Comisia Europeană investighează Meta din motive legate de „protecția copilului” pe Instagram și Facebook. Membrii Comisiei vor să afle dacă au fost dezvoltați anumiți algoritmi, intenționat.
Luna trecută, Comisia a mai deschis o anchetă împotriva celor doua platforme, pentru că nu au luat suficiente măsuri ca să împiedice dezinformarea și s-a ajuns, de asemenea, și la dependență. Ancheta urmează sa lămurească și dacă mecanismele prin care sunt verificate vârstele utilizatorilor sunt corecte, pentru ca minorii să nu aibă acces la conținut care îi poate afecta emoțional.
Comisia Europeană a anunțat recent că a inițiat proceduri oficiale pentru a evalua dacă este posibil ca Meta, furnizorul Facebook și Instagram, să fi încălcat Actul legislativ privind serviciile digitale.

Grupul Meta suspectat de practici ilegale
Potrivit unui comunicat de presă al Comisiei, încălcările suspectate se referă la politicile și practicile Meta referitoare la publicitatea înșelătoare și la conținutul politic din serviciile sale.
Acestea se referă, de asemenea, la indisponibilitatea unui instrument eficient de monitorizare a alegerilor și a discursului civic al terților în timp real înainte de alegerile pentru Parlamentul European, pe fondul deprecierii de către Meta a instrumentului său de informații publice în timp real, CrowdTangle, fără un instrument adecvat care să îl înlocuiască.
„Această Comisie a creat mijloace de protejare a cetățenilor europeni împotriva dezinformării și manipulărilor specifice din partea țărilor terțe. Dacă suspectăm o încălcare a normelor, acționăm. Acest lucru este valabil în orice moment, dar în special în perioadele de alegeri democratice. Marile platforme digitale trebuie să se ridice la înălțimea obligațiilor lor de a aloca suficiente resurse în acest sens, iar decizia de astăzi arată că ne confruntăm cu seriozitate în ceea ce privește conformitatea. Protejarea democrațiilor noastre este o luptă comună cu statele noastre membre. Astăzi, la Praga, doresc să mulțumesc prim-ministrului Fiala pentru rolul său activ în abordarea problemei la nivel european, precum și pentru declanșarea de către Belgia a mecanismului de urgență pentru schimbul de informații între statele membre.” – a declarat președinta Comisiei, Ursula von der Leyen, conform sursei citate.

CE are mai multe bănuieli
Comisia suspectează că Meta nu respectă obligațiile prevăzute în Actul legislativ privind serviciile digitale în ceea ce privește abordarea diseminării de reclame înșelătoare, a campaniilor de dezinformare și a comportamentelor neautentice coordonate în UE.
Proliferarea unui astfel de conținut poate prezenta un risc pentru discursul civic, procesele electorale și drepturile fundamentale, precum și pentru protecția consumatorilor. De asemenea, politic. Comisia suspectează că politica Meta legată de „abordarea conținutului politic”, care demolează conținutul politic în sistemele de recomandare ale Instagram și Facebook, inclusiv fluxurile acestora, nu respectă obligațiile prevăzute în Actul legislativ privind serviciile digitale.
Ancheta se va axa pe compatibilitatea acestei politici cu obligațiile în materie de transparență și de despăgubire a utilizatorilor, precum și pe cerințele de evaluare și atenuare a riscurilor pentru discursul civic și procesele electorale. Meta se află în proces de defăimare a „CrowdTangle”, un instrument de informare publică care permite monitorizarea în timp real a alegerilor de către cercetători, jurnaliști și societatea civilă, inclusiv prin tablouri de bord vizuale în direct, fără o înlocuire adecvată.
Raza de acțiune a platformelor Meta din UE
Cu toate acestea, astfel cum se reflectă în Orientările recente ale Comisiei pentru furnizorii de platforme online foarte mari privind riscurile sistemice pentru procesele electorale, în perioada alegerilor, accesul la astfel de instrumente ar trebui extins. Prin urmare, Comisia suspectează că, ținând seama de deprecația Meta și de întreruperea planificată a CrowdTangle, Meta nu a evaluat cu diligență și nu a atenuat în mod adecvat riscurile legate de efectele Facebook și Instagram asupra discursului civic și a proceselor electorale, precum și alte riscuri sistemice.
Având în vedere raza de acțiune a platformelor Meta din UE (care reprezintă peste 250 de milioane de utilizatori activi lunar) și în urma alegerilor europene care vor avea loc în perioada 6-9 iunie 2024 și a unei serii de alte alegeri care vor avea loc în diferite state membre, o astfel de deprecație ar putea avea ca rezultat prejudicierea discursului civic și a proceselor electorale în ceea ce privește capacitățile de urmărire a erorilor și a dezinformării, identificarea ingerințelor și a suprimării alegătorilor, precum și transparența generală în timp real asigurată verificatorilor veridicității informațiilor, jurnaliștilor și altor părți interesate electorale relevante.

De ce sunt investigate Apple, Google și Meta
Autorităţile antitrust ale Uniunii Europene investighează Alphabet şi Apple, care nu ar fi respectat reglementările care cer controlorilor de acces să prezinte gratuit clienţilor oferte ale magazinelor de aplicaţii alternative. De asemenea, Alphabet este cercetată pentru că ar fi acordat prioritate propriilor sale servicii în cadrul rezultatelor căutărilor Google. De asemenea, Comisia Europeană verifică dacă Apple respectă reglementările DMA referitoare la alegerea utilizatorilor în iOS, sistemul de operare pentru tabletele şi smartphone-urile Apple.
Meta este investigată pentru politica sa de a cere utilizatorilor să aleagă între plata pentru folosirea serviciilor sale şi consimţământul pentru a permite ca datele cu caracter personal ale utilizatorilor să fie partajate între serviciile companiei.
Investigaţia ar urma să fie finalizată într-un an, termenul stabilit în DMA.
Citiți și: Ministrul Digitalizării: „Am cerut celor de la Meta să aibă sediu fizic în România”