Federația Română de Hochei pe Gheață anunță că Supercupa României din acest an se va juca la București, pe noul patinoar Berceni Arena. Campioana CSM Corona Brașov și finalista Cupei, ACSH Gheorgheni, se vor afla față în față pe 31 august, în deschiderea stagiunii 2024-2025. Supercupa României va fi primul meci de hochei pe gheață organizat la București după mai bine de 12 ani. Construcția patinoarului din sectorul 4 a intrat deja în linie dreaptă, autoritățile locale asumându-și angajamentul că acesta va putea găzdui meciuri oficiale începând de la finalul lunii august.
București, capitala României, a avut un singur patinoar funcțional până în anul 2012, atunci când “Mihai Flamaropol” a fost închis din cauza neplății facturilor la energia electrică. S-a decis în cele din urmă demolarea acestuia și construirea de la zero a unei arene noi, moderne. Construcția noului patinoar a început în toamna anului 2017, însă lucrările au avansat într-un ritm mai mult decât lent. În ianuarie 2021 autorizația de construcție a patinoarului a expirat, iar lucrările au fost sistate.
După ce hocheiștii și patinatorii bucureșteni s-au antrenat timp de mai bine de un deceniu prin mall-uri și în Otopeni, lucrurile ar putea reveni la un oarecare normal odată cu finalizarea Berceni Arena. Sigur, pentru o capitală precum este București, cu mai bine de două milioane de locuitori, un singur patinoar funcțional este extrem de puțin, însă pentru moment nu putem să spunem decât că “decât deloc, mai bine așa!”.
Noul patinoar din București are o capacitate de 800 de locuri
“Sunt foarte bucuros că vom reuși să organizăm aici, pe Berceni Arena, acest meci, pentru că Bucureștiul are mare nevoie de patinoare! Sper ca lucrurile bune care s-au întâmplat aici să fie o pildă și pentru celelalte sectoare, astfel încât să avem cât mai multe spații de acest tip. Mult succes tuturor celor care sunt implicați în acest proiect și sper să avem o colaborare fructuoasă și să aducem hocheiul la nivelul la care a fost în anii ’80”, a declarat Attila Nagy, președintele Federației Române de Hochei pe Gheață.
Construcția Berceni Arena a costat 10 milioane de euro și a durat aproximativ un an și opt luni. Noul patinoar are 800 de locuri și se remarcă prin diferența de temperatură între gheață și tribune. Pe patinoar, temperatura va fi menținută la aproximativ 5-6 grade Celsius, în timp ce în tribune va fi mai cald, în jur de 15 grade, similar cu temperaturile de primăvară. La nivelul gheții, aceasta va fi menținută în stare optimă cu ajutorul a două echipamente frigorifice care vor păstra o temperatură constantă de -5 grade Celsius.
“Mă bucur că s-a spart gheața în București, mă bucur că în sfârșit avem un patinoar în București. Și cu siguranță vor veni și altele, pentru că vă dau o singură comparație. Sectorul 4 are mai mulți locuitori decât Covasna. Perspectiva este infinit mai mare și cu siguranță în acest patinoar vor învăța să patineze mii, zeci de mii de copii. Cu siguranță vor veni de aici campioni la hochei, la patinaj artistic, la short-track, pentru că sunt sporturi care se pot practica în această arenă spectaculoasă”, a declarat și Tánczos Barna, senator, fost președinte al Federației Române de Hochei pe Gheață.
Ce spune Daniel Băluță despre noul Berceni Arena
“Reușim să repunem orașul pe harta capitalelor europene care oferă oamenilor infrastructură dedicată practicării sporturilor pe gheață, cu speranța că vom reînvia performanța remarcabilă a hocheiștilor români din perioada anilor ’70 – ’80, când aceștia participau și performau la competițiile de prim rang ale hocheiului mondial. Avem aici, în cartierul Apărătorii Patriei, o oportunitate uriașă de a descoperi campioni, iar acest patinoar – Berceni Arena, va fi locul în care copiii din București vor putea să învețe să patineze. Organizat și atent monitorizați de oficialii clubului de hochei pe care îl vom înființa în septembrie”, a declarat primarul Sectorului 4, Daniel Băluță.
“Sper că acești primari care demonstrează că se poate, să fie modele și pentru ceilalți și să nu mai așteptăm 70 de ani ca să finalizăm sau să începem construirea unui alt patinoar! Întotdeauna începutul este greu, dar atunci când reușești să faci ceva frumos, ceva mult așteptat și de foarte mult timp, la bun sfârșit, înseamnă că știi, înseamnă că ai o echipă performantă, înseamnă că știi care sunt nevoile cu care se confruntă cetățenii”, a mai declarat Elisabeta Lipă, Președinte al Agenției Naționale pentru Sport.