dintre piesele pe care le-a interpretat chiar compozitorul amintim: ”Singurătatea mea”, ”Primăverii n-ai ce-i face”, ”Nu mă vei uita”, ”Rugă”, ”Chemarea dragostei”. Există şi melodii cântate de compozitor în duet cu alţi artişti – ”Eu şi tu”, ”Nopţi la rând”, ”Şi ieri, şi azi, şi mâine” – cu Corina Chiriac sau ”Dintr-o zi”, ”Cântece adunate” – cu Sergiu Zagardan, precizează site-ul www.discogs.com.
Horia Moculescu și colaborarea cu Smiley
În anul 2022, Smiley și Moculescu și-au unit forțele și au lansat împreună o super piesă, sărbătorind astfel frumusețea fără vârstă a muzicii. „Și astăzi, și mâine” este piesa care i-a adus împreună pe cei doi artiști, o emoție pe note, inspirată dintr-o poveste adevărată.
„M-a onorat foarte tare că domnul Moculescu a vrut să-i cânt această piesă. Mi-a plăcut absolut totul la ea, de la muzică, la orchestrație, și versuri. E o piesă deosebită și îi mulțumesc că s-a gândit să o cântăm împreună. Sper că oamenii să aprecieze pur și simplu muzică, să treacă peste limita pe care o așează timpul și percepția asupra lui. Muzică n-are granițe, bariere și vârstă. Muzică ESTE și atât!”, a declarat Smiley.
„Am știut că Smiley îmi va cânta această melodie, scrisă într-un moment de grație, la care Dana Dorian a găsit cele mai inspirate cuvinte, iar forma clasică de standard a fost îmbrățișată de echipa de la HaHaHa Production. Succes, Andrei!”, a spus cu generozitate marele compozitor, despre dorința de a lansa piesa sa în această formulă atipică.