Grand Chess Tour (GCT) va debuta la sfârșitul lunii iunie, la București. Cu ocazia desfășurării circuitului GCT- ediția 2024, multiplul campion mondial Garry Kasparov, totodată fondator al turneului, va fi prezent, din nou, în România.
Zece dintre cei mai valoroși şahişti ai lumii (potrivit clasamentului FIDE, la acest moment), printre care și unul dintre cei mai mari șahiști ai României, Bogdan Deac, se pregătesc de startul Superbet Chess Classic România 2024 – a doua etapă a turneului internațional Grand Chess Tour (GCT), care va debuta la sfârșitul lunii iunie, la București.
Competiţia de şah clasic din acest an se va desfăşura la Grand Hotel Bucharest (Sala Ronda) între 25 iunie şi 6 iulie. Jucătorii vor juca în sistem turneu închis, fiecare cu fiecare, iar câştigătorul va fi decis în urma punctajului acumulat.
Cei 10 jucători care dau startul competiției de la București sunt: Bogdan Daniel Deac: locul 42 mondial, numărul 2 în România; Fabiano Caruana: locul 2 mondial, câștigătorul Grand Chess Tour 2023; Ian Nepomniachtchi: locul 4 mondial; Nodirbek Abdusattorov: locul 5 mondial; Gukesh Dommaraju: locul 6 mondial; Wesley So: locul 9 mondial; Praggnanandhaa Rameshbabu: locul 14 mondial; Anish Giri: locul 15 mondial; Alireza Firouzja: locul 16 mondial, câștigătorul Grand Chess Tour 2022; Maxime Vachier-Lagrave: locul 20 mondial.
Cu ocazia desfășurării circuitului GCT- ediția 2024, multiplul campion mondial Garry Kasparov, totodată fondator al turneului, va fi prezent, din nou, în România. Marele șahist se va afla la București în cea de-a doua parte a calendarului competiției locale.
Grand Chess Tour: Competiția de şah începe în 26 iunie
Premiile etapei din București ajung la 350.000 de dolari. Premiile întregului circuit ajung la 1,5 milioane de dolari, dintre care 350.000 de dolari pentru etapa de șah clasic și 175.000 dolari pentru fiecare etapă de șah rapid și blitz. Totodată, ediția din 2024 va beneficia și de un fond de premii bonus, de 275.000 de dolari, care vor fi acordate primilor clasați la finalul întregului turneu.
Biletele au fost puse în vânzare online (https://extasy.com/sports/superbet-chess-classic-romania) şi sunt în număr limitat. Copiii cu vârsta de până la 14 ani beneficiază de intrare gratuită, dar trebuie să-şi asigure participarea pe pagina menţionată anterior, în secţiunea “bilete pentru copii”. Vârsta minimă de participare este de cinci ani, cu menţiunea că trebuie păstrată liniştea în sala de competiţie. Toate fondurile strânse în urma achiziţionării biletelor vor fi donate către programul REKARO pentru renaşterea caiacului românesc.
Ceremonia de deschidere va avea loc pe 25 iunie, de la ora 15:00, la Grand Hotel Bucharest, şi va consta în prezentarea turneului şi a jucătorilor din această etapă, în tragerea la sorţi a numerelor de concurs, urmată de prima mutare simbolică, făcută de un invitat special, precum şi o serie de momente realizate cu invitaţii, cu participarea celor 10 mari maeştri ai şahului.
Competiţia de şah începe în 26 iunie, toate rundele fiind programate de la ora 15:00 până la orele 19:00 – 20:00 (în funcţie de durata şi rezultatele partidelor). În data de 1 iulie este zi liberă competiţională.

Grand Chess Tour: Ce l-a inspirat pe Kasparov
Garry Kasparov a povestit în premieră că, pentru crearea circuitului GCT, s-a inspirat dintr-o tentativă a gigantului tehnologic Intel de la mijlocul anilor 90 de a pune bazele unui astfel de turneu. Nu a făcut-o Intel, a făcut-o Kasparov și a făcut pionierat cu acest concept de circuit de turnee profesioniste.
