Guvernul României a adoptat un proiect de Ordonanță care, practic, „liberalizează” creșterile de salarii în instituțiile de stat, informează Economica.net.
Măsura vine în condițiile în care Executivul este în plină campanie de reechilibrare a bugetului și pregătește o ordonanță de urgență cu măsuri de austeritate, în timp ce negociază cu CE un deficit bugetar mai mare.
În ce condiții se pot depăși sumele alocate pentru cheltuieli de personal
Ordonatorii de credite (de la ministere și autorități locale până la companii) vor putea să depășească limitele de cheltuieli cu personalul fără a mai respecta măsurile de echilibrare prevăzute de Legea nr. 69/2010, a responsabilității fiscale, modificată chiar în acest an. Așa reiese din Ordonanța de Guvern nr. 32, adoptată la 24 august.
„Prin derogare de la prevederile art. 18 alin. (3) din Legea responsabilităţii fiscal-bugetare nr. 69/2010, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, în anul 2023, începând cu data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe, se autorizează Ministerul Finanţelor să aprobe modificarea prevederilor trimestriale ale ordonatorilor principali de credite ai bugetului de stat, la titlul „Cheltuieli de personal”, fără îndeplinirea condiţionalităţii prevăzute la alin. (4) și (5) ale aceluiaşi articol”, se arată în unicul articol al documentului citat și preluat de Economica.net.
Mai exact, dacă nu vor mai trebui respectate alineatele citate anterior se vor putea depăși sumele alocate pentru cheltuieli cu personalul fără a mai lua măsuri ulterioare de echilibrare.
Alineatul 3 din art. 18 al Legii responsabilității fiscal bugetare se referă la situațiile în care ordonatorul de credite (de la minister sau autoritate locală până la companii de stat) nu se încadrează în limita trimestrială pentru cheltuieli de personal.