Grevă la Registrul Comerțului începând de joi, Sindicatul Angajaţilor din ONRC solicitând Guvernului demersuri urgente pentru majorarea salariilor cu 15 procente. Totodată, sindicaliștii solicită acordarea sporului de risc și de suprasolicitare neuropsihică, așa cum se acordă altor categorii de salariați din familia ocupațională „Justiție”.
„Sindicatul declanşează proteste contra inechităţilor salariale şi a discriminării salariaţilor din ONRC faţă de celelalte categorii de angajaţi din familia ocupaţională justiţie, tratament disproporţionat în raport cu importanţa activităţilor derulate şi cu nivelul de complexitate a muncii prestate de salariaţii din ONRC, în actualul context economic şi financiar, marcat de obligaţiile legate de implementarea PNRR”, se arată într-un comunicat de presă emis de SAONRC.
Conform informațiilor prezentate prin intermediul comunicatului, pentru a susține revendicările salariaților din Registrul Comerțului, sindicatul afiliat Federației PUBLISIND inițiază acțiuni sindicale conform unui program stabilit. Astfel, între 18 și 22 aprilie, angajații din Registrul Comerțului vor participa la o grevă de tip japonez la nivel național. „Membrii de sindicat din ONRC vor purta banderole negre ca semn de protest și își vor îndeplini în continuare atribuțiile de serviciu”, se menționează în comunicat.
Mai departe, între 23 și 25 aprilie, începând cu ora 13:30, se vor desfășura mitinguri în toate județele țării, în fața instituțiilor ONRC. Pe 26 aprilie, de la ora 11:00, va avea loc un miting la sediul Ministerului Justiției. Conflictul colectiv de muncă va fi declanșat începând cu luna august, potrivit G4Media.
Cât câștigă angajații din Registrul Comerțului
Oficiul Național al Registrului Comerțului (ONRC) este o instituție publică care funcționează sub autoritatea Ministerului Justiției și este finanțată exclusiv din bugetul statului. Activitatea ONRC se desfășoară conform Legii 265/2022 privind registrul comerțului și alte acte normative relevante pentru înregistrarea în registrul comerțului. Conform informațiilor disponibile pe site-ul instituției, în primăvara anului trecut, ONRC avea peste 1.300 de angajați.
Potrivit datelor disponibile, directorul general (gradul II) avea în primăvara anului trecut un salariu brut de 14.328 lei, în timp ce directorul general adjunct primea un salariu brut de 12.512 lei. Salariile pentru directorii de gradul II variau între 13.723 lei și 15.513 lei, aceste sume fiind exprimate în coeficient brut.
Un registrator (gradul I) cu o vechime între 5 și 10 ani beneficia la acea vreme de un salariu de 13.723 lei, similar cu cel al unui director de gradul II. De asemenea, un auditor de registru IA cu peste 20 de ani de experiență avea un salariu brut de 7.698 lei pe lună. Un consilier juridic de grad II, cu o experiență de până la cinci ani, avea un salariu brut de 7.698 lei pe lună. Salariul unui muncitor calificat treapta I era de 5.379 lei lunar, iar un șofer treapta I câștiga 5.513 lei brut pe lună.