Honorius Prigoană l-a dat în judecată pe Silviu Prigoană, la câteva luni după ce afaceristul a murit, așa cum bine știm. Motivul îl reprezintă o sumă de bani pe care Honorius o are de recuperat de la tatăl său decedat.
Honorius Prigoană și-a dat tatăl în judecată, pe Silviu Prigoană, după ce aceasta a murit
Honorius Prigoană a precizat că tatăl său ar fi avut la el o datorie de 600.000 de lei (aproximativ 120.000 de euro), pe care nu a mai apucat să o plătească pentru că a murit. Iar din această cauză a dorit să-și facă dreptate în instanță.
„Prin cererea înregistrată pe rolul Judecătoriei Sectorului 3 București la data 20.03.2025, a solicitat instanței ca, prin hotărârea pe care o va pronunţa, să dispună desemnarea unui curator special al defunctului, decedat la data de 12.11.2024, în vederea declanșării executării silite. În motivarea cererii, petenta a arătat, în esență, că în dosarul de executare s-a solicitata recuperarea unei creanțe în cuantum de 600.000 lei ce reprezintă debit. A susținut că debitorul a decedat anterior demarării executării silite la data de 12.11.2024.
Prin încheierea din data de 14.01.2025, din dosarul succesoral nr. 148/2024 aflat pe rolul BIN, s-a dispus suspendarea procedurii succesorale, deoarece s-a făcut dovada faptului că pe rolul Judecătoriei Sector 3 București a fost înregistrat dosarul având ca obiect succesiune. Totodată, potrivit adresei emisă de UNPR – BIN, s-a adus la cunoștință că până la data emiterii încheierii de suspendare a dosarului succesoral nu au fost depuse declarații de acceptare a succesiunii.
Potrivit adresei emise de Camera Notarilor Publici București, pe rolul BIN s-a înregistrat dosarul succesoral privind succesiunea defunctului, dosar ce a fost suspendat conform art. 109 lit. c) din Legea nr. 36/1995, întrucât părțile interesate s-au adresat în judecată. Prin prezenta cerere, petenta a solicitat desemnarea unui curator special al defunctului, în vederea declanşării executării silite”, se arată în dosar, potrivit spynews.ro.
Citește și: Silviu Prigoană a fost înmormântat în secret. Mesajul transmis de băieții lui
Executarea silită a lui Silviu Prigoană, respinsă
Cererea lui Honorius Prigoană de executare silită a lui Silviu Prigoană a fost respinsă, deoarece o persoană decedată nu poate fi executată silit.
„În drept, în conformitate cu prevederile art. 687 alin.(1) C.proc.civ., dacă debitorul moare înainte de sesizarea executorului judecătoresc, nicio executare silită nu poate fi pornită, iar dacă moare după ce aceasta a fost pornită, ea nu poate fi continuată cât timp moştenirea nu a fost acceptată de către cei chemaţi la moştenire sau, în lipsă, cât timp nu a fost numit, în condiţiile legii, un curator al succesiunii ori, după caz, un curator special pentru executare, în condiţiile art. 58.
De asemenea, potrivit art. 688 alin.(1) C.proc.civ., dacă debitorul moare înainte de începerea executării silite şi se constată că nu există niciun moştenitor acceptant şi nici nu este numit un curator al succesiunii, la cererea creditorului ori a executorului judecătoresc, instanţa de executare va numi de îndată un curator special, până când va fi numit, în condiţiile legii, curatorul succesiunii, dispoziţiile art. 58 aplicându-se în mod corespunzător.
Pentru prima situație, aceea a decesului debitorului anterior sesizării executorului judecătoresc norma interzice pornirea executării până la numirea unui curator al succesiunii. În cea de a doua ipoteză, a morţii debitorului după sesizarea executorului, dar înainte de începerea executării silite, textul interzice continuarea executării cât timp nu a fost desemnat un curator special pentru executare, conform art. 58 C.proc.civ. În cauză, decesul debitorului a survenit anterior sesizării vreunui executor judecătoresc de către creditor, situaţie în care sunt aplicabile prevederile art. 687 alin. 1 teza I C.proc.civ. În aceste condiţii devin incidente prevederile art. 1.136 C.civ., ce dau în competenţa camerei notarilor publici din circumscripţia ultimului domiciliu al defunctului desemnarea curatorului special al moştenirii, la cererea creditorului sau a executorului judecătoresc, adică a acelui curator reglementat de art. 687 alin. 1 teza I C.proc.civ.
Din interpretarea coroborată a prevederilor art. 687 alin.(1) şi art. 688 alin.(1) C.proc.civ. rezultă că posibilitatea instanței de executare de a numi un curator special, provizoriu, până la desemnarea de către notarul public a curatorului succesiunii, există numai atunci când decesul debitorului a survenit după sesizarea executorului judecătoresc, dar anterior începerii efective a executării silite (adică anterior întocmirii vreunui act începător de executare).
În considerarea celor expuse anterior, apreciind că nu sunt îndeplinite condiţiile prevăzute de art. 687 sau art. 688 C.proc.civ., instanța va respinge cererea formulată de petentă, ca neîntemeiată.
Respinge cererea de chemare în judecată formulată de petenta, ca neîntemeiată. Cu drept de apel în termen de 10 zile de la comunicare. Cererea de apel se va depune la Judecătoria Sectorului 3 Bucureşti”, a fost decizia autorităților.
Citește și: Traian Băsescu și Robert Turcescu, șocați de moartea lui Silviu Prigoană: “A fost un om legendar”
Citeste si: Cauza morții lui Silviu Prigoană. Adriana Bahmuțeanu nu crede că s-a înecat cu mâncare