Luni, în Belgia, o grevă națională de 24 de ore paralizează aviația, transportul urban, spitale, școli și administrațiile publice, ca urmare a unui protest organizat de două dintre cele mai mari sindicate ale țării. Acțiunea este un răspuns la reformele propuse de premierul Bart De Wever, liderul conservator flamand, și vizează modificări care afectează sectorul public și alte domenii, conform AFP.
Grevă generală în Belgia: sindicatele opresc activitatea timp de 24 de ore
Sindicatele creştine CSC şi socialist FGTB se opun în special propunerii de eliminare a regimurilor speciale de pensionare și de aliniere a vârstei de pensionare pentru funcţionari la cea din sectorul privat, de 66 de ani. Acestea consideră că măsura reprezintă „un regres social”.
„Credem că nepoţii şi copiii noştri merită, de asemenea, să beneficieze de o pensie. Dacă nu facem nimic, costul lor va creşte cu 14 miliarde de euro în timpul următorilor cinci ani”, a pledat vicepremierul Jan Jambon, ministru pentru pensii, membru al aceluiaşi partid (N-VA) ca Bart De Wever.
În aceeași dimineață de luni, sectorul cultural din Belgia a organizat o adunare în centrul Bruxellesului, protestând împotriva unei reforme propuse privind statutul artistului.
În capitala belgiană nu sunt planificate procesiuni mari, deoarece organizatorii doresc să instaleze pichete de grevă la intrările în instituții și companii.
Sectorul privat, inclusiv portul Anvers, este chemat să participe la grevă.
Efectele grevei

Aeroporturile Bruxelles-Zaventem și Charleroi au anulat toate zborurile comerciale din cauza impactului asupra agenților de securitate și hamalilor.
În Bruxelles, traficul de metrou, tramvai și autobuze a fost puternic perturbat, iar în Marea Nordului și portul Gent traficul fluvial a fost întrerupt.
Retrospectivă
Această grevă generală de 24 de ore, la care se vor alătura și gardienii din penitenciare, personalul medical și lucrătorii din salubritate, face parte dintr-o mobilizare mai largă, începută vara aceasta, ca răspuns la măsurile de austeritate ale guvernului De Wever pentru redresarea financiară.
Belgia se află sub procedură pentru deficit excesiv în UE. Un moment de vârf al protestelor a avut loc pe 13 februarie, când 60.000 de persoane au manifestat la Bruxelles, potrivit poliției.
„Amploarea şi numărul de regresări sociale prevăzute de guvernul federal este fără precedent”, a denunţat FGTB îngrijorat, de asemenea, de proiectul guvernului de a limita la doi ani alocaţiile pentru şomaj.