Universitatea Harvard nu a reușit să convingă un judecător să respingă acțiunea în justiție pentru antisemitism intentată de un grup de studenți evrei.
Fără a se pronunţa asupra meritelor cazului, judecătorul Richard Stearns de la curtea districtuală a stabilit că reclamanţii au formulat o acuzaţie plauzibilă. Potrivit acestuia, universitatea membră a prestigioasei Ivy League ar fi permis ca campusul să devină un loc de proliferare a antisemitismului din cauza lipsei unei reacţii adecvate la incidentele respective.
Studenții acuză Harvard de indiferență față de hărțuirea antisemită
Potrivit lui Stearns, există îndoieli cu privire la capacitatea universității de a invoca Primul Amendament al Constituției SUA – care se referă la libertatea de conștiință și exprimare – pentru a justifica activitățile incriminate.
În ianuarie, studenţii au deschis un proces împotriva Universităţii Harvard, acuzând instituţia de aplicarea selectivă a politicilor anti-discriminare. Ei susţin că universitatea nu a oferit protecţie adecvată pentru studenţii evrei care au solicitat ajutor împotriva hărţuirilor. De asemenea, ei afirmă că Harvard a angajat profesori care promovează violenţa antisemită şi răspândesc propagandă de acest tip.
După ce judecătorul a luat decizia, nici Universitatea, nici avocații acesteia sau ai studenților nu au răspuns imediat solicitării de comentarii. Curtea a constatat că există suficiente motive pentru a crede că Harvard a acţionat intenționat cu indiferență față de studenții evrei.
Harvard acuzată de indiferență față de antisemitism și discriminare
Stearns a explicat în scris că a ajunge la concluzia că harvardul nu a fost indiferent față de plângere ar fi ca și cum am recompensa declarațiile publice corecte pe care le-au făcut, în timp ce ele s-au dovedit păcătoase atunci când a venit momentul să ia măsuri disciplinare împotriva studenților și profesorilor implicați, conform acuzațiilor din plângere.
Petiţionarii au solicitat o ordonanţă pentru încetarea presupuselor încălcări ale Universităţii a Legii Drepturilor Civile din 1964, care interzice discriminarea în funcţie de rasă, religie sau origine naţională pentru beneficiarii de finanţare federală.
Opt zile după demisia preşedintei universităţii, Claudine Gay, un proces a fost intentat acuzând-o de reacţia defectuoasă la incidentul antisemit din 7 octombrie 2023. Atacul a fost efectuat de Hamas asupra Israelului, iar invazia israeliană în Fâşia Gaza a fost considerată drept ripostă. Gay este şi ea suspectată de plagiat.
CITIȚI ȘI: Bacalaureat 2024, sesiunea de toamnă. Calendarul complet al probelor, restricții și contestații