Ministerul Afacerilor Interne, în colaborare cu Ministerul Sănătății, va dezvolta o platformă informatică dedicată pentru a centraliza rezultatele analizelor toxicologice ale șoferilor, accesibilă și Poliției Române. Această inițiativă vine în contextul recentelor reglementări privind suspendarea permiselor de conducere pentru șoferii depistați pozitiv la testele antidrog.
Guvernul încearcă să repare haosul de după ordonanța antidrog: o nouă platformă informatică
În cadrul unei conferințe de presă susținute la Palatul Victoria, purtătorul de cuvânt al Executivului, Mihai Constantin, a anunțat adoptarea normelor de aplicare a ordonanței de urgență privind suspendarea permiselor de conducere până la finalizarea testelor antidrog.
„Hotărârea de guvern adoptată joi finalizează pachetul de reglementări privind siguranța circulației rutiere,” a precizat Mihai Constantin.
Se mai face o comisie
Hotărârea guvernamentală stabilește modalitatea de organizare a activităților la nivelul Poliției Române și al instituțiilor medico-legale pentru a respecta termenul de 72 de ore. La nivelul Ministerului Sănătății și al MAI se va institui o comisie care va stabili instituțiile medico-legale responsabile de efectuarea analizelor toxicologice, arondarea unităților teritoriale de Poliție și programul de asigurare a permanenței în zilele libere.
„Săptămâna trecută a fost adoptată ordonanța de urgență ce include prevederi privind suspendarea permisului de conducere până la finalizarea testelor antidrog în laboratoarele de medicină legală. Guvernul a adoptat astăzi normele de aplicare. Hotărârea este propusă de Ministerele Sănătății și Afacerilor Interne și conține normele privind recoltarea, depozitarea și transportul mostrelor biologice, în vederea stabilirii îmbibației de alcool în sânge sau a prezenței sau absenței în organism a substanțelor psiho-active, în cazul persoanelor implicate în evenimente sau împrejurări în legătură cu traficul rutier,” a explicat Mihai Constantin.
Primele rezultate ale ordonanței: 4 șoferi din 27 nu erau drogați
Primele efecte ale ordonanței de urgență sunt deja vizibile. Analizele probelor biologice au arătat că 4 dintre cei 27 de șoferi bucureșteni care au avut un test rapid pozitiv în ultimele două săptămâni nu erau, de fapt, drogați. „În cursul zilei de ieri, Brigada Rutieră a procedat la restituirea permiselor de conducere celor patru persoane în cauză,” a declarat Radu Gâtan, șef-serviciu la Brigada Rutieră a Capitalei.
Poliția Rutieră face o campanie națională de informare
Poliția Rutieră a lansat o campanie la nivel național pentru a explica șoferilor noile prevederi. Potrivit ordonanței de urgență, polițiștii pot suspenda dreptul de a conduce timp de 72 de ore șoferilor depistați pozitiv la drugtest sau celor care refuză testarea. Dacă analizele de laborator infirmă consumul de droguri, șoferul își recapătă automat permisul. La fel se întâmplă și dacă rezultatele nu vin în cele trei zile.
Poți primi permisul acasă, după cele 72 de ore
Permisul de conducere va putea fi ridicat de la Inspectoratul de poliție pe raza căruia a fost obținut sau de la orice Inspectorat Județean din țară. Cei care nu doresc să se deplaseze, îl vor putea primi acasă, prin curier, iar până va ajunge, șoferul va avea dreptul să conducă. Aceasta nu înseamnă că șoferul va scăpa nepedepsit dacă rezultatele confirmă consumul de droguri cu întârziere față de intervalul de trei zile.
„Dacă nu a venit rezultatul în 72 de ore, permisul a venit. Dacă rezultatul este pozitiv, se constituie dosar penal. Deci în România toleranța este zero la substanțe cu efecte psihoactive,” a declarat Robert Cazanciuc, senator.
INML așteaptă aparatura promisă. Rezultatele au întârzieri de 7-8 luni
Pentru a putea furniza testele în intervalul stabilit de lege, Ministerul Sănătății s-a angajat să înființeze un centru de analiză în fiecare județ al țării, dotat cu aparatură modernă.
„Așteptăm să vedem aparatele instalate și funcționale, până în acest moment discutăm despre proiecte. Datorită suprasolicitării s-a ajuns la aglomerarea foarte marcată, cel puțin la nivelul Bucureștiului, care a dus la întârzieri impresionante, aș spune, de predare a rezultatelor, până la câteva luni, șapte luni, opt luni de zile,” a declarat Gabriel Gorun, medic INML, pentru Observator.