“Poți cheltui milioane pe fotbal și să obții un logo mic în colțul unei reviste sau poți cheltui o fracțiune din acea sumă pe șah și să obții toată publicitatea pe care o dorești în întreaga țară și pe continent”, completează Kasparov. Anul viitor, turneul de șah fondat de Garry Kasparov, Grand Chess Tour, împlinește zece ani. Tot anul viitor se fac 40 de ani de la victoria memorabilă în care Kasparov câștiga titlul mondial la șah și devenea și cel mai longeviv campion mondial. Adus în România în urmă cu cinci ani de antreprenorul Sacha Dragic și Fundația Superbet, circuitul Grand Chess Tour (GCT) a atins azi echilibrul perfect, spune fondatorul său, beneficiind de două grupuri puternice de sponsorizare de ambele părți ale Atlanticului.
Prezent la București pentru a cincea oară la rând, Kasparov a acordat un interviu, cu câteva zile înainte de începerea celei de-a doua etape a Grand Chess Tour, Superbet Chess Classic Romania. De la bun început, a ținut să sublinieze importanța faptului că evenimentul șahistic a devenit recurent. La finalul interviului, Kasparov a îndemnat publicul să vină să îi vadă live pe cei zece mari maeștri care se vor întrece la București până pe 6 iulie.
“Nimic nu se compară cu vizionarea live. Simți energia, atmosfera. Desigur, poți urmări online, dar dacă poți participa în persoană, poți experimenta tensiunea unică direct. Doar și 30 de minute în sală cu șahiștii care joacă și te simți ca și cum ai fi într-un templu”, a mărturisit șahistul, care în 2005 își anunța retragerea din șahul profesionist.

Kasparov și dezvoltarea șahului modern
„Uitându-ne la dezvoltarea generală a șahului și în celelalte orașe gazdă ale GCT – Varșovia și Zagreb –, putem spune că Europa de Est și-a recâștigat locul în lumea șahului, pierdut după prăbușirea Uniunii Sovietice. La acest moment, este clar cea mai vibrantă parte a lumii șahului din Europa”, a declarat Kasparov.
GCT este unul dintre cele mai prestigioase evenimente nu doar în șah și sport, ci și o ocazie socială semnificativă în capitala României, devenind deja un reper al orașului. Etapa a doua a Grand Chess Tour va avea loc la București începând din 25 iunie.
În anul AI, Kasparov a subliniat și importanța tehnologiei și a creativității în dezvoltarea șahului modern. “Lucrând cu tinerii de astăzi, văd cum operează computerele și colectează date. Pe de o parte, mașinile sunt jucători mult mai puternici, fac totul mai provocator. Pe de altă parte, această tehnologie creează oportunități enorme pentru tinerii talentați să își folosească creativitatea, având acces la tot ce s-a jucat vreodată în șah. Cred că azi computerele oferă șanse noi și oportunități nelimitate pentru cei care își pot exercita creativitatea”, a mai spus Kasparov, convins că investiția în șah va genera în cele din urmă suficient interes printre copii pentru a asigura apariția talentului.
“Talentul există peste tot, este nevoie de oportunitate. Investițiile în evenimente precum GCT oferă șanse mai bune pentru antrenorii și cluburile de șah să atragă talente. Vorbim aici despre numere – dacă ai 10.000 de copii, ai șanse mai mari decât cu 1.000, dacă ai 20.000 de copii, șansele sunt și mai mari. Deci, este vorba despre atragerea generațiilor tinere spre șah. Statistic, șansele de a găsi un alt jucător sau talent puternic, bărbat sau femeie, cresc exponențial cu o participare mai mare”, a detaliat marele șahist.
Citiți și: Garry Kasparov în The Wall Street Journal: „Biden lasă în urmă amintirea înfrângerii”