Protestele din capitala Georgiei, Tbilisi, au intrat în a treia noapte, după ce guvernul a decis suspendarea negocierilor pentru aderarea la Uniunea Europeană, decizie care a generat o revoltă masivă. Aproximativ 44 de persoane, dintre care 27 protestatari, 16 polițiști și un jurnalist, au fost spitalizate, conform Ministerului de Interne.
Demonstranții, în număr de zeci de mii, au aruncat cu pietre, au declanșat artificii și au ars un manechin reprezentându-l pe Bidzina Ivanishvili, fondatorul partidului de guvernământ Georgian Dream, considerat o figură controversată datorită legăturilor sale cu Rusia.
Destabilizare în Georgia
Protestele au izbucnit în urma adoptării unei rezoluții de către Parlamentul European care critica alegerile parlamentare din octombrie 2023 din Georgia, considerate nedemocratice.
În plus, Departamentul de Stat al SUA a anunțat suspendarea parteneriatului strategic cu Georgia, condamnând decizia guvernului de a întrerupe eforturile de aderare la UE.
Premierul Irakli Kobakhidze a respins criticile, susținând că țara nu a abandonat integrarea europeană, ci a refuzat „șantajul ofensator” care ar fi împiedicat acest proces. De asemenea, el a acuzat administrația americană de provocarea unui „moșteniri dificile” pentru viitorul guvern.
Uniunea Europeană, printr-un comunicat semnat de șeful diplomației, Kaja Kallas, și comisarul pentru extindere, Marta Kos, a subliniat îngrijorările privind reculul democratic din Georgia și a cerut autorităților să respecte drepturile fundamentale, precum libertatea de exprimare și de întrunire.
Suspendarea negocierilor este văzută ca o deviere semnificativă de la aspirațiile pro-europene ale poporului georgian, înscrise în Constituție.
În decembrie 2023, Georgia a primit statutul de candidat pentru aderarea la UE, dar sprijinul financiar a fost redus din cauza adoptării unei legi privind „influența străină,” considerată o amenințare la adresa libertăților democratice.
Opoziția georgiană acuză guvernul și partidul Georgian Dream că ar fi fraudat alegerile din octombrie 2023 cu sprijinul Rusiei, pentru a menține influența Moscovei asupra țării. Protestatarii cer organizarea unor noi alegeri, de această dată corecte și transparente.
Președintele pro-occidental al Georgiei, Salome Zourabichvili, a declarat că țara riscă să devină un „stat quasi-rus,” criticând controlul excesiv al partidului aflat la guvernare asupra instituțiilor cheie.
CITEȘTE ȘI – Georgia amână aderarea la UE până în 2028