Honda și Nissan, doi dintre cei mai mari producători auto din Japonia, au anunțat un plan de fuziune pentru a crea al treilea cel mai mare producător auto din lume, într-un context de schimbări semnificative ale industriei auto, determinat de tranziția către vehicule electrice și tehnologii autonome. La acest parteneriat va participa și Mitsubishi Motors, aliatul mai mic al Nissan. Fuziunea urmărește reducerea costurilor, accelerarea dezvoltării de vehicule electrice și adaptarea la noile cerințe ale pieței.
Honda și Nissan își unesc forțele
Honda și Nissan intenționează să își unească operațiunile sub o companie comună, cu Honda la conducere inițială. Acordul final este planificat pentru august 2026, însă discuțiile sunt în stadiu incipient, iar șansele ca planul să nu se materializeze încă există, a declarat Toshihiro Mibe, președintele Honda, notează CNN.
Valoarea tranzacției nu a fost încă dezvăluită. Dacă fuziunea se va realiza, cei trei producători vor avea o capacitate de producție de aproximativ 8 milioane de vehicule pe an, devenind un rival serios pentru giganți precum Toyota (11,5 milioane de vehicule în 2023) și Volkswagen.
În prezent, Honda produce 4 milioane de vehicule pe an, Nissan 3,4 milioane, iar Mitsubishi puțin peste 1 milion.
Industria auto japoneză a rămas în urmă față de rivalii internaționali în ceea ce privește electrificarea și software-ul pentru conducere autonomă. De aceea, Honda, Nissan și Mitsubishi au semnat în august 2024 un acord pentru a colabora în dezvoltarea de componente comune pentru vehicule electrice și tehnologii autonome.
Parteneriatul ar putea ajuta Honda să beneficieze de expertiza Nissan în producția de baterii și vehicule electrice, dar și de modelele mari de SUV-uri oferite de Nissan, precum Armada și Infiniti QX80.
În cazul Nissan, fuziunea este văzută ca o oportunitate de redresare, având în vedere dificultățile financiare recente, inclusiv pierderi trimestriale de 9,3 miliarde de yeni și reducerea forței de muncă globale cu 6%.
Fitch Ratings a retrogradat perspectiva financiară a Nissan la „negativă”, deși compania dispune de rezerve financiare solide de 1,44 trilioane de yeni. În ciuda acestor dificultăți, acțiunile Nissan au crescut cu 20% după anunțul fuziunii.
CITEȘTE ȘI – Avertisment pentru 2025: inflație de aproape 4% și un curs de schimb de peste 5 lei/euro