Germania a făcut încă un pas către legalizarea consumului canabisului în scopuri recreative prin adoptarea miercuri, într-o şedinţă de Guvern, a unui proiect de lege controversat care încadrează cumpărarea şi cultivarea acestei plante psihoactive, relatează AFP.
Textul – care urmează să fie supus votului Parlamentului în următoarele luni – este prezentat de către ministrul german al Sănătăţii Karl Lauterbach drept ”cea mai bună tentativă de legalizare a canabisului” dintre dispoziţiile aflate în vigoare în alte ţări.
Germania, una dintre cele mai liberale legislaţii din Europa
Este vorba despre ”trei probleme până acum nerezolvate: consumul tot mai mare de canabis mai ales în rândul tinerilor, creşterea infracţionalităţii legate de droguri şi o piaţă neagră importantă”, declară el într-o conferinţă de presă la Berlin.
Potrivit noilor reglementări, va fi posibil ca – începând de la vârsta de 18 ani – să se poată cumpăra şi deţine până la 25 de grane de canabis şi să se cultive până la trei plante de canabis pentru uz propriu.
- Germania se va dota astfel cu una dintre cele mai liberale legislaţii din Europa – urmând exemplul Maltei şi Luxemburgului, care au legalizat canabisul recreativ în 2021 şi, respectiv, 2023.
- În Olanda, una dintre ţările pioniere ale legalizării prin celebrele sale ”coffee shops”, deţinerea în vederea consumului personal nu este urmărită oenal până la 30 de grame.
Coaliţia social-democratului Olaf Scholz cu Verzii şi Partidul Liberal (FDP) a făcut din această legalizare controlată unul dintre proiectele-far ale mandatului său, însă a fost nevoită să-şi ”îndulcească” abordarea, din cauza rezervelor Uniunii Europene (UE).
Noua lege prevede înfiinţarea unor asociaţii în scop lucrativ, ai căror membri adulţi – numărul lor este limitat la 500 – vor putea cultiva planta în vederea propriului consum, sub supravegherea puterilor publice.
11 astfel de asociaţii au fost deja înfiinţate
Aceste ”Cannabis Social Clubs” – cum s-au denumit singure – vor avea o activitate reglementată.
- Ele îşi vor putea aproviziona numai membrii cu maximum 25 de grame pe zi şi un maximum de 50 de grame pe lună.
- În cazul tinerilor cu vârsta cuprinsă între 18 şi 21 de ani, cantitatea maximă lunară este de 30 de grame.
- Aceste cluburi urmează să fie controlate de către puterile publice. Potrivit site-ului Federaţiei ”Cannabis Social Club”-urilor, cel puţin 11 astfel de asociaţii au fost deja înfiinţate.
Proiectul de lege nu a convins asociaţiile pediatrilor din Germania
Preşedintele lor, Steffen Geyer, consideră însă că noua legislaţie este ”prea complicată.” ”Noi vrem ca consumatorii de canabis să fie puși la egalitate cu consumatorii de alcool şi tutun”, declara el sâmbătă AFP, la o manifestaţie la Berlin.
Consumul de canabis ar urma să aibă loc în afara acestor cluburi şi să fie interzis la mai puţin de 200 de metri de ele, de şcoli, de locuri de joacă, de terenuri de sport şi de asociaţii ale tinerilor.
Proiectul său de lege nu a convins asociaţiile pediatrilor din Germania, care l-au condamnat ”ferm”, estimând că, din contră, încurajează consumul canabisului în rândul tinerilor.
Planurile prinvind legalizarea cannabisului, catalogate ca fiind iresponsabile
Ministrul regional al Sănătăţii din Bavaria, Klaus Holetschek, din Uniunea Creştin-Democrată (CDU, conservatori, în opoziţie), a catalogat aceste planuri drept ”iresponsabile”.
Exemple din străinătate au demonstrat că liberalizarea nu a făcut mare lucru în a opri piaţa neagră, subliniază el. Sindicatele poliţiei şi judecătorilor estimează, la rândul lor, că sispozitivul este ”prea birocratic.”
Legea ”Victoria” și lupta unei românce de a legaliza canabisului în scop medicinal
În România, Alexandra Cârstea, de profesie avocat, se luptă de ani buni pentru a convinge și a demonstra – bazându-se pe date și cercetări științifice, dar și pe o dureroasă experiență personală – care sunt beneficiile utilizării canabisului în scop medicinal pentru pacienții cu patologii cronice terminale.
Îndârjirea Alexandrei de a-și duce la bun sfârșit misiunea are în spate o tragedie personală – în 2015, mama sa a fost diagnosticată cu cancer -, dar care i-a dat putere să lupte pentru a îndeplini dorința mamei sale, aceea de a-i ajuta și de a le ușura viața pacienților care se confruntă cu boli grave.
A citit, a studiat și a cerut explicații de la specialiști pentru a înțelege cum se prescrie, se administrează și se folosește canabisului în scop medicinal.
Înființarea Asociației „Victoria mea” (n.red. – poartă numele mamei Alexandrei) și legalizarea folosirii canabisului în scop medicinal – prin Legea Victoria – sunt două dintre lucrurile pentru care Alexandra Cârstea duce, de câțiva ani, o luptă, deschisă și asumată, cu sistemul.
CITEȘTE ȘI:
„Azilele Groazei”: Ciolacu cere demiteri
Azilele groazei: centrele sociale, verificate