Green Hours, unul dintre cele mai cunoscute cluburi de jazz bucureştene, va marca 30 de ani de existență. Cu ocazia aniversării, clubul organizează până pe 15 septembrie, evenimente de jazz și nu numai, cu trupe din Polonia, Germania și, desigur, România.
„Vă invităm să urmăriți programul nostru pe site-ul greenhours.ro și să ne fiți alături în această celebrare, dedicată lui Voicu Rădescu, marele absent, de care ne este foarte dor”, transmit cei de la Green Hours pe pagina de Facebook.
Pe 1 septembrie 2024, Green Hours jazz-cafe, unul dintre cele mai cunoscute cluburi de jazz bucureştene, înfiinţat în 1994 şi situat în plin centrul capitalei, împlineşte trei decenii de existenţă. Păstrând spiritul underground, Green Hours organizează seri de jazz şi teatru şi, ocazional, seri de blues, muzică alternativă, sau alte şi culturale.
Green Hours va celebra pe 1 septembrie cu un recital de pian, susţinut de artista cehă a momentului, Nikol Bóková, eveniment organizat în parteneriat cu Centrul Ceh Bucureşti. După cum evidențiază organizatorii, din 20 august şi până pe 15 septembrie, la Green Hours vor avea loc evenimente de jazz şi nu numai, cu trupe din Polonia, Germania şi, desigur, România (Piotr Budniak Essential Group, KRiSPER, Răzvan Cipcă Trio, Sorin Zlat Trio, Mircea Tiberian, FiRMA).
De asemenea, cei care duc acum mai departe visul frumos al lui Voicu Rădescu au anunțat, cu acest prilej, că își doresc să reia în curând activitatea Teatrului LUNI, iar „Green Hours să meargă mai departe, ca (d)intotdeauna, în spirit liber şi cu inimile sus”.
Începuturile Green Hours
„Începuturile Teatrului LUNI au fost aceleaşi ca şi începuturile clubului de jazz Green Hours: întâmplătoare. Pentru barul pe care l-am deschis în anul 1994, aici, pe Calea Victoriei 120, nu gândisem pentru început decât că îmi doream să fie un bar un pic „altfel”, inclusiv prin anumite intervenţii artistice muzicale, pe care, la momentul acela le previzionam ca fiind câte o seară de ghitară clasică, câte o seară de jazz – poate chiar easy-jazz, în sensul că nu mă gândeam la o trupă, ci mai degrabă la un solo de pianină sau un duo sau ceva de genul acesta”, spunea regretatul Voicu Rădescu, fondatorul Green Hours şi părintele teatrului independent din România.
Tot potrivit spuselor lui Voicu Rădescu, pe parcurs s-a transformat, întâmplător, într-un club de jazz, în special datorită „năvalei” artiştilor de jazz. „Şi, după nici doi ani de zile, începuseră deja tineri artişti să propună (şi eu acceptasem, bineînțeles) nişte scheciuri actoriceşti, ca intermezzo-uri în pauzele sesiunilor de jazz. Acestea au dus la creşterea bucuriei reciproce – a mea, a artiştilor şi a publicului – spre ideea (şi) de teatru”.
„Teatrul va exista, cred, cât timp va exista omenire nerobotizată”
„(…) Wow, eu n-am să văd Teatrul LUNI peste 20 de ani, este o probabilitate foarte mare (râde), dar există alte generaţii (cum sînt artiştii tineri şi colaboratoarea mea Rozana) care or să-l vadă şi or să-l construiască în continuare. Pentru că teatrul va exista, cred, cît timp va exista omenire nerobotizată sută la sută. A existat teatru, sub o formă sau alta, inclusiv în anumite lagăre de concentrare, în ghetto-uri.
Oamenii şi-au dorit au reuşit să joace chiar şi în cele mai crunte condiţii de existenţă ale omenirii. Nu mă îndoiesc că această formă de exprimare a omului va subzista atît timp cît există omul. La fel ca muzica” ((sursa: Life.ro, noiembrie 2017, interviu cu Voicu Rădescu, realizat de Stela Nadoleanu, cu ocazia împlinirii a două decenii de Teatrul LUNI de la Green Hours).
Combinația de a fi intim, sensibil, fragil și, în același timp, puternic
„S-a întâmplat și se întâmplă la Green Hours jazz-café, unul dintre cele mai cunoscute cluburi de jazz bucureștene, înființat în 1994 și situat în plin centrul capitalei, în vecinătatea mai mult decît selectă a Grupului pentru Dialog Social, a Revistei 22 și a primei librării Humanitas – între timp desființată – Librăria din Fundul Curții.
Păstrîndu-și, totuși, mai degrabă un regim underground – Green Hours organizează regulat seri de jazz și teatru – și ocazional seri de blues, muzică alternativă, sau alte evenimente de sorginte artistică și culturală”, se prezintă scurt și intens povestea, pe site-ul clubului.
După cum evidențiam la început, cu ocazia aniversării a 30 de ani de existență, Green Hours se bucură să o invite pe scenă pe pianista cehă a momentului: Nikol Bóková. După succesul celor 2 concerte susținute anul trecut, la ediția a 3-a festivalului Jazzunique, în formulă de trio și solo, Nikol revine în Green, cu noi compoziții și cu aceeași pasiune dezarmantă în a îmblînzi pianul.
„O pianistă care poartă multe pălării”, cum este descrisă într-un material realizat de Radio Prague Internațional, Nikol a conștientizat încă din copilărie că muzica îi trece prin trup și suflet. Combinația de a fi intim, sensibil, fragil și, în același timp, puternic și deschis, este ceea ce determină dorința lui Nikol de a cânta.

Revelația Nikol Bóková, la aniversarea Green Hours
Pianistă și compozitoare, Bóková reprezintă una dintre revelațiile scenei muzicale cehești. Ca interpretă de muzică clasică, Nikol Bóková are un repertoriu vast, incluzând creații aparținând perioadei baroce, dar și contemporane, cu o preferință pentru muzica sfârșitului de sec. XIX și începutului de sec. XX.
Nikol este și un compozitor excepțional. Muzica ei este profund influențată de studiul muzicii clasice, la care se adaugă elemente de jazz, pop, rock modern și minimalism. În decurs de patru ani, Nikol a publicat cinci albume, care au fost foarte bine primite de critici, fiind răsplătite cu numeroase premii. Albumul de debut, Inner Place (2019), a fost nominalizat pentru un premiu Anděl pe care Nikol l-a câștigat, 2 ani mai tîrziu, cu albumul Prometheus. Acesta, precum și ultimul ei album, Elements, au apărut la casa de discuri Soleil et Pluie, înființată de Nikol Bóková în anul 2021.
În ultimii ani, Nikol a fost prezentă la festivaluri importante precum Viva Musica!, Hybatelé Resonance, and JazzFestBrno. Fie că a interpretat muzică clasică sau propriile creații, pianista a putut fi ascultată pe scenele din Marea Britanie, Franța, Germania, Slovacia și Danemarca, și a înregistrat un succes deosebit.
Citiți și: Festivalul de Muzică Ușoară de la Mamaia revine. Cum se va desfășura