Miercuri, guvernul britanic a anunţat noi sancţiuni împotriva “flotei fantomă” de nave folosite de Rusia pentru a exporta petrol şi a evita sancţiunile occidentale, în urma invaziei din Ucraina.
Noile sancțiuni au fost anunțate în contextul vizitei ministrului britanic de externe David Lammy și secretarul de stat american Antony Blinken în Ucraina, unde se va discuta despre relaxarea restricțiilor privind utilizarea armamentului occidental împotriva Rusiei.
Potrivit unui comunicat al Ministerului de Externe britanic, zece nave au fost identificate ca fiind în încălcarea sancțiunilor. Ca urmare, acestea vor avea interzis să intre în porturile britanice și li se va refuza accesul la Registrul Maritim Britanic.
Cu toate că ministerul britanic a afirmat că trei din aceste nave au fost folosite pentru transportarea de petrol rusesc în valoare de peste 5 miliarde de dolari începând cu luna februarie a anului 2022, există suspiciuni că aceste date sunt incorecte.
Regatul Unit impune sancțiuni împotriva “flotei fantomă” a Rusiei
Acesta este al treilea caz în care Regatul Unit impune sancțiuni împotriva cunoscutei “flote fantomă” a Rusiei. Aceste nave, care sunt deținute prin intermediul unor firme ocazionale sau nu au asigurare, sunt utilizate de Rusia pentru a evita sancțiunile impuse de Regatul Unit și de țările membre G7 și pentru a continua comerțul greu cu petrol rusesc.
Conform ministrului David Lammy, mașinăria de război a lui Putin este alimentată de un sistem economic dubios și ilegal pe care guvernul se angajează să îl destabilizeze.
Exporturile de petrol reprezintă principalul venit al lui Putin, care este folosit pentru a finanța ilegal războiul din Ucraina. Aceste venituri constituie aproximativ un sfert din bugetul Rusiei și sunt esențiale pentru economia acestei țări. Prin urmare, noile sancțiuni vor pune sub presiune și mai mare capacitatea Rusiei de a face comerț cu petrol prin intermediul flotei lor “fantome”, a declarat Ministerul de Externe britanic.
CITIȚI ȘI: Sărăcia energetică în România: Probleme majore în punerea în aplicare a politicilor de atenuare