Unele dintre cele mai grave incendii din istoria arhipelagului Hawaii au loc în aceste zile. Bilanțul incendiilor din ultimele zile din Hawaii a fost devastator, deși ceea ce a declanșat focurile mortale este încă în curs de investigare. Uraganele și vremea uscată au contribuit la alimentarea flăcărilor – spun specialiștii. Dar, există voci care pun aceste incendii (nu numai acestea, ci și cele izbucnite recent în lume) pe seama unor „acțiuni organizate”. Scopul ar fi „împământenirea” ideilor urgiei climatice și a poluării.
Alții aduc în discuție reducerea, pe această cale, respectiv a incendierii, a locurilor preferate de vacanță de către turiștii din întreaga lume, pentru a„tăia” cheful călătoriilor, deplasărilor umane etc. Dar să revenim pe pământ…
Seceta care afectează mari părți ale arhipelagului Hawaii – inclusiv întreaga insulă Maui – au jucat un rol important la izbucnirea incendiilor devastatoare. Aproximativ 14% din statul Hawaii este afectat de secetă severă sau moderată, conform US Drought Monitor, în timp ce 80% din arhipelag este clasificat ca fiind anormal de uscat, potrivit bbc.com.
Paradis distrus de flăcări
Oamenii de știință notează, de asemenea, că unele părți ale insulelor Hawaii sunt acoperite cu ierburi non-native, care sunt mai inflamabile decât plantele native. Acest lucru, asociat cu clima secetoasă, poate genera oricând un incendiu care se poate răspândi rapid. Maui însuși era, de asemenea, sub o alertă de cod roșu – ceea ce înseamnă că temperaturile ridicate, umiditatea foarte scăzută și vânturile puternice era de așteptat să se combine pentru a produce un risc crescut de pericol de incendiu.
Lahaina, unul dintre cele mai populare orașe printre turiști, a fost distrus de flăcări. Ca să scape de foc, mulți oameni au sărit în apă. Garda de Coastă a salvat 12 dintre ei. Alții s-au salvat fugind cu mașinile.
Unele voci vorbesc despre altceva decât simple incendii…
Spre exemplu în Grecia: Cine a dat foc Greciei în ultima vreme și acum? Încălzirea globală, spune mai toată mass media. Nenorocirile vor ajunge în toate țările din nordul Mediteranei, iar apoi vor năvăli și în Balcani, poate și mai la nord. Alții spun ca incompetența administrativă și clientelismul au dat foc Greciei. Printre ei se numără fostul ministru Andreas Andrianopoulos.
”În special in Grecia, mentalitatea favoritismului de stat duce la urbanizare necontrolată, fără respect față de mediul înconjurător, la formarea haotică a unor localități, la o coastă care a fost violată de schemele dezvoltatorilor imobiliari. Într-un asemenea context social, planificarea este aproape imposibilă și ideea aplicării unor principii administrative pentru a gestiona o criză este mai mult o glumă. Sistemul politic însuși este cel care invită la dezastre, nu condițiile fizice”, scria Andrianopoulos, în 2018.
Știm cu toții cum se numește ceea ce face mâna omului, în sens rău. Potrivit unora dintre analiști, rămâne de văzut ce se va ântâmpla cu această „pandemie a incendiilor” mai departe.