Guvernul Marcel Ciolacu a primit votul de învestitură al Parlamentului cu 290 de voturi „pentru”, 95 de voturi „împotrivă” și nici o abținere. Din numărul total de 465 al deputaţilor şi senatorilor au fost prezenţi 411 parlamentari.
Noul Cabinet Ciolacu urmează să depună jurământul la Palatul Cotroceni. Premierul şi miniştrii desemnaţi au primit votul de încredere al senatorilor şi deputaţilor, după audierile care s-au desfăşurat miercuri.
Cei 18 miniștri din Cabinetul Ciolacu au depus jurământul
La scurt timp după ce au primit votul de învestitură, cei 18 miniștri din Guvernul României condus de premierul Marcel Ciolacu au depus jurământul la palatul Cotroceni, în faţa preşedintelui Klaus Iohannis.
Cabinetul Ciolacu a primit votul de învestitură
Din poziţia de preşedinte al Senatului, fostul premier Nicolae Ciucă l-a felicitat pe noul prim-ministru. Marcel Ciolacu le-a mulţumit parlamentarilor, promiţând că va încerca să se ridice la nivelul aşteptărilor acestora şi ale românilor, în perioada următoare.
„Aş dori să mulţumesc colegilor mei care m-au votat, atât din PSD, cât şi din PNL, cât şi de la grupul minorităţilor şi alţi colegi din Parlament. Cred că i-am convins astăzi. Aş dori să mulţumesc şi celor care nu m-au votat. O să încerc să mă ridic la nivelul aşteptărilor atât ale dumneavoastră, cât şi ale românilor, în perioada următoare, un an şi şase luni. Nu pot realiza acest lucru fără susţinerea dumneavoastră. Vă mulţumesc încă o dată”, a declarat Marcel Ciolacu după vot.
Ce a declarat Marcel Ciolacu în plenul Parlamentului
UPDATE: Prim-ministrul desemnat Marcel Ciolacu a afirmat, în plenul reunit de joi, la prezentarea programului de guvernare, că va livra ca premier ceea ce a promis pentru dascăli şi îşi asumă responsabilitatea guvernării. „Fuga nu e în ADN-ul PSD! După 30 de ani, acest Guvern este pregătit să facă dreptate dascălilor!”.
Premierul desemnat, Marcel Ciolacu, s-a angajat ca în calitate de viitor premier să conlucreze cu toţi liderii politici, indiferent de partid.
De asemenea, liderul PSD s-a angajat să stabilească, pentru binele României, parteneriate reale cu sectorul privat, societatea civilă, sindicate şi mediul academic. El a subliniat că Partidul Social Democrat a demonstrat deja că înţelege aceste lucruri, în momentul în care a acceptat să participe la formarea coaliţiei de guvernare.
Marcel Ciolacu: „Nici unui român nu trebuie să îi mai fie frică”
Marcel Ciolacu a mai declarat că profesorii „nu trebuie să-şi strige nevoile şi disperarea pe străzi” şi a anunţat că este pregătit să facă dreptate dascălilor, subliniind că acesta este angajamentul său ferm ca viitor prim-ministru.
Acesta a transmis că este pregătit să discute cu profesorii „oriunde şi oricând” pentru a le rezolva problemele. Totuși, Marcel Ciolacu a subliniat că este nevoie şi de criterii de selecţie în Educaţie pentru a nu mai avea la titularizare oameni care s-au făcut profesori „doar pentru că n-au găsit altceva mai bun de făcut”.
Nu în ultimul rând, premierul desemnat Ciolacu a mai spus că, în calitate de viitor şef al Executivului, va face tot ce depinde de el pentru ca „nici unui român să nu-i mai fie frică: frică de ziua de mâine, frică de preţuri, frică pentru sănătatea şi educaţia celor dragi”. El a mai adăugat că nu-i este teamă să ducă România acolo unde este locul.
UPDATE: Premierul desemnat Marcel Ciolacu prezintă programul şi lista Guvernului. Sunt prezenți în sală 418 parlamentari din totalul de 465.
Ședința a început cu un moment de reculegere în memoria lui Mihai Eminescu şi a victimelor Mineriadei din 13-15 iunie 1990.
Guvernul este susţinut de parlamentarii PSD şi PNL şi de deputaţii minorităţilor naţionale. Aceștia sunt în număr de 291, fiind o majoritate confortabilă. AUR şi USR au anunţat că vor vota împotrivă.
Conform Constituţiei şi regulamentului şedinţelor comune ale Parlamentului, programul şi lista Guvernului se dezbat de Camera Deputaţilor şi de Senat în şedinţă comună. Parlamentul acordă încredere Guvernului cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor. Votul este secret, cu bile.
Cum arată Cabinetul propus de premierul desemnat Marcel Ciolacu
Potrivit ordinii de zi a ședinței comune a Camerei Deputaților și Senatului, premierul desemnat Marcel Ciolacu va prezenta Programul de guvernare şi Lista Guvernului.
Apoi vor avea loc dezbateri la finalul cărora este programat votul asupra cererii de acordare a încrederii Parlamentului asupra Programului şi a întregii Liste a Guvernului.
Iată cum se prezintă Cabinetul propus de Marcel Ciolacu:
- Ministerul Transporturilor – Sorin Grindeanu
- Ministerul Fondurilor Europene – Adrian Câciu
- Ministerul Agriculturii – Florin Barbu
- Ministerul Economiei şi Turismului – Radu Oprea
- Ministerul Apărării – Angel Tîlvăr
- Ministrul Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse- Gabriela Firea
- Ministerul Digitalizării – Bogdan Ivan
- Ministerul Muncii – Marius Budăi
- Ministerul Sănătăţii – Alexandru Rafila
- Ministerul Energiei – Sebastian Burduja
- Ministerul Justiţiei – Alina Gorghiu
- Ministerul Educaţiei – Ligia Deca
- Ministerul de Externe – Luminiţa Odobescu
- Ministerul de Finanţe – Marcel Boloş
- Ministerul de Interne şi vicepremier – Cătălin Predoiu
- Ministerul Mediului – Mircea Fechet
- Ministerul Dezvoltării – Adrian Veştea
- Ministerul Culturii – Raluca Turcan
Guvernul Ciolacu are atât membri ai fostului Cabinet, cât şi nume noi
Majoritatea miniştrilor PSD care rămân în Guvern îşi păstrează portofoliile. Astfel, Sorin Grindeanu, Gabriela Firea, Angel Tîlvăr, Marius Budăi şi Alexandru Rafila vor conduce ministerele pe care le-au condus şi până acum.
La PNL, Ligia Deca este singura care rămâne la ministerul pe care l-a condus şi anterior.
În același timp, Adrian Câciu, Sebastian Burduja, Marcel Boloş şi Cătălin Predoiu, rămân în Guvern, însă vor prelua alte ministere. Predoiu va fi și vicepremier din partea PNL, iar vicepremier PSD va fi Marian Neacşu.
Audierea candidaţilor în comisiile de specialitate a avut loc, miercuri, toţi fiind avizaţi favorabil.