Copiii pot participa, din 23 august, în incinta Circului Metropolitan Bucureşti, la o serie de activităţi culturale şi educaţionale, în cadrul proiectului “Hai la circ, să povestim!”.
Evenimentul va include lecturi publice susţinute de bibliotecari ai Bibliotecii Metropolitane Bucureşti, dar şi de artişti ai Circului Metropolitan, “care vor transforma paginile de carte în adevărate spectacole”.
Nu vor lipsi ateliere creative de storytelling şi dezvoltare personală sau mini-demonstraţii tematice de circ care vor combina elemente de literatură cu acrobaţii şi jonglerii, “creând o experienţă unică şi memorabilă”, potrivit Biblioteca Metropolitană Bucureşti.
La Circul Metropolitan Bucureşti: arta spectacolului de circ şi bucuria lecturii
Proiectul se va desfăşura începând cu data de 23 august. Accesul şi participarea vor fi gratuite. Evenimentul este organizat Primăria Municipiului Bucureşti, prin Circul Metropolitan, în parteneriat cu Biblioteca Metropolitană şi PROEDUS. Proiectul vizează stimularea interesului pentru lectură şi cultură, oferind în acelaşi timp o alternativă de petrecere a timpului liber.
“Proiectul ‘Hai la circ, să povestim!’ îşi propune să aducă împreună arta spectacolului de circ şi bucuria lecturii, într-o formă inovatoare şi captivantă. Printr-o serie de activităţi interactive, participanţii vor avea ocazia să exploreze universul circului prin poveşti şi să înveţe despre tradiţiile şi valorile acestei arte, într-un context educaţional plăcut şi accesibil tuturor”, potrivit sursei citate. Biblioteca Metropolitană Bucureşti este reţeaua de biblioteci publice, aflată sub patronajul Primăriei Municipiului Bucureşti, care facilitează accesul la informare şi lectură, prin serviciul gratuit de împrumut la domiciliu.
Statistici recente, publicate de INS, indică faptul că aproximativ 11,1 milioane de români au declarat că nu au citit nicio carte în ultimul an, din diverse motive. Tocmai pentru a relua relația om-carte, în ultima vreme destul de tehnologizată, a fost lansat în Capitală, la începutul acestui an, proiectul cultural „Biblioteca de la Metrou”.
Încurajarea lecturii în rândul populaţiei
Proiectul cultural pilot, inițiat de Biblioteca Națională a României, a fost lansat la staţia de metrou Unirii, cu scopul de a stimula interesul pentru lectură şi de a facilita accesul la cultură pentru un număr cât mai mare de cetăţeni. Prin intermediul acestui proiect, călătorii vor avea acces la o gamă variată de cărţi, direct în staţiile de metrou. Metrorex va asigura spaţiul necesar pentru depozitarea cărţilor, în timp ce Biblioteca Metropolitană Bucureşti şi Biblioteca Naţională a României vor contribui cu resursele literare.
Începând cu 15 februarie anul acesta, călătorii care tranzitează staţia de metrou Piaţa Unirii au la dispoziţie un raft plin cu cărţi, respectiv un fond de carte iniţial, pus la dispoziţie de Biblioteca Metropolitană Bucureşti şi Biblioteca Naţională a României.
„Având în vedere statisticile recente publicate de Institutul Naţional de Statistică, care indică faptul că aproximativ 11,1 milioane de români au declarat că nu au citit nicio carte în ultimul an, din diverse motive, inclusiv lipsa timpului sau interesului, considerăm esenţial să explorăm noi modalităţi de a încuraja lectura în rândul populaţiei. Parteneriatul cu Metrorex ne va permite să ajungem la un public larg şi divers”, a transmis BMB. „Practic, Biblioteca Metropolitană Bucureşti va merge, zilnic, cu metroul, prin cărţile pe care călătorii le vor purta cu ei, din staţie în staţie, până în propria casă. Proiectul cultural „Biblioteca de la Metrou” este o iniţiativă extraordinară, în contextul în care cercetările de la Nielsen Book Data subliniază că generaţia Z preferă cărţile tipărite, reprezentând 80% din achiziţiile din noiembrie 2021 până în 2022. Bibliotecile raportează, de asemenea, o creştere a utilizatorilor generaţiei Z care preferă liniştea, în detrimentul cafenelelor zgomotoase.
În Marea Britanie, vizitele la bibliotecă au crescut cu 71%. Prin astfel de iniţiative, nu putem decât să sperăm că, într-o zi, şi în România ne vom bucura de asemenea procente”, a declarat Ramona Mezei, manager general al Bibliotecii Metropolitane Bucureşti.
Românii citesc puțin, potrivit Eurostat
Scopul acestui proiect este de a valorifica momentele petrecute de călători în tranzit, pentru a le oferi oportunitatea de a descoperi şi a se bucura de lectură, contribuind astfel la creşterea volumului de lectură şi la promovarea culturii în rândul cetăţenilor.
Proiectul pilot lansat la staţia de metrou Piaţa Unirii urmează să fie extins şi în alte staţii de metrou.
Potrivit cifrelor Eurostat, românii citesc mai puţin de cinci minute pe zi, iar 35% dintre aceştia declară că n-au citit niciodată o carte. 68% dintre români n-au citit nicio carte în ultimul an, doar 20% citesc o dată pe lună şi 8% zilnic. 37% dintre persoanele de 15 ani nu înţeleg ce citesc, este vorba de celebrul analfabetism funcţional. Un român citeşte o carte pe an, în medie, în timp ce un neamţ citeşte 16 cărţi pe an, în medie.
Citiți și: 9 august – Ziua Iubitorilor de Cărți. Efectul mirosului de carte asupra noastră