O nouă versiune a aplicaţiei Harta Reciclării, realizată de Asociaţia Viitor Plus, a fost lansată în această toamnă şi a trecut de 1.000.000 de utilizatori.
Harta Reciclării este prima platformă naţională interactivă care permite identificarea şi localizarea punctelor de colectare selectivă a deşeurilor reciclabile din România.
Autorii platformei au dezvoltat harta şi au adăugat noi opţiuni, după cum spune specialistul în comunicare de la Asociaţia Viitor Plus, Mihail Tănase.
„ Au fost adăugate şi puncte de reutilizare. Acestea sunt, de exemplu, ateliere de reparaţii de încălţăminte, de ceasuri sau de laptopuri, croitorii unde se pot face retuşuri, centre de închiriere de telefoane sau de produse electronice sau de echipamente sportive. Mai sunt şi, de exemplu, locuri unde pot fi duse obiectele pentru donat, magazinele second-hand care vând haine şi electronice sau magazinele care vând produse vrac.
Pe lângă faptul că cetăţenii pot vedea punctele care sunt în apropierea lor, ei pot şi să le adauge şi îi ajută şi pe ceilalţi cetăţeni să găsească astfel de servicii mai uşor”, subliniază Mihai Tănase, potrivit Radio România Actualități.
Harta Reciclării rămâne actualizată
Harta Reciclării este prima platformă națională, interactivă, care permite identificarea și localizarea punctelor de colectare separată a deșeurilor reciclabile din România. Aplicația oferă utilizatorilor și posibilitatea de a contribui la baza de date a hărții, prin adăugarea de noi puncte de colectare separată. De asemenea, utilizatorii pot oferi feedback punctelor deja existente dacă descrierea nu este conformă cu realitatea. Tocmai pentru că informațiile din teren se pot schimba rapid, cu ajutorul utilizatorilor, Harta Reciclării rămâne actualizată.
Spre exemplu, dacă nu știați, InfoDeșeuri este o aplicație care te ajută să gestionezi mai bine problema deșeurilor din gospodărie sau de la locul de muncă. Cu ajutorul aplicației vei primi notificări care te vor informa de fiecare dată când va trebui să scoți pubela cu deșeuri.
În aplicație găsești și un calendar cu zilele din săptămână în care se fac colectările în zona ta. Mai mult, vei găsi informații despre cum se colectează corect și modul de separare al deșeurilor pe fracții. De asemenea, poți sesiza autoritățile locale printr-un instrument de raportare a unei probleme, având la dispoziție și legislația din domeniu.
Nu în ultimul rând, prin Share waste te poți conecta cu oameni care compostează și își doresc materie de compostat. Aceste gazde primesc de la utilizatorii aplicației materie organică, resturi de la fructe și legume care în mod normal ajung la groapa de gunoi. Intri în aplicație și cauți o persoană în apropiere care are cutie de compost.
Citiți și: Metodă nouă de reciclare a ambalajelor SGR. Garanția PET-urilor se dublează