Potrivit credinței populare românești, grâul este considerat simbol al belșugului. Din grâu se face pâinea pâinea noastră cea de toate zilele – iar pâinea integrală e un aliment de bază în multe gospodării. Unul dintre cele mai cunoscute obiceiuri legate de Sfântul Andrei este punerea grâului la încolțit.
Grâul reprezintă o sursă bună de fibre, vitamine esențiale și minerale. Consumul de grâu integral rafinat și nerafinat nu este rău pentru sănătate, dar grâul integral este mai sănătos deoarece toți nutrienții sunt intacți, spun specialiștii în nutriție. Pâinea integrală, un aliment de bază în multe gospodării, oferă diverse beneficii pentru sănătate datorită compoziției sale bogate în nutrienți. Potrivit nutriționiștilor, pâinea integrală reprezintă un plus valoros pentru o dietă echilibrată.
Alegerea pâinii integrale față de alte opțiuni poate oferi mai multe avantaje. În primul rând conținut ridicat de fibre: fibrele joacă un rol crucial în sănătatea digestivă – ajutând alimentele să treacă mai ușor prin intestin și prevenind constipația. Prin încetinirea digestiei, fibrele ajută, de asemenea, la stabilizarea nivelului de zahăr din sânge, făcând pâinea integrală potrivită persoanelor cu diabet zaharat sau celor care doresc să-și gestioneze nivelul zahărului din sânge. Fibrele insolubile oferă un plus de energie și susțin sensibilitatea la insulină.
Pâinea integrală are vitamine și minerale care susțin modul în care organismul gestionează inflamația, reducând potențial riscul de accident vascular cerebral. Grâul integral oferă organismului dumneavoastră vitamine B, cum ar fi acid folic, niacină și riboflavină, și minerale precum magneziu, fier și zinc. Dacă rețeta conține sare, pâinea va conține și sodiu, care este un nutrient esențial ce menține homeostazia celulară normală, reglează echilibrul fluidului și electrolitic al celulelor și stabilizează tensiunea arterială.

Beneficii pentru sănătate
Alimentele care conțin gluten precum grâul, secara și orzul sunt esențiale pentru o sănătate bună. Glutenul este o proteină prezentă în grâu, ceea ce determină unele persoane să evite consumul de grâu și alte cereale, scrie MedicineNet.
Cu toate acestea, glutenul nu este dăunător sănătății, cu excepția unui procent mic din populație cu afecțiuni precum boala celiacă, sindromul inflamator intestinal (IBS) sau alergie la gluten.
Motivul pentru care dietele fără grâu sau fără gluten au devenit populare este că persoanele care reduc grâul sau elimină grâul din dieta lor ajung să evite excesul de calorii din dulciuri, gustări, pizza și alte alimente nedorite. Acest lucru îi determină pe oameni să presupună în mod eronat că alimentele/grâul care conțin gluten sunt dăunătoare pentru sănătate. Dimpotrivă, s-a descoperit că grâul are mai multe beneficii pentru sănătate, cum ar fi un risc redus de diabet, boli de inimă, cancer și obezitate. De asemenea, grâul alimentează organismul și este esențial pentru diferite funcții ale corpului. Preparatele sănătoase din grâu, fără exces de ulei sau zahăr, nu sunt rele pentru sănătate. Mai multe diete precum dieta mediteraneană recomandă includerea grâului ca parte esențială a dietei, potrivit sursei.
Ce simbolizează grâul pus la încolțit de Sfântul Andrei
Unul dintre cele mai cunoscute obiceiuri legate de Sfântul Andrei este punerea grâului la încolțit. „Grâul, simbol al vieții și fertilității, este asociat cu începutul unui nou ciclu. Creșterea sa până la Crăciun arată cât de prosper va fi anul viitor pentru cel care respectă tradiția”, explică etnologii. În ajunul Crăciunului, pe 24 decembrie, firele de grâu verde sunt tăiate și utilizate pentru decorarea mesei festive.
Grâul poartă la un nivel superlativ atât conotațiile agricole, cât și cele biblice de a fi semănat, apoi, după recoltare, crescut în pâine dătătoare de viață, care este frântă și împărțită. Toate acestea sunt simboluri ale patimii, morții, Învierii lui Iisus, potrivit bisericii. În Biblie, grâul simbolizează de obicei poporul lui Dumnezeu sau cetățenii care alcătuiesc Împărăția Cerurilor. De asemenea, este adesea folosit simbolic pentru a reprezenta recolta, binecuvântările și fertilitatea.
Grâul este cunoscut în pilda grâului și neghinei din Matei 13:24-30. Aici, proprietarul unui câmp seamănă sămânță bună (simbolizată de grâu), dar în timpul nopții un dușman seamănă buruieni (neghina) printre grâu. Când boabele au încolțit și au dat o recoltă, au apărut și buruienile. Slujitorii gospodăriei l-au întrebat pe stăpân dacă ar trebui să le scoată, dar proprietarul a răspuns: „Nu, ca nu cumva, când strângi neghina, să smulgi și grâul cu ea. Lăsați amândoi să crească împreună până la seceriș și, la vremea secerișului, voi spune secerătorilor: „Strângeți mai întâi neghina și legați-o în snopi ca să o ardă, dar adunați grâul în hambarul meu.”
Această pildă demonstrează simbolismul dublu al grâului – inițial, reprezintă poporul lui Dumnezeu, credincioșii care urmează poruncile Sale, în contrast cu „neghina”, care simbolizează pe cei răi. În al doilea rând, reprezintă secerișul, sfârșitul lumii, unde drepții (grâul) vor fi despărțiți de cei răi (neghina) și primii primesc răsplata Împărăției Cerurilor.
Citiți și: De ce se bat românii pe pâine la târguri