Încă de la începutul sezonului estival, salvamarii de pe litoralul românesc au lansat o inițiativă importantă: cartografierea punctelor negre, adică a celor mai periculoase locuri de pe coastă, unde numeroși turiști și-au găsit sfârșitul de-a lungul anilor. Scopul acestui demers este de a reduce numărul tragediilor din vacanță și de a crește gradul de conștientizare privind pericolele din apă.
Anul trecut, 61 de persoane au murit sau au fost la un pas să-și piardă viața în valurile mării din cauza nerespectării indicațiilor salvamarilor. Temperaturile ridicate atrag turiștii în apă, dar distracția la mare trebuie să se desfășoare sub reguli stricte pentru a preveni incidentele tragice.
Mulți turiști sunt scoși din apă în ultimul moment
Mai mulți turiști au fost salvați de la înec în acest sezon estival. Mulți sunt cei care se aventurează dincolo de geamandură sau care nu respectă steagurile roșii arborate pe țărm de salvamari.
“Încercăm să-i ţinem la mal şi ei vin să ne certe şi să ne bată”, povestește un salvamar din Eforie pentru Observator.
Culorile steagurilor de pe litoral și semnificația acestora
Steagurile sunt indicatori vitali pentru siguranța înotătorilor:
- Steagul galben cu roșu: Zona este supravegheată de salvamari.
- Steagul galben: Înotul este permis doar pentru înotătorii experimentați.
- Steagul roșu: Scăldatul este interzis.
Zone primejdioase și curenți periculoși
Litoralul românesc, de la nord la sud, este presărat cu locuri primejdioase. Curenții puternici, inclusiv cei de aproape de mal, reprezintă un risc major. După linia geamandurilor, zona devine periculoasă, fiind destinată ambarcațiunilor cu motor. Deci este un pericol.
Harta punctelor negre de pe Litoral
Cele mai periculoase zone pentru înot sunt cele din apropierea digurilor, în special în Mangalia, Costinești, Mamaia și Constanța. Aici se formează frecvent curenții rip, extrem de periculoși chiar și pentru înotătorii experimentați. Acești curenți pot fi recunoscuți după spuma albă care se formează în anumite zone de lângă țărm, semnalând pericolul.
Munca salvamarilor nu este apreciată de toți turiștii
În sezonul estival de anul trecut, 18 turiști și-au pierdut viața, iar 43 au fost salvați în ultimul moment din valuri.
Imagini dramatice au impresionat o țară întreagă în august, când turiștii de pe plaja din Mamaia au format un lanț uman pentru a ajuta salvamarii să scoată din valuri mai mulți înotători imprudenți. Din păcate, trei dintre aceștia nu au mai putut fi salvați.
Avertismentul salvamarilor pentru un concediu în siguranță
Salvamarii de pe litoralul românesc fac un apel urgent către toți turiștii: respectați regulile de siguranță și indicațiile salvamarilor pentru a evita tragediile. Prin conștientizarea pericolelor și respectarea semnalizărilor, putem contribui la un sezon estival sigur și plăcut pentru toți.
