Guvernul a decis majorarea valorii tichetelor de masă de la 40,04 lei la 40,18 lei. Din nefericire, această creștere nu-i ajută prea mult pe români, ea fiind aproape insesizabilă.
Guvernul a crescut valoarea tichetelor de masă
Ministerele Finanțelor și cel al Muncii au mărit valoarea unui tichet de masă cu 14 bani, la 40,18 lei, potrivit unui ordin publicat în Monitorul Oficial. Această creștere va intra în vigoare în aprilie 2025 și va fi valabilă până în iulie 2025, fiind aplicabilă și pentru primele două luni ale semestrului II, respectiv august și septembrie 2025.
Înainte să ajungă la 40,04, valoarea unui bon de masă era de 35 lei anterior.
Potrivit Guvernului, tot de la 1 ianuarie tichetele de masă au fost suprataxate prin Legea 296/2023. Astfel, firmele care le acordă angajaților plătesc și CASS (contribuția la sănătate) de 10% pentru ele.
Cu toate că sunt suprataxate de la începutul anului 2024, bonurile de masă reprezintă, încă, o opțiune bună în loc de creștere salarială. Acestea sunt scutite de CAS (25%)
Studiile arată că bonurile de masă sunt printre cele mai apreciate beneficii extrasalariale atât pentru angajați, cât și pentru angajatori.
Majorarea este de 0,14 lei, aproape insesizabilă
Executivul a justificat necesitatea creșterii valorii tichetelor prin faptul că prețurile alimentelor și ale utilităților au crescut foarte mult în ultima perioadă de timp, iar suma actuală nu mai asigură o masă decentă pentru angajați.
Oamenii sunt, însă, în continuare nemulțumiți. Unii cheltuiesc mult mai mult pe alimente și nu se pot încadra în suma pe care o au la dispoziție.
La fel ca în cazul tichetelor de masă ce se emiteau înainte pe suport fizic, și cele acordate pe card au o perioadă de valabilitate. Oamenii trebuie să știe însă că au posibilitatea de a efectua plăți sub sau peste valoarea nominală a unui tichet, fără a se îngrijora cât valorează un bon de masă și fără a încerca să se limiteze la această sumă